Zpět
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 10.10.2018
  • 404 zobrazení

Jak zařídit malý byt?

Zařizování nového bytu vyžaduje nemalou časovou a finanční investici. Nad řešením a výběrem správného vybavení je proto třeba přemýšlet dopředu, abyste si své nové bydlení zařídili nejen k obrazu svému, ale zároveň i funkčně a prakticky. Zejména u menších bytů pak platí, že míň je někdy víc. Zde je trocha inspirace.

Pozor na výrazné barvy

V malém bytě raději zapomeňte na výrazné barvy. Výrazné odstíny dávají totiž interiéru silnou atmosféru a je proto lepší vsadit na světlejší, tlumené, méně nápadné tóny v duchu severského stylu bydlení. Správně zvolené barvy menší prostor opticky zvětší a vy jej navíc můžete dle nálady obměňovat výraznějšími doplňky.

YIT dekorace ve skandinávském stylu.

Světlo dokáže zázraky

Aby byly místnosti vzdušnější a projasněnější, je dobré v prostoru umístit kvalitní svítidla. Nespoléhejte se však jen na jedno centrální osvětlení, to vám problém nevyřeší. Důležitá jsou i menší doplňková svítidla v podobě bodovek či lamp. I zrcadlo dokáže divy. Jeho šikovné umístění v pokoji vám prostor zvětší zaručeně.

YIT Světlo dokáže zázraky

Funkční a pohodlný nábytek

Pečlivě volte i nábytek. V menším bytě by měl být nejen pohodlný ale zejména funkční. Skládací stůl a židle využijete především ve stísněné kuchyni. Naopak rozkládací pohovku oceníte, pokud vám přijede návštěva a rozhodne se přespat. I nábytek je dobré volit ve světlých odstínech a v jednoduchém, čistém stylu. Vyvarujte se proto masivních poliček a jakéhokoli vybavení, které prostor spíš zahltí, než odlehčí.

YIT Vzorový byt Hostivař

S úložnými prostory to máte v malíku

V menším bytě není prostoru nazbyt. Aby tedy žádný centimetr nepřišel vniveč, volte zejména vestavěné úložné skříně. Ty využijete od podlahy až ke stropu, schováte všechno potřebné a místo u stropu nezůstane zbytečně prázdné. Na stěny můžete umístit i poličkové série, do kterých se hezky a přehledně vejdou např. oblíbené knihy.

Vše je vidět – udržujte pořádek 

A zlatá rada nakonec? Vždy udržujte pořádek. V malém bytě je totiž sebemenší nedostatek hned vidět. I v předsíni je proto dobré volit uzavřené skříňky včetně botníku. Zamezíte tak tomu, aby váš nový byt vypadal jako nesourodé skladiště.

YIT Nezapomínejte na úložné prostory