Zpět
  • CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 12.05.2021
  • 501 zobrazení

Jak na dokonalý dětský pokoj?

Ať už zařizujete nový byt v Praze nebo jste se rozhodli pro rekonstrukci toho stávajícího, dětský pokoj by měl určitě patřit k prioritám. Menší děti i školáci v něm tráví podstatnou část svého dne, hrají si tu či zde plní své studijní povinnosti. Navíc v uplynulém roce zcela suploval školní zařízení, na což drtivá většina pokojíčků nebyla připravena. Jakými tipy se tedy řídit?

img_3558.jpg

Obzvlášť u dětských pokojů je dobré počítat s nadčasovostí. Sice máte teď doma třeba předškoláka, za pár let jej ale bude obývat dospívající student. Pokud tedy nechcete každou chvíli malovat podle toho, jak se mění přání dítěte, vsaďte na přírodní tlumené odstíny, nejlépe na šedou a béžovou. Extravagantním barvám se vyhněte i proto, že odvádí pozornost. Interiér je lepší oživit doplňky, například kobercem, obrazy, polštáři a povlečením či dekoračním osvětlením, které v případě potřeby snadno vyměníte za jiné. To stejné platí u nábytku. Zde by určujícím parametrem měla být kvalita, investice se vám vrátí. Navíc existuje celá řada takzvaných rostoucích stolů nebo židlí, které se časem přizpůsobují věku dítěte. Usnadnit práci především v menších místnostech vám může multifunkční nábytek.

Inspiraci na bydlení naleznete ve vzorových bytech developera YIT. Ty jsou zařízené v duchu skandinávského stylu bydlení, jenž kombinuje střídmost s elegancí a přírodní materiály s kontrastními prvky.

yit_pravi_cibulka_011.jpg

Pokojíček rozdělte na zóny

Každý pokoj by měl být rozdělen do tří zón – spací, studijní a hrací. Jak toho docílit a jak jednotlivé části vybavit? Relaxační oblast směřujte do klidného rohu. Postel ideálně umístěte tak, aby dítě vidělo na celou místnost, hlavně na dveře. Nikdy by neměla stát pod oknem. Oblíbenou alternativu představuje palanda, která vytvoří jednak soukromí na spánek a jednak neubere prostor z dalších zón. Ovšem zde opět pozor na výhledy do budoucna, především starší děti může rychle omrzet.

Plochu na hraní nejlépe oddělíte od zbytku interiéru kobercem, čímž zároveň vznikne příjemné zateplené místo na sezení. Poházet sem můžete i deky a polštářky. Splněným snem se pak stane stan, kde se dají vytvořit různé prolézačky a schovávačky. Pro odrostlé děti se tento prostor lehce změní například na čtecí či cvičící koutek.

Základní kousky studijní oblasti tvoří židle s psacím stolem. Optimální výška stolu dosahuje 70 až 75 cm, tedy při sezení by se měla vaše ratolest dotýkat nohama země. Odkládací plocha by měla být samozřejmě co největší. Pokud si to vzhledem k nedostatku prostoru nemůžete dovolit, sáhněte po těch se šuplíky. Stůl umístěte pod okno, nebo alespoň co nejblíže, aby na něj dopadalo co nejvíce denního světla. Samozřejmostí je lampička, která by měla osvětlovat plochu z výšky cca 40 až 50 cm.

yit_ranta_010.jpg

Jak na dobu covidovou?

Přeměna dětského pokoje ve školní lavici představuje náročnou, ale nikoliv nereálnou disciplínu. Zaměřte se především na židli, na níž teď tráví děti velkou část dne. S ohledem na zdraví páteře volte ergonomickou. Některé nabízí více funkcí, jako například střídání aktivní a relaxační fáze sezení. Myslete i na techniku, u monitorů kupříkladu nastavte tlumené osvětlení.

Aby při výuce dítě nic nerozptylovalo, dodržujte striktní rozdělení jednotlivých zón. Pomohou vám v tom různé zástěny nebo úložné prostory v podobě boxů či krabic. Do těch se kromě školních pomůcek dají vměstnat i hračky, které tím budou skryty před zrakem dětí a nebudou je lákat. Seženete je v nejrůznějších barevných provedeních a stanou se tak zajímavým dekoračním prvkem – moderní bydlení nyní často doplňují například proutěné koše. Určitý pořádek nastolíte rovněž zavedením nástěnek nebo tabulí, kam se může psát rozvrh a seznam úkolů. Kromě toho se dají v pauze využít na kreativní činnost jako kreslení.