Zpět
  • Financování
  • 27.03.2019
  • 267 zobrazení

Ceny nových bytů letos neklesnou. Dražší jsou i starší nemovitosti.

Složitá dostupnost bydlení se podle předpokladu odborníků nezmění ani v letošním roce. Velký zájem kupujících a nedostatečná výstavba přetrvávají, proto ceny bytů v Praze nadále rostou.

Developeři chtějí stavět, ale nemohou

Rezidenční developeři by sice rádi stavěli více nových bytů a rychleji, což by mělo za následek zastavení růstu cen, ale jsou limitovaní situací na trhu. Nedostatek pozemků, složitý proces schvalování výstavby a zvýšené ceny stavebních prací kvůli nedostatku pracovních sil – to vše má spolu s vysokou poptávkou po novém bydlení zásadní vliv na zdražování nemovitostí v Praze. Banky navíc zpřísnily kritéria hypoték a klienti mohou mít problém na ně dosáhnout. Některé developerské společnosti se tak snaží svým zákazníkům zajistit nejlepší možné podmínky.  
Například při koupi nového bytu od YIT vám v rámci své bezplatné služby YIT Hypo pomůže developer sjednat 90% hypotéku s výhodnou úrokovou sazbou.

Kdy klesnou ceny nemovitostí?

I vy se možná dnes ptáte: „Má smysl si teď nové bydlení kupovat? Nemám počkat pár měsíců, až nemovitosti na prodej zlevní?“ To se ovšem nemusí vyplatit. Vzhledem k popsané situaci na trhu odborníci očekávají, že kupní ceny bytů v Praze letos neklesnou, ale naopak o 3 až 5 % porostou. Nemovitost je navíc bezpečnou a jistou investicí, která se v dlouhodobém horizontu rozhodně zhodnotí. A pokud si pořídíte byt vyloženě na pronájem, peníze od nájemce vám uhradí splátku hypotéky, nebo vám v případě koupě bytu za hotové bude rovnou vydělávat. 

Zdražují i starší byty

Uvažujete-li raději o koupi starší nemovitosti s vidinou výrazných úspor, připravte se, že také budete muset sáhnout mnohem hlouběji do kapsy. Vysoké ceny novostaveb v Praze totiž mají logicky dopad i na zdražování starších bytů. Podobně je tomu u panelové zástavby, kde ceny za posledních pět let vzrostly o desítky procent. Vhodnou alternativou může být nájemní bydlení, ovšem to je dnes rovněž dražší a atraktivní nabídky mizí velmi rychle. Blýská se ale na lepší časy, protože řada developerů, jako třeba YIT, chce začít s výstavbou nájemních bytů a rozšířit tak možnosti moderního bydlení.