Zpět
  • Design & inspirace
  • 21.03.2017
  • Šárka Ouřadníková
  • 213 zobrazení

Finský wishlist

Jak víte, tak v poslední době jsou finské blogy mou největší inspirací. Díky nim jsem také poznala několik nových i tradičních finských značek, které mě velmi zaujaly. Svou historií, jednoduchostí i designem, a taky inspirací přírodou. Dnes vám je proto představím společně s těmi nej doplňky a dekoracemi, díky kterým si kousek Finska můžete domů pořídit i vy. Nebo pokud budete chtít přímo bydlet ve finském stylu, těší mě, že i tento rok vám budu moci postupně představit nové projekty od finského developera YIT právě vyrůstající v Praze, společně s další inspirací přímo ze severu. Protože je mému srdci blízká, a je jí tam opravdu víc než dost!

V koláži plstěná taška Iittala, svítidlo a ikonická stolička Artek, a černobílý polštář Marimekko
Interiér Piletti Vantaa, foto Egert Kemerik pro www.yit.cz

Mezi tradiční finské značky určitě patří na prvním místě ARTEK. Zřejmě si vybavíte především nábytek, ale úžasná jsou také svítidla, která vám jistě budou povědomá z interiérů na Pinterestu. Mě ale moc baví jednoduché grafické černobílé vzory na textilu, které jsou prostě nadčasové, a v naší kuchyni by se mi tito pomocníci moc líbily.

Další značku, kterou jistě nemusím představovat, protože ji seženete již běžně i u nás je IITTALA. Ráda bych svou kolekci rozšířila ještě o velké černobílé mísy z mé nejoblíbenější kolekce Taika. Stejně tak o minimalistické skleničky na víno, až je ale přestanu pravidelně rozbíjet v myčce i ve dřezu. Těžko říct, jestli tyto budou nerozbitné, ale zkusit se to musí :-). A co se týče designových ikon, mezi ně patří nádherná skleněná váza od Alvara Aalta, po které dlouho jedním okem tajně pokukuju....

Znát zřejmě budete i značku MARIMEKKO, která je pro Finsko absolutním synonymem, a není snad rodiny, která by doma neměla kousek s jejich tradičním vzorem jednoduchých květů. Já jsem jej objevila i na skládacím deštníku, který hodně dlouho sháním. A tenhle mě vážně dostal! Krásné jsou i šály nebo kosmetické tašky s dalšími grafickými černobílými vzory, jež by se mi také do mé monochromatické garderóby hodily ;-).

A teď už něco nového, s krásným stylovým balením, přírodním složením, a navíc praktickým užitím. To je značka s názvem MAYN, do které jsem se zamilovala na první pohled. Protože jsem ráda, i když to na kuchyňské lince vypadá hezky, a stejně tak esteticky ladí i obaly od úklidových prostředků. A vše je navíc třeba mít kam stylově uložit. Jako do elegantních drátěných retro košíků, se kterými jste se už na fotografiích také určitě setkali, ale bohužel se zatím u nás sehnat nedají.

Stejně tak nádherná finská přírodní kosmetika MIA HÖYTÖ, která je poklad v podobě obalu i složení. A jak víte, pro obojí mám velkou slabost, takže bych si i ji moc přála jednou vyzkoušet. A to především pleťovou řadu obsahující krémy, séra a produkty na její čištění.

All photos via Pinterest


A co vy, také máte některou ze zemí Skandinávie oblíbenou více, nebo severskou značku, kterou byste si přáli nově vyzkoušet? 

Mějte se hezky, a příště zase od nás.
Pa Šárka

Web blogerky