• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 13.10.2021
  • 545 zobrazení

Moderní interiéry využívají sílu přírody

Současným interiérovým trendům bezpochyby vládne návrat k přírodě. Uvnitř budov totiž trávíme až čtyři pětiny svého života – proto panují tendence vykouzlit v moderním bydlení harmonické a zdravotně nezávadné prostředí. Navíc s ohledem na životní prostředí!

Zbavte se tedy „umělotin“, vsaďte na přírodní materiály a váš domov doplňte o živé rostliny. Nejen, že výsledný estetický dojem vás přímo ohromí, ale rázem ucítíte i příjemný dopad na vaše zdraví a celkové duševní rozpoložení.

minh-pham-7pCFUybP_P8-unsplash.jpg

Ve vzájemné symbióze

Takzvaný biofilní design, který vychází z lidské potřeby spojovat se s přírodou, charakterizuje začlenění materiálů jako je dřevo, kámen, sklo, kůže, textilie ze lnu, bavlny či vlny, dále využití správného světla (kromě dostatku denního i například v podobě LED) a také umístění vegetace do našich domovů. K příznivým účinkům tohoto spojení s přírodou patří snižování stresu, vyrovnávání krevního tlaku a srdeční frekvence, ale také podpora kreativity a mentálního zdraví.

Důraz na úzké propojení s přírodou proniká rovněž do architektury developerských projektů, kde vznikají zelené oázy přímo uprostřed měst – to platí i u novostaveb od YIT, která pro nové rezidenty připravuje příjemná zákoutí plná flóry, ale i vodních prvků. Zároveň začleňuje další prvky ekologického bydlení.

dane-deaner-qRfMB-IOQjE-unsplash.jpg

Eko styl i u vás doma

Tento fenomén se stále častěji objevuje také v interiérech nových bytů v Praze. Pokud hledáte inspiraci na bydlení v souladu s přírodou, vybírat byste měli obnovitelné a recyklovatelné materiály. Kromě těch již zmíněných se ke slovu dostávají také bioplast, bambus, kokosová vlákna, lněné izolace, hliněné omítky, sláma a podobně.

Při volbě tvaru nábytku byste měli dát košem pravoúhlým liniím a místo toho se poohlédněte po těch zaoblených. Pohovky, ale i stolky a nejrůznější lenošky s křivkami evokujícími 60. a 70. léta působí harmonickým dojmem a přímo lákají k posezení s rodinou i přáteli.

Co se týče barev, vsaďte na tóny země. Nejblíže přírodě budete s odstíny zelené – olivovou, mátovou či smaragdovou. Ty krásně doplňuje například hořčicová či sytě oranžová. Při výběru zohledněte také jejich vliv na lidskou psychiku.

Prim dále hraje i zeleň – jak ji zakomponovat se dozvíte v našem článku. Kromě rostlin také nezapomeňte na dostatečnou stimulaci pohledů na okolní přírodu. Může se tak jednat o okno s uklidňujícím výhledem na stromy, květinové záhony na vaší zahrádce či ve vnitrobloku, zelené stěny a střechy či rostliny v květináčích na terase či balkoně.

Příroda obklopuje každého z nás a měli bychom ji chránit a pečovat o ni. Pro šťastnější život ji tedy určitě neváhejte vnést i do svého domova! Jako bonus zde přinášíme další tipy na vytvoření zdravého vnitřního prostředí.