Zpět
  • CZ Articles
  • 30.08.2017
  • 2 zobrazení

V Mánesu oslaví století finského designu a architektury

Jaké designéry a architekty dalo samostatné Finsko světu? Jubilejní výstava Echoes vás provede architekturou a designem země tisíce jezer od dob nezávislosti až po současnost.

Po téměř 700 letech pod Švédskou nadvládou a stoletím pod jařmem Ruska se Finsku na konci roku 1917 podařilo osamostatnit. Po celý rok 2017 probíhají ve Finsku oslavy sta let nezávislosti a nyní část finské národní hrdosti dorazí i k nám do Prahy – v galerii Mánes se na výstavě Echoes představí slavní finští designéři a architekti. Výstava bude probíhat od 20. do 30. října (denně 10:00–21:00) a vstup bude zdarma, zajít si na ní můžete i v rámci festivalu Designblok, který bude zahájen o šest dní později.

Putovní výstava započala své turné ve Varšavě a po zastávce v Bratislavě dorazí i do našeho hlavního města. Echoes k vám nechá promlouvat jednotící principy finské estetiky – funkčnost, jednoduchost a propojení s přírodou. Představí vám jak dobře známé tváře ze zlaté éry finského designu a architektury, tak skryté klenoty, které Finsko dalo světu od roku 1917.

Výstava Echoes™ byla zrealizována díky grantové dotaci z nadace Finland100 Foundation a za štědré podpory hlavních partnerů – firmy Isku a YIT.