Zpět
  • Design & inspirace
  • 10.04.2019
  • 543 zobrazení

Co vám doma určitě nesmí chybět? Zeleň!

Čistší vzduch, snížení míry stresu a únavy a dokonce větší efektivita. To vše vám přinese zelené prostředí! Obklopte se zelení i u vás doma a pocítíte, jak příznivě působí na vaše fyzické i duševní zdraví. Nezapomínejte na to, že v současnosti lze všechny vytoužené rostlinky a vybavení koupit prostřednictvím online obchodů z pohodlí vašeho domova.

Barva klidu a přírody

Zelená barva je spjata se životem, evokuje přírodu, rostliny a nový začátek. Mezi její příznivé účinky na lidskou psychiku patří odbourání stresu, regenerace, zklidnění mysli a navození harmonie. Pokud se například cítíte napjatí či vás bolí hlava, na chvíli se zastavte a zadívejte se do zeleně. Zaručeně se uvolníte a budete cítit o dost lépe, neboť zelená barva napomáhá zmírnit oční napětí a zároveň dodává novou inspiraci.

zeleň_02.jpg

Zeleň, kam se podíváš

Z těchto důvodů byste měli být obklopeni zelení co nejvíce, a to i v prostředí vašeho domova. Naštěstí na to pamatují i developeři při výstavbě nových bytů. V developerských projektech se nesoustředí jen na interiér, ale kladou důraz i na celkové prostředí. Jednou z novostaveb v Praze budovanou v souladu s přírodou je rezidenční areál Suomi Hloubětín. Nová čtvrť vyrůstá v blízkosti říčky Rokytky, jejíž okolí samo vybízí k procházkám či vyjížďkám na kole. YIT zde navíc plánuje vybudovat zelené plochy k rekreaci a odpočinku. Ideální bydlení v zeleni nabízejí také domy v těsné blízkosti přírodních parků a lesoparků. Takových nemovitostí na prodej je ale v Praze málo, a když ji najdete, je to jako výhra v loterii. Příkladem je projekt Aalto Cibulka v přímém sousedství přírodního parku Košíře-Motol, kde navíc vzniká i nový vnitroblok plný zeleně hned před domem. Užít si krásy Prokopského údolí si zase můžou například rezidenti projektu Ranta Barrandov, protože tuto pražskou přírodní památku mají v docházkové vzdálenosti.

A63X3605.jpg

I balkon postačí

Zelení se však můžete obklopit i přímo u vás doma. Vlastní zahrada už dávno není jen dominantou rodinných domů, ale můžete si koupit byt v Praze se střešní terasou nebo předzahrádkou. Rozšíříte si tak obytný prostor a vytvoříte místo, kde můžete příjemně trávit čas. Poklidné snídaně, zábavné večery s rodinou nebo relaxace například s knihou v ruce, a to vše v synergii s přírodou. Postačí však i terasa, balkon či lodžie, které má většina nových bytů, jako třeba Ranta Barrandov. Nechte se inspirovat a využijte je nejen pro okrasné květiny, ale třeba pro bylinky či lesní plody. Existuje celá škála bylin, které lze pohodlně pěstovat v prostředí domova. Nejenže vám krásně provoní bydlení, ale můžete je zužitkovat i při vaření.