Zpět
  • Financování
  • 19.03.2019
  • 1141 zobrazení

Dobře si spočítejte skutečné náklady na bydlení

Pořizování domů a bytů do osobního vlastnictví je vždy velkým závazkem a správný výběr není právě jednoduchý. Pokud jde o nové bydlení, ceny nemovitostí je důležité zvažovat i z pohledu budoucích nákladů, které by vám pak mohly udělat díru do rozpočtu.

Nové byty vs. starší nemovitosti

Přestože obojí má své kouzlo, jestli patříte mezi typy pečlivě plánující své finance, potom pro vás mohou být zajímavé některé ekonomické ukazatele, které vám pomohou se rozhodnout. Skrytou položkou, jež se může výrazně promítnout do vašeho měsíčního rozpočtu, jsou poplatky do fondu oprav SVJ (Sdružení vlastníků jednotek). Krásný byt s ideální cenou, velikostí a dispozicemi totiž může být ve starší budově před rekonstrukcí, a to většinou znamená vysoké náklady na energie, případně investice do celkové opravy budovy. Vaše měsíční výdaje se tak navýší o několik tisíc korun měsíčně, zvažujte proto pečlivě celkový stav budovy a možnost budoucích oprav, které u bytů v novostavbách nejsou tolik časté.

Úspory za ceny energií jsou malé jmění

Bohužel se často stává, že zájemce o byt ve starší nemovitosti podcení stav zateplení budovy, a později v zimním období stojí před volbou mezi teplým útulným domovem a astronomickým účtem za topení. Nízkoenergetické bydlení není jenom módním výrazem, ale především nabízí opravdovou budoucnost v tom, jak šetřit přírodu i vlastní peníze. Přesně takové novostavby v Praze, s komfortními a přitom úspornými byty, staví např. developer YIT.

Rekonstrukce a další investice do interiéru

Při pořízení nového bydlení musíte vzít v úvahu také fakt, kolik peněz jste připraveni obětovat za případnou rekonstrukci. Interiéry zejména u starších domů bývají často zašlé, a pokud si potrpíte na hezké prostředí, nebudou tyto investice právě malé. Výhodou u novostaveb jsou krásné nové prostory, do kterých, pokud nakupujete včas, můžete podle svého vkusu vybrat všechny podlahy, obklady a dveře. Navíc můžete podle svých preferencí provést další úpravy v rámci klientských změn. Takový chytrý tah vám potom výrazně uleví finančně, ale také časově, protože nemusíte řešit další starosti se stavebními firmami a podobně.