• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 11.10.2023
  • 329 zobrazení

Nemáte doma nebezpečné těkavé organické látky?

V dnešním světě trávíme stále více času v našich bytech, ať už pracujeme z domova, relaxujeme nebo trávíme čas s rodinou. Ačkoli nám toto domácí prostředí může poskytovat pocit bezpečí, většina z nás si často neuvědomuje hrozby, které se mohou skrývat například v nábytku, kobercích či čisticích přípravcích. V tomto článku se zaměříme na identifikaci těkavých látek v naší domácnosti, a na to, jakým způsobem mohou ovlivnit naše zdraví. Dozvíte se také kroky, které lze podniknout pro minimalizaci jejich rizik a vytvoření zdravějšího a bezpečnějšího vnitřního prostředí.

Jednu z potenciálních hrozeb pro zdravého bydlení představují těkavé organické látky, často označované zkratkou VOC (z angl. Volatile Organic Compounds). Existují tisíce různých druhů, přičemž nejčastěji se vyskytuje toluen, formaldehyd, benzen či naftalen. Tyto látky se uvolňují z různých materiálů či výrobků v naší domácnosti a mohou mít vážné důsledky pro zdraví, a to především při dlouhodobém vystavení. Přispívají ke vzniku tzv. syndromu nemocných budov, kdy u sebe lidé při delším pobytu v určitých interiérech pozorují zdravotní potíže. K těm patří pálení očí, motání a bolesti hlavy, ospalost, kožní problémy, špatná koncentrace, podráždění dýchacích cest či zhoršení alergií a vznik astmatu.

Jaké jsou hlavní zdroje VOC v interiérech?

Kromě bio-odpadních látek, jež vznikají přirozeně při činnosti lidského organismu (dýchání, pocení apod.) a zahrnují metan, aceton či čpavek, se dále VOC látky uvolňují: 

  • při vaření a smažení
  • během úklidu z čisticích prostředků
  • při používání kosmetiky (parfémy, deodoranty apod.)
  • z lepidel a barev
  • z nábytku, podlah a koberců

julien-pier-belanger-kIPct2PcXYY-unsplash.jpg

Pozor si dejte při výběru nábytku

Materiály používané v interiérech bývají primárním zdrojem výparů těkavých organických látek. Např. dřevěné kompozitní materiály, jako je dřevodrť, dřevotříska a překližka, jsou známé tím, že mohou ve velké míře obsahovat VOC látky. Ty pak unikají do vzduchu a mohou způsobovat avizované zdravotní problémy.

Existuje několik kroků, které můžete podniknout pro snížení rizika expozice VOC látek z nábytku. Nejlepší je se zcela vyhnout nákupu kousků vyrobených z těchto materiálů a místo toho upřednostnit nábytek z přírodních materiálů, jako je masivní a nebarvené dřevo. Ty mají mnohem nižší pravděpodobnost uvolňování těkavých látek. Ještě lepší volbou jsou certifikované přírodní materiály, které byly speciálně vyvinuty tak, aby minimalizovaly uvolňování VOC látek.

Pokud si přeci jen pořizujete nábytek, který by mohl těkavé organické látky obsahovat, měli byste zvážit několik opatření. První možností je nábytek nelakovat, čímž zabráníte přidání dalších chemických látek. Druhou možností je nechat nově pořízený úlovek několik dní stát na dobře větraném místě, než ho umístíte přímo do interiéru.

precious-plastic-melbourne-n5qirFAe6rQ-unsplash (1).jpg

Vsaďte na úklid i osobní hygienu bez chemie

Dalším významným zdrojem VOC v domácnosti jsou čisticí prostředky. Ty tradiční totiž obsahují chemické a toxické látky, které se uvolňují do vzduchu při jejich používání. Pro zlepšení kvality vnitřního prostředí začnete používat přírodní čisticí prostředky. Tyto alternativy neobsahují chemikálie, ale využívají ocet, citrónovou šťávu, jedlou sodu a jejich nejrůznější směsi. Jsou stejně účinné při odstraňování nečistot, ale zároveň nemají negativní vliv na kvalitu vzduchu. Cenným pomocníkem pro ekologičtější úklid jsou také utěrky a hadříky z mikrovlákna. Ty zvládají odstranit až 99,9 % bakterií, a přitom je stačí používat pouze s vodou.

Spousta zdraví škodlivých látek obsahují také kosmetické a hygienické produkty, jako jsou šampony, sprchové gely, mýdla a parfémy. Zkuste vybírat produkty, jež mají přírodní složení, a především neobsahují syntetické vůně. Potenciálně se v nich totiž může vyskytovat i chlor či čpavek, u nichž hrozí nebezpečí vdechnutí či poškození kůže.

Pár praktických rad na závěr:

  • Důležitým opatřením pro zlepšení kvality vzduchu v domácnosti bez škodlivých látek je dodržování zásad správné ventilace vzduchu, kde klíčovou roli hraje pravidelné větrání.
  • Inspiraci na zdravější bydlení nabízí také moderní technologie, jako je rekuperace nebo čističky vzduchu, jež pomáhají zajišťovat přísun čerstvého vzduchu a odvod toho odpadního.
  • Nepřetápějte místnosti, protože vyšší teploty mohou vést ke zvýšenému uvolňování VOC látek.
  • Minimalizujte skladování chemických produktů, jako jsou barvy, lepidla a odstraňovače nátěrů. Pokud je nezbytně potřebujete, ukládejte je na dobře odvětraném místě, nejlépe venku.
  • Vyvarujte se produktům obsahujícím rozpouštědla a používejte je pouze v dobře větraných prostorech nebo venku.
  • Zapojte do boje rostliny. Řada z nich, např. zelenec, tchynin jazyk nebo břečťan, mají schopnost filtrovat škodlivé látky ze vzduchu.

vadim-kaipov-es3jueYA88c-unsplash.jpg

Mějte na paměti, že ochrana před nebezpečnými těkavými organickými látkami v domácnosti je klíčová pro zdraví a pohodu. Je proto důležité volit certifikované přírodní materiály, využívat moderní technologie pro čistší vzduch, dbát na pravidelné větrání a omezit používání toxických výrobků. Moderní bydlení, jež je zároveň zdravé a udržitelné, seženete v našich developerských projektech. Vybírat můžete například z jednotek v projektech VESI Hostivař, HAPPI Milánská či RIVI Bachova v oblíbených pražských lokalitách, kde navíc při koupi bytu nabízíme časově omezenou nabídku v hodnotě až 300 000 Kč.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, obraťte se pro více informací na naše obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci nové služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.