• Tipy, triky, návody
  • 20.04.2021
  • 813 zobrazení

Vytvořte si doma zdravé vnitřní prostředí.

Vytvořte si doma zdravé vnitřní prostředí

Spoustu z nás si ani neuvědomuje, kolik času trávíme v budovách. Obzvlášť v dnešní době lockdownů, kdy se pracovní život přesunul do našich domovů, jsme uvnitř v podstatě pořád. Jak žít zdravěji a vytvořit si příjemnější prostředí pro rodinné soužití i pracovní výkonnost? Může se to zdát jako klišé, ale klíčovým faktorem je přísun čerstvého vzduchu. Jeho kvalitu zlepšíte správným větráním, optimálně řízeným automatickým systémem.

Pozor na mikroby, rizik je mnoho

Výpary při vaření, vlhkost z koupelny, tvorba prachu, výskyt plísní a bakterií, ale i vydýchaný vzduch – to vše přispívá k vyváření nezdravého domácího prostředí. Škodit může také uvolňování toxických látek z nátěrů či jiného vybavení bytu.

Dlouhodobé pobývání ve špatném, nevětraném vzduchu s nahromaděným škodlivým CO2 způsobuje celou řadu zdravotních problémů, například bolesti hlavy, únavu nebo respirační choroby jako záněty hrtanu, průdušek či plic. Vést může i ke vzniku astma a alergií. Ty až z 80 % spouští roztoči, kteří s námi běžně sdílejí domácnost. K projevům pak patří slzení očí, svědění pokožky či rýma. Kontaminace škodlivinami s sebou nese rovněž riziko vystavení rakovinotvorným látkám.

yit_pori_vzb_010.jpg

Větrejte a udržujte optimální podmínky

V boji proti parazitům a plísním pomáhá snížit vlhkost v interiéru. Klima s vysokou vlhkostí totiž představuje ideální prostředí k jejich množení, a naopak nevyhovuje lidskému organismu. Dále dbejte na pravidelné praní lůžkovin, klidně i jedenkrát týdně. Pozor dejte na umělé materiály, raději je nahraďte těmi přírodními, především dřevem. Viry ničí také ultrafialové světlo, hned ráno tedy roztáhněte závěsy a žaluzie a pusťte domů sluneční svit. V bytě udržujte teplotu kolem 20 až 22 °C a vlhkost na 40 až 60 %. Důsledným zavíráním oken zase zamezíte vnikání prachu a pylu, který bývá častým zdrojem potravy cizopasníků. Ovšem nezapomínejte na to, že tím může dojít k opačnému extrému. V některých nových bytech v Praze, jež jsou vybaveny perfektními izolacemi a dvoj až trojskly v oknech a nemají řízené větrání, se kvůli přílišnému utěsnění můžete setkat právě s přesušeným vzduchem a hromaděním CO2. Z těchto důvodů doporučujeme pořízení zvlhčovačů nebo odpařovačů, ubrat topení a občas rozstříkat vodu rozprašovačem. V obou případech, tedy při suchu i vlhku, můžete vsadit na květiny, které ovlivňují klima v místnostech a zároveň mají vliv na hladinu oxidu uhličitého.

Co se týče větrání, jeho správné provedení může být věda. Je totiž potřeba pořádně provětrat místnosti nejméně jednou za hodinu. V noci se ale nikomu z nás určitě nechce takto pravidelně vstávat. Navíc větráním okny vzniká průvan, do bytu proniká nepořádek z ulice a hluk a také se nejedná o příliš ekonomické řešení – v takovém případě můžou totiž vzrůst náklady na topení či klimatizaci.

yit_pori_vzb_003.jpg

Komfort díky rekuperaci

Dostatku čerstvého vzduchu po celý rok snadno docílíte pomocí řízeného větrání s rekuperací, která při odvádění vzduchu využije jeho teplo na ohřívání toho nově přivedeného zvenku. Zároveň tím účinně zamezuje tepelným ztrátám. Moderní bydlení zajistí automatizace, díky níž se vyhnete zbytečnému průvanu a nemusíte otevírat okna v mrazech či vedrech. Neustálý přísun čerstvého vzduchu příznivě podporuje zdravý spánek a tím i fungování celého organismu. Každé ráno se tak probouzíte svěží, pozitivně naladěni a s dostatkem energie. Cirkulací se zároveň pravidelně odfiltrují nečistoty jako zmiňovaný prach, případný smog z ulice nebo toxické látky.

Společnost YIT již má s výstavbou zdravého bydlení zkušenosti. Centrální systém řízeného větrání s rekuperační jednotkou použila například v pasivní budově F energeticky úsporného projektu Hyacint Modřany. Ta získala dokonce jako první v České republice osvědčení „Certifikovaný pasivní dům“. Nyní plánuje developer použít tento systém v mnoha svých novostavbách v Praze. Mimo jiné se jedná o realizovaný developerský projekt Parvi Cibulka, kde větrání s rekuperací získáte při koupi bytu v nejvyšších podlažích. Těšit se na ni mohou i noví obyvatelé připravovaného bytového areálu Lappi Hloubětín.