Zpět
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 20.06.2019
  • 897 zobrazení

Ozdobte si domov mechem!

Jestliže máte rádi přírodu a chtěli byste si jí kus přenést do svého bytu v Praze, vyzkoušejte nápadité dekorace z mechu. Zní to sice zvláštně, nicméně rostliny ve všech svých podobách čím dál více pronikají do interiérů a vytvářejí útulné prostředí. Také přirozeně čistí vzduch a příjemně vám provoní celý byt. Zelená barva navíc působí harmonicky a pozitivně, proto byste měli alespoň část svého domova ladit do zelena.

Stěna nemusí být jen bílá

Podívejme se na některé typy mechových dekorací, jež mohou sloužit jako zajímavá inspirace pro bydlení. Působivé jsou velké mechové stěny, které v dnešní době zdobí řadu restaurací či kanceláří, jako např. prostory YIT. Většinou se používá konzervovaný mech, jenž si svůj vzhled za běžných podmínek uchová až 10 let. Při pokrytí velké části či dokonce celé zdi tvoří unikátní přírodní tapetu, dodávající interiéru příjemný pocit klidu. 

Není však nutné jím pokrývat celou stěnu, stačí například jen úzký dekorační pruh či naaranžovaný obraz. Mech je velmi tvárný, takže při práci s ním se fantazii meze nekladou. Inspirovat se můžete třeba v nově otevřeném vzorovém bytě ve čtvrté etapě Lahti developerského projektu Suomi Hloubětín od YIT, který designérka zařídila ve skandinávském stylu bydlení. Stěnu v obývacím pokoji pak ozdobila kreativní plastikou ve tvaru včelích pláství, jež je osazena právě živým mechem. Interiér tak oživila zajímavým prvkem i dotekem přírody. 

Vlastní výroba vás nebude stát skoro nic

Mechové dekorace seženete od mnoha různých výrobců, ale není nic snazšího, než si je vyrobit doma. Navíc vás tyto originální doplňky nebudou stát skoro nic a postarají se vám o útulné bydlení. Různě velké kusy mechu nasbíráte na zahradě či v lese, nicméně pokud nemáte přístup k živému, seženete v obchodech i umělý. Pokud jste však zvolili ten živý, nezapomínejte ho přibližně dvakrát týdně zalévat. 

Jak na to?

Jednou z možností jsou mechové obrazy. K jejich výrobě potřebujete jakýkoliv rám, který ladí se zbytkem interiéru. Jednotlivé kousky jednoduše přilepte na pevnou položku a tu pak zarámujete. Můžete zvolit obrácený postup, kdy mechem obložíte rám obrazu. 

Pokud se nechcete pouštět do monumentálních kousků, vyzkoušejte malé dekorace v podobě kuliček či věnců. Stačí sehnat polystyren a oříznout ho do požadovaného tvaru. Mech pak upevníte pomocí drátků, které se do polystyrenu zapíchnou, nebo ho jen obalíte kolem dokola a převážete tenkou nitkou. Mech se dá využít i jako podklad k jiným rostlinám, čímž je zajímavě oživí. Zároveň v sobě dobře zadržuje vodu, což může některým květinám vyloženě prospívat. Pokud máte chuť se pustit do výroby vlastní mechové dekorace, určitě to vyzkoušejte.