Zpět
  • Design & inspirace
  • 21.12.2016
  • 218 zobrazení

Bydlení nad hladinou moře

Vánoce už jsou opravdu za dveřmi, a než vám ukážu ty naše, mám tu ještě poslední článek s finskou inspirací od YIT. A tentokrát se jedná o jeden z nejúžasnějších rezidenčních projektů, který je jedinečný svým architektonickým a technologickým řešením nejen ve Finsku, ale v celé Evropě vůbec. A mě i svou podobou exteriéru a interiérů také zaujal ze všeho nejvíce. Takže vás zvu na jeho prohlídku!

Jmenuje se Merenkulkijanranta a vyrostl ve zcela nové čtvrti Lauttasaari na pobřeží Helsinek. Tedy přesněji, jeho základy se nacházejí přímo pod hladinou Baltského moře. Byly vybudovány pomocí přehrady, díky které bylo možné odčerpat vodu a vysušit část pobřeží, kde se dříve nacházela stará námořní akademie. A právě mořská voda je v novém projektu využita i pro ovlivňování teploty v jednotlivých domech pomocí tepelných čerpadel, kterými jsou vytápěny podlahové rohože, jež jsou součástí každého bytu.

Fasády Merenkulkijanranty tvoří sklo a dřevo, a v jeho areálu najdete především prostorné apartmány s velkými okny s nádherným výhledem na vodní plochu a s přímým vstupem na pláž s promenádou linoucí se po celém pobřeží. 

Pro finské bydlení je také typická soudržnost jeho obyvatel. V areálu se tak proto nachází společný dvůr, klubové místnosti a další prostory pro sousedské aktivity. Nebo se jeho obyvatelé mohou věnovat vodním sportům, a zapůjčit si třeba kanoe v malém přístavu hned vedle.

Já jsem pro vás vybrala fotky vzorového bytu tentokrát opět s mou oblíbenou černobílou kombinací doplněnou o teplé přírodní tóny. Ve vybavení se i zde objevuje zařízení na míru v podobě bílé kuchyně a vestavěných skříní, i designové solitéry, jako moje oblíbené noční stolky Componibili nebo židle Masters od Kartell. Neutrální základ zútulňuje luxusní vrstvené ložní povlečení značky Balmuir v ložnici, textilní potahy na stínidlech lampiček, křeslech v jídelně a venkovní pohovce na kryté terase, která samozřejmě nesmí u tak nadstandardního a moderního bydlení chybět. Stejně tak i prostorná pravá finská sauna, jež jste si mohli prohlédnout na fotkách z předchozího článku TADY

Věřím, že vás tento unikátní rezidenční projekt jako správné milovníky severského designu nadchnul stejně jako mě, a čas od času podobnou inspiraci uvítáte i v novém roce ;-). 

Mějte pokud možno pohodový poslední předvánoční týden, a zase brzy od nás pa.
Šárka

Foto: YIT a Egert Kemerik