• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 25.11.2023
  • 218 zobrazení

Průvodce ekologickou drogerií a kosmetikou.

Zásady udržitelnosti postupně pronikají do všech sfér života. Není proto divu, že se výrazně mění i přístup k osobní hygieně. Ekologická drogerie a kosmetika nabízí klíč k šetrnosti jak k pokožce, tak k životnímu prostředí. Jak změnit svoje zkrášlující rituály v souladu s touto nedílnou součástí celkového úsilí o ekologičtější životní styl? Přečtěte si náš podrobný přehled!

Ekologie se rychle stává stěžejním prvkem nejen při vaření a nakupování potravin, ale i v péči o vlastní tělo. To, co dennodenně aplikujeme na pokožku, totiž může mít dlouhodobý dopad na naše zdraví. Přírodní kosmetické produkty obsahují šetrné složky, čímž minimalizují dlouhodobé vystavení zdraví nebezpečným chemikáliím.

Navíc, výběrem ekologických pomůcek, jež se vyrábí z obnovitelných a přírodních látek, se dá aktivně přispět k ochraně životního prostředí. Při jejich výrobě nedochází k enormní produkci emisí skleníkových plynů a současně neobsahují škodlivé látky, které mohou v konečném důsledku ničit ekosystémy.

Podporou všech těchto produktů se stáváme důležitým dílkem globální skládačky se snahou o udržitelný rozvoj a péči o planetu.

francois-hurtaud-Xxjh8JqBLc8-unsplash.jpg

Zaměřte se na složení produktů

První krok k ekologičtější péči o pokožku přestavuje pečlivé zkoumání složení kosmetických produktů. Mnoho výrobků, které najdeme na trhu, obsahuje chemikálie, jako jsou parabeny, sulfáty nebo ftaláty. Ty mohou skrz kůži pronikat až do krevního oběhu a nepříznivě ovlivňovat celkové zdraví. Některé z těchto látek rovněž negativně ovlivňují životní prostředí, když se dostanou do odpadních vod.

Ekologická kosmetika se, na rozdíl od tradičních přípravků, zaměřuje na využívání síly přírody. Výběr produktů s přírodními ingrediencemi může přinést nejen výhody pro naši pokožku, ale také podporuje odvětví, které klade důraz na udržitelnost. Šetrné metody pěstování, recyklace obalů nebo omezení chemických procesů jsou v ekologické kosmetice běžnou praxí.

Některá eko kosmetika současně není testovaná na zvířatech nebo vyráběná z živočišných produktů, což určitě potěší vegany. Byť je obecně od roku 2009 v Evropské unii testování výrobků na zvířatech zakázané, prokazování nezávadnosti jednotlivých chemických složek tomuto zákonu nepodléhá. Nevíte, jak poznat „cruelty free“ značky? Zařaďte do svého hledáčku mezinárodně uznávanou certifikaci Humánní kosmetický standard (HCS) se symbolem bílého skákajícího králíka, jenž najdete na etiketě, nebo se orientujte podle nejrůznějších seznamů výrobců na internetu.

yukon-haughton-DgUkmDt9-Lg-unsplash.jpg

Nakupujte balení v duchu zero waste i tuhé varianty

Na cestu k redukci plastového odpadu se vydáte výběrem produktů v tzv. zero waste balení a nákupem v bezobalových obchodech. Ekologické alternativy běžných drogerií umožňují spotřebitelům odměřit si přesně tolik produktu (např. pracího gelu, mýdla, aviváže, prostředku na nádobí apod.), kolik skutečně potřebují. Tento přístup zároveň vytváří prostor pro podporu lokálních a ekologických výrobců, kteří se specializují na udržitelnou výrobu a minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí.

V těchto pobočkách seženete taky celou řadu tuhých variant kosmetických výrobků, jako jsou šampony (známé pod názvem šampuky) či mýdla, které minimalizují nejen ekologickou stopu, ale též neobsahují avizované konzervanty a chemikálie, jako je tomu u tekutých verzích. Tuhé deodoranty kupříkladu neobsahují parabeny či hliník, ale naopak sází na minerální soli. Samozřejmostí jsou obaly z recyklovatelného materiálu.

Vybírejte znovupoužitelné či rozložitelné výrobky

Významný krok směrem k udržitelnějšímu životnímu stylu představuje přechod k opětovně použitelným kosmetickým pomůckám. Místo používání jednorázových produktů, které často končí po pouhém jednom použití v odpadkovém koši, investujte do praktických a ekologicky přátelských alternativ. I tyto malé změny mohou výrazně snížit množství odpadu, který každý den vytváříme.

Opakovaně lze používat pratelné odličovací tampónky, tyčinky do uší, ale i menstruační potřeby. Vložky a tampony stále častěji nahrazuje třeba menstruační kalíšek z antibakteriálního lékařského silikonu, který vydrží klidně 5 až 10 let. Po použití jej stačí opláchnout mýdlem a vodou a následně vyvařit ve vodě. Na popularitě nabývají také menstruační kalhotky z nejmodernějších savých materiálů o několika absorpčních vrstvách. Dají se pohodlně prát s klasickým prádlem na 40 °, akorát nesmíte přidávat aviváž.

Novopečeným rodičům lze zase v tomto směru doporučit látkové pleny. Přistoupit mohou také na ekologické plenky z rostlinných a obnovitelných materiálů, jako je kukuřičný škrob, celulóza nebo bio bavlna. Kromě toho, že neobsahují chemické látky, bývají hypoalergenní a snadno kompostovatelné.

Při snaze o minimalizaci odpadu je vhodné se zaměřit i na produkty s vyměnitelnými částmi. Sbohem dejte třeba jednorázovým plastovým žiletkám. U těch s vyměnitelnými nástavci totiž není nutné vyhazovat celý žilet, ale po opotřebení stačí pouze vyměnit jeho část. Dalším udržitelným řešením jsou bambusové zubní kartáčky. Na rozdíl od těch plastových, které mohou zůstat na skládce dlouhé roky, jsou bambusové varianty zcela biologicky rozložitelné.

kelly-sikkema-XU1-sAMZFqc-unsplash.jpg

Zkuste si doma vytvořit vlastní kosmetiku

Výroba vlastní kosmetiky představuje kreativní způsob pro ty, kteří chtějí mít větší kontrolu nad tím, co aplikují na svou pokožku. Kromě přírodních čistících prostředků existuje nespočet receptů také pro domácí výrobu mýdel, mastí, šamponů, balzámů a dalších kosmetických nezbytností.

Jedním z hlavních benefitů vlastní výroby kosmetiky je možnost naprosto přizpůsobit složení individuálním potřebám. Lze vybrat ingredience na míru své pokožce a tím pádem eliminovat látky, které třeba způsobují nepříjemnou vyrážku či alergické reakce.

Homemade kosmetika rovněž přináší úsporu finančních prostředků. Základní suroviny, jako kokosový nebo olivový olej, med, bylinky či éterické oleje, jsou totiž často cenově dostupné a dají se snadno pořídit v kamenných prodejnách i v e-shopech.

Udržitelnější bydlení, kde se můžete s našimi tipy vydat za zelenější krásou, seženete v developerských projektech od YIT. Při koupi nemovitosti navíc nyní YIT nabízí časově omezený bonus na vybrané projekty.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci nové služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.