Zpět
  • Tipy, triky, návody
  • 21.07.2019
  • 484 zobrazení

Optické triky, které vám pomohou zvětšit interiér

„Mám malý stan, mně na nohy táhne…“ Slova této písničky v oblasti realit určitě neplatí.

Mít menší bydlení v Praze je totiž v dnešní době naprosto běžné a s omezeným prostorem se lze vypořádat pomocí chytrého dispozičního řešení, šikovného nábytku a v neposlední řadě díky optickým trikům. Ty umí vizuálně „nafouknout“ sebemenší 1+kk, ale budou se hodit také při zařizování větších bytů. Přinášíme vám několik rad, díky kterým bude váš byt opravdu jiná písnička…

Malý byt musí dýchat

Základními pravidly pro malý byt jsou otevřený prostor, světlo, světlé barvy a minimalismus ve vybavení. Na začátku se poraďte s odborníky o dispozici, jestli v interiéru nejsou zbytečné příčky a dveře. A pokud statika a vaše finanční možnosti dovolí jejich vybourání, jděte do toho. Místo stísněných kamrlíků budete mít volný vzdušný prostor, v němž můžete jednotlivé zóny bytu oddělit vizuálně třeba barvami, nikoli stěnami.

Světlé barvy jsou základ

Světlé barvy, typické pro skandinávský styl bydlení, jsou pro malý byt vždy dobrou volbou. Týká se to jak vybavení interiéru, tak výmalby. Nemusíte vybrat neutrální bílou, stačí, když použijete světlé pastelové odstíny. Tmavým či dokonce křiklavým barvám se raději vyhněte. „Výrazné barvy jako zářivá žlutá, ohnivě červená či dominantní hnědá dávají každému interiéru silnou atmosféru, kterou můžete chtít časem změnit. Navíc tyto teplé barvy místnosti zmenšují. Je proto lepší vsadit na tlumené a světlé tóny“, vysvětluje designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová. Pouze stropy ponechte vždy bílé, dávají prostoru iluzi výšky.

Světlo, mocný čaroděj

Základem je samozřejmě denní přirozené světlo, jehož hlavním nepřítelem jsou těžké závěsy. Ty raději nahraďte vzdušnými záclonami bez vzoru. Hlavní stropní svítidlo je dobré doplnit menšími funkčními světly, která místnost projasní a navodí také příjemnou atmosféru. Mohou jimi být lampičky, bodová světla či stmívač. S výběrem vhodného osvětlení vám pomůže partner YIT firma Eglo, má ve svém portfoliu tradiční i moderní designová svítidla. Určitě se vyhněte tmavému obložení nebo tapetám s výraznými vzory, které místnost naopak opticky zmenší.

Zrcadlo, zrcadlo…

… vám nejen prozradí, kdo je na světě nejkrásnější, ale díky odrazu světla také dokáže interiér projasnit a opticky zvětšit. „Jejich rozvěšení v bytě se proto nebojte. Velká zrcadla jednoznačně patří do předsíně a koupelny, kde plní zároveň funkci praktického pomocníka. A pokud vám nevadí zrcadlo v ložnici, rozhodně ho umístěte i sem. Doslova vykouzlí aspoň naoko větší pokoj,“ radí designérka YIT. Podobnou funkci mají rovněž lesklé předměty a sklo, které odrážejí světlo do místnosti a navíc umí prostor odlehčit. Skleněná dvířka v nábytku či matně prosklené vnitřní dveře jsou tak dobrou volbou.

V jednoduchosti je krása

Masivní nábytek určitě nebude to pravé, pokud máte menší byt. V tomto případě buďte minimalisté a volte jednoduché vybavení. Do malého interiéru se hodí nábytek ve světlém dřevě (moderní je např. bělený dub či tlumené kouřové dekory) a optickému odlehčení pomohou i vyšší nohy, kdy nábytek „nesedí“ přímo na zemi. Inspiraci bydlení určitě můžete hledat u partnera YIT, firmy Hanák nábytek. Pozor si dejte také na dekorace. I tady platí známé „méně je někdy více“. Vizuální nepořádek a chaos prostoru určitě neprospěje.

Začněte od podlahy

Podlaha je základ. Sjednoťte ji a zbavte se pokud možno všech prvků, které ji rozdělují, včetně prahů. Stejná souvislá plocha vytvoří prostor bez hranic. Jestliže máte v oblibě koberce, vybírejte kusové, ve světlých barvách, bez vzorů a nejlépe obdélníkového tvaru. Ten místnost opticky prodlouží. A jestli máte u bytu balkon či terasu, můžete interiér vizuálně propojit s exteriérem. S podlahou vaší terasy vám určitě pomohou ve firmě Terasy Expert, která je partnerem YIT.

U zmiňovaných partnerů klienti YIT získají řadu cenových výhod.