Zpět
  • Design & inspirace
  • 13.12.2016
  • Ma Maison Blanche
  • 188 zobrazení

Předvánoční relax

Ještě než nafotím zase něco nového od nás, vrátím se opět k dalšímu finskému tématu, které jsem nakousla už minule. Je jím saunování, jenž neodmyslitelně patří k finské tradici. Saunu najdete v téměř polovině finských domácností, Finové saunování prostě zbožňují! A já taky. Takže si dnes od vánočního tématu ráda odpočinu, a zahřeju se snad alespoň při psaní tohoto článku...

I když historie saunování u nás není tak dlouhá, myslím, že se těší čím dál tím větší oblibě. Důkazem toho je i to, že sauna dnes nesmí chybět v žádném vybavení veřejného krytého bazénu, wellness centra nebo wellness hotelu, kde jsme si ji vždycky na podzim nebo z jara užívali s mou drahou polovičkou nejraději. Doufám, že až děti trošku povyrostou, tuto naši tradici opět obnovíme. Nebo se mi splní tajný sen, mít ji společně s vířivkou doma, prostory by se na ni totiž v našem rozlehlém domě rozhodně našly! :-)

Na saunování mám nejraději to velké teplo, které mi nádherně prohřeje celé tělo, protože mi je stále zima. I když tu klasickou finskou saunu, ve které bývá běžně teplota okolo 90 °C, bych asi i já jako velká milovnice tepla jen tak nezvládla. A v neposlední řadě je také saunování zdraví prospěšné. Posiluje činnost vnitřních orgánů, hlavně srdce, z těla se díky němu vyplavují toxické látky a posiluje imunitní systém. A mnoho dalšího... Ale saunování má také svoje pravidla a není pro každého. Protože pobyt v sauně znamená pro organismus zátěž. Takže i o tom příjemném platí, že „všeho s mírou“. Taky se musí myslet na doplňování tekutin - jak během celého ozdravného procesu v sauně, tak i po něm. Samozřejmě těch nealkoholických. I když někteří Finové jako zkušení matadoři v saunách čas od času pijí i alkohol…

Sauna v rodinném domě, kde je na ni dostatek místa už není nic nového, ale dnes je možné ji mít i v bytě. Finský developer YIT, se proto snaží více přivést Čechy k saunování. Protože ve Finsku je sauna jako součást bytu již zcela běžná záležitost, v části bytů v pražských projektech YIT Talo KavalírkaSuomi Hloubětín či Koivu Zličín infrasaunu přiléhající ke koupelně rovněž najdete. Těm, kterým se líbí severský styl bydlení, ale přesto by ve svém příštím domově saunu mít nechtěli, dává YIT možnost mít na jejím místě šatnu či komoru.

A že sauna může být i estetickým zážitkem s designovými doplňky se můžete přesvědčit na známém finském blogu Musta Ovi. Právě ta první je součástí úchvatného minimalistického bydlení jeho zakladatelky Maji!

Snad se vám dnešní relax v podobě saunování líbil, a jestli patříte také mezi jeho milovníky, nebo dokonce máte saunu doma, dejte vědět. 

Pa Šárka

Foto www.mustaovi.blogspot.fi

 Sauny v projektech YIT ve Finsku

Infrasauna, která je součástí koupelny v jednom z bytů projektu Hostivař