Zpět
  • Design & inspirace
  • 17.08.2017
  • Šárka Ouřadníková
  • 507 zobrazení

Na vlně bílé a šedé

Dnes mám pro vás po delší době zase společně s YIT návštěvu severského bydlení v Čechách. Jedná se o vzorový byt v projektu Suomi Hloubětín – první etapa Espoo, zařízený designérkou Lenkou Hlaváčkovou Schubertovou. A tentokrát se jeho budoucí majitelé budou cítit opravdu jako v pravé severské čtvrti. Z Finska přichází hlavní inspirace nejen v podobě minimalistické architektury s jednoduchými liniemi a neutrální barevností souznící s přírodou. Projekt Suomi Hloubětín bude jedinečný hlavně svou rozlohou, kdy YIT plánuje rozvoj celého územního celku, stavěného po etapách.

 O podobných rezidenčních areálech jsem již psala. Nejzajímavější z nich je především právě vyrůstající nové centrum Helsinek s názvem Tripla (najdete TADY). V nově vznikající čtvrti v Praze 9 - Vysočanech tak kromě nízkoenergetických bytových domů přibude také nová tramvajová zastávka, obchody, restaurace i kavárny. V plánu je rovněž výstavba nové mateřské školky, dětských hřišť, sportovišť, ploch pro volnočasové aktivity, odpočinkové zóny nebo prostor pro zahrádkáře a psí park. A třešinkou na závěr jsou právě jména jednotlivých ulic pojmenované po severských osobnostech, jako třeba nově vzniklé náměstí. To nese název po věhlasném a mém oblíbeném architektovi a designérovi Alvaru Aaltovi.


Ale teď už k samotnému vzorovému bytu, který může přinést milovníkům bydlení ve skandinávském stylu nejvíce inspirace. První tři fotky jsou pro představu dispozice focené profesionálně širokoúhlým objektivem, ale já jsem nakonec vybrala především ty další, které na mě působí jako by si je už noví majitelé vyfotili sami. Stejně tak se designérka snažila při navrhování a zařizování bytu vcítit do potřeb jeho budoucích majitelů.

Severský design pro ni znamená důraz na čistotu a světlost interiéru s využitím kombinace moderních prvků doplněných o tradiční přírodní či naturální materiály, jako je třeba sklo či kov. Totéž přenesla i do tohoto interiéru společně s maximální snahou o funkčnost. Obývací část s kuchyňským koutem a ložnici propojuje bílošedá, doplněná o černé interiérové prvky. I přes monochromatickou barevnost jsou tu originální kousky, které interiér dokážou ozvláštnit. Jsou jimi třeba netradiční sedací souprava, ikonické dubové jídelní židle ve světle šedém odstínu, černé kovové konferenční stolky doplněné kovovou strukturou závěsného svítidla WIRO od Wever & Ducré v téže barvě, nebo známý tvar koženého křesla s kovovou konstrukcí v ložnici.

Zajímavým prvkem je tady také struktura identické vinylové podlahy v dekoru Alaska Grey v kontrastu s betonovou stěrkou. Bytový textil a doplňky i dekorace, jako jsou obrázky, polštářky či svícny spolu s živými rostlinami dodávají pocit domova a útulnosti.

Více barev a pestrosti v tomto bytě ale přeci jen najdete, a to v dětském pokoji. Kromě typicky skandinávské bílé postele a pracovního stolu s židlí, které jsou v kombinaci přírodního dřeva a bílé, si designérka pohrála také s dětskými motivy. Jde například o koberec s čísly, sedací vak v tyrkysové barvě či závěsné svítidlo s motivy abecedy na stínidle.

A jak se líbí tento byt a jeho převládající šedobílá barevnost a originální doplňky vám? Něco byste přidali nebo naopak ubrali? Dejte vědět, budu se těšit! :-)

Užívejte posledních prázdninových dní.
Zdraví Šárka