• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • Easier and more sustainable living
  • 21.03.2024
  • 141 zobrazení

Jak šetřit vodou v domácnosti?

Voda je nezbytnou součástí lidského života a povinností nás všech by měla být její ochrana. Ovšem často ji bereme jako samozřejmost a zapomínáme, že její zásoby jsou omezené. S narůstající globální potřebou vody a výzvami spojenými s klimatickými změnami je důležité, abychom se zaměřili na šetření tímto vzácným a životně důležitým přírodním zdrojem. V tomto článku se podíváme na různé způsoby, jak efektivně hospodařit s vodou v domácnosti. Každý krok od běžných denních úkonů, přes využití chytrých technologií až po zahradničení má totiž potenciál snížit naši spotřebu vody a přispět k udržitelnější budoucnosti pro nás všechny. Vítaným benefitem je také finanční úspora v rodinném rozpočtu. 

Vody je třeba si vážit 

Jelikož voda není neomezeným zdrojem, je potřeba především zamezit jejímu plýtvání. Existují přitom jednoduché, ale účinné způsoby, jak můžeme udělat rozdíl i v novém bytě v Praze.  

   

   Zapojte prvky moderního bydlení: Jedním z prvních kroků k efektivnímu hospodaření s vodou je investice do chytrých technologií, které umožňují monitorování spotřeby vody v reálném čase. Díky těmto systémům lze snadno identifikovat oblasti s vysokou spotřebou a najít způsoby, jak ji omezit.

   Optimalizace používání spotřebičů: Co se týče myčky na nádobí a pračky, je důležité je spouštět pouze tehdy, když jsou plně naložené. Každý nevyužitý cyklus spotřebovává zbytečné množství vody. Zvažte také investici do energeticky úsporných modelů, které mohou ještě více snížit vaši spotřebu (např. využitím vody v závislosti na hmotnosti prádla). 

nathan-dumlao-mAWTLZIjI8k-unsplash.jpg

   Vsaďte na sprchu: Využití sprchy během osobní hygieny obecně spotřebovává méně vody než vana. Snažte se také zkracovat dobu sprchování – stačí klidně jen o jednu či dvě minuty. 

   Pozor na přiměřené množství: U vaření si odměřujte přesné množství vody, které skutečně potřebujete. Pro tyto účely se hodí mít různé velikosti hrnců a k nim pasující pokličky. Současně tím uspoříte náklady za energie

   Dbejte na správné těsnění: Oprava netěsností vodovodních trubek (např. protékajícího WC) může znamenat obrovský rozdíl ve spotřebě vody. Zvažte také instalaci úsporných armatur na kohoutcích a sprchách, které snižují tok vody. YIT jejich implementaci plánuje například v projektu SIJA Kamýk v oblíbené lokalitě Prahy 12

   Nízkoobjemové nebo ekologické toalety: O krok dále jdou udržitelné toalety, které používají méně vody na splachování. Počáteční investice do těchto typů toalet může být v dlouhodobém hledisku velmi úsporná. 

   Znovuvyužití šedé vody: Šedá voda je označení pro splaškovou odpadní vodu z domácností a dalších neprůmyslových budov. Nekontaminovanou odpadní vodu z umyvadel, van a sprch je možné dále používat například pro splachování toalet nebo k zalévání květin. 

   Ekologické zahradničení: Při zahradničení volte rostliny s nízkou spotřebou vody a sázejte na suchou zahradní architekturu. Mulčování kolem rostlin a zahrádky také pomáhá udržovat vlhkost půdy, což v důsledku znamená méně zalévání. 

   Úsporná závlaha: Pokud je to možné, používejte dešťovou vodu k zalévání zahrady či rostlin na balkoně a terase. Instalace senzorů na zavlažovací systémy také pomáhá zajistit, že vaše rostliny dostanou pouze tolik vody, kolik skutečně potřebují. Jako zálivka je vhodná také voda z napuštěného dřezu, v němž například předtím umyjete ovoce či zeleninu. 

Výstřižek.JPG

Na internetu naleznete celou řadu dalších efektivních tipů, jak šetřit vodou v domácnosti. A jestli uvažujete o koupi bytu, mezi základní cíle všech developerských projektů YIT patří šetrné nakládání s vodou. V rámci udržitelné výstavby se tak například v komplexu VESI Hostivař pro zalévání bude přednostně využívat dešťová voda z akumulačních nádrží. Ukázkovým příkladem toho, že i bytovou výstavbu lze vést s důrazem na kvalitu životního prostředí a může tak přispívat k minimalizaci klimatických rizik, se stal náš areál SUOMI Hloubětín. Na území areálu jsme vytvořili propojený systém likvidace dešťových vod, jehož cílem je maximálně pracovat s dešťovou vodu a udržet ji v lokalitě. Má své viditelné prvky na povrchu, rovněž ale složitý systém propojování trubním vedením pod ním. Inspiraci na bydlení v této lokalitě nabízí sousední projekt LAPPI Hloubětín, kde lze vybírat ze zhruba padesátky volných jednotek v etapě TORNIO

Více o problematice zachytávání a využívání dešťové vody ve městech, funkci akumulačních a retenčních nádrží, systému likvidace dešťových vod a jeho reálné aplikaci v projektech YIT se dozvíte v tomto videu

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.