Zpět
  • Financování
  • 22.08.2018
  • 443 zobrazení

Vývoj cen novostaveb v Praze – co nás čeká?

Ceny nových bytů stále mírně rostou, přičemž nejvyšší jsou i nadále v Praze.

Nejdříve cenový růst zasáhl největší česká města a později se rozlil i do středně velkých a menších obcí. Za poslední čtyři roky zdražily novostavby o více než čtyřicet procent, jen v Praze o více než šedesát. Rezidenční trh sužuje zejména nedostatek pozemků a pomalá výstavba, kterou komplikuje zdlouhavé stavební řízení. V důsledku toho je aktuální nabídka nových bytů nedostatečná. Trh bydlení, na němž nyní převažuje poptávka nad nabídkou, bude navíc dále ochlazen novými omezeními při poskytování hypoték, o němž rozhodla Česká národní banka. To vše přitom za situace, kdy se tuzemské ekonomice daří, nezaměstnanost je minimální a rostoucí platy vedou zájemce o nové bydlení k větší ochotě utrácet a žádat o hypotéku.  Velký zájem o investice do nemovitostí vede i k vyšším cenám.  Tento trend bude s jistotou pokračovat i následující roky.

YIT Suomi Porvoo

Touha po vlastním bydlení a rostoucí počet obyvatel měst

Lidé se více stěhují z venkova do měst a města na tento vývoj dostatečně nereagují. Statistická data o vnitřní migraci ukazují, že Praha populačně narůstá. Demografická prognóza vývoje obyvatelstva pro metropoli navíc počítá do roku 2050 s nárůstem počtu obyvatel až o 250 000. Zásoba dostupných nových bytů v Praze z postupně dokončovaných projektů, jejichž výstavba začala v minulých letech, se však postupně tenčí. Zvýšené poptávce po bydlení doposud napomáhaly relativně dobrá dostupnost hypoték a nízké úrokové sazby. Ceny pronájmu se navíc mnohdy, obzvlášť ve velkých městech, blíží výši hypoteční splátky. Pro řadu lidí je tak vlastní bydlení nadále vyhledávanou volbou.

Zpřísnění hypoték

Plánované říjnové zpřísnění hypoték ČNB však znamená zásadní omezení rezidenčního trhu. Výše hypotéky nově nebude moci překročit devítinásobek ročního čistého příjmu žadatele. Současně by nemělo být na splátku dluhu vynaloženo více než 45 procent měsíčního čistého příjmu. V důsledku těchto opatření poptávka po vlastním bydlení poklesne. Ubude totiž kupujících, kteří budou splňovat kritéria pro nákup nemovitosti prostřednictvím hypotečního úvěru.

YIT Hypo

Nedostatek pozemků a složitý proces stavebního řízení

Jedním z důvodů nedostatku nových bytů a z toho vyplývajících vysokých cen je zdlouhavý proces při získávání stavebního povolení. Ten je v ČR v rámci zemí EU vůbec nejpomalejší hned po Rumunsku. Celosvětově se dokonce nacházíme až na 127. příčce ze 185 porovnávaných států. Developeři  však zvyšují ceny bytů na prodej i kvůli růstu cen samotných pozemků a stavebních prací. Volných pozemků určených k zástavbě je nedostatek a kvůli velké konkurenci je obtížné je získat. Developerské společnosti se tak nyní snaží získávat oblasti po dřívější průmyslové činnosti (tzv. brownfieldy) uvnitř center měst. V metropoli se soustředí především na rozvojové lokality v Praze 5, 8 , 9 a 10.