• CZ Blog
  • Design & inspirace
  • 26.07.2021
  • 1090 zobrazení

6 důvodů proč do interiéru začlenit hravé LED osvětlení

Považujete se za pragmatického ekonoma a zevrubně propočítáváte dopady svých rozhodnutí, nebo jste v srdci estét a snažíte se mít každou místnost doladěnou do nejmenšího detailu? LED osvětlení, které se bez nadsázky dá označit za světelný zdroj budoucnosti, vás potěší v obou případech! Žárovky s touto technologií stále častěji nahrazují klasické varianty. Kompaktní rozměry diod dále nabízí všestranné využití v podobě LED lampiček, pásků, panelů či reflektorů. Přinášíme vám šest pádných důvodů, proč by se „ledky“ měly stát součástí každého moderního bydlení.

20140609-IMG_4660ok-2.jpg

Úspora nákladů

LED diodové osvětlení (z anglického Light-Emitting Diode) je založeno na jevu zvaném elektroluminiscence, během nějž dochází k přeměně elektrického proudu na světlo. Ve srovnání s tradičními žárovkami, a to včetně těch úsporných, představuje finančně šetrnější možnost, která se znatelně promítne do rodinného rozpočtu. Ve srovnání totiž dosahuje úspora elektrické energie u LED světelných zdrojů až 90 %.

Dlouhá životnost a velký výkon

Své „kolegy“ předčí také mnohonásobně delší výdrží – ta při běžném užívání činí až 10 let, v přepočtu na hodiny se uvádí rozpětí od 30 000 do 80 000. Na potřebu výměny vás navíc upozorní postupné snižování intenzity světla, takže se můžete včas připravit a není potřeba si doma vytvářet zásoby. Pro ilustraci taková klasická halogenová žárovka vydrží pouhých 2 000 hodin, než se místnost bez jakéhokoliv varování ponoří do tmy.

Kromě toho se LED osvětlení neopotřebovává častým zapínáním a vypínáním a disponuje velkou mechanickou odolností proti nárazům, otřesům i vibracím. Zároveň svítí okamžitě, v řádu milisekund, a to na plný výkon. Je to z toho důvodu, že se v něm nenachází žádná wolframová vlákna, která se dlouho zahřívají.

20140609-IMG_4684ok-2.jpg

Bez zahřívání

Na vaši šíji při čtení rovněž nebude sálat teplo – LED světelný zdroj sice svítí, ale nehřeje. Přeměňuje totiž elektrickou energii z drtivé většiny pouze na světlo. Klasické žárovky se oproti tomu rozsvítí právě zahříváním vláken. Při delším zapnutí je tedy přirozené, že produkují teplo a svému bezprostřednímu okolí mohou nepříjemně „zatopit“. Často u nich také hrozí nebezpečí popálení. LED osvětlení tedy s klidný svědomím můžete instalovat do dětských pokojů a také k látkovým a papírovým stínítkům.

Přátelské k přírodě

Jedná se v současnosti (snad s výjimkou slunce) o nejekologičtější zdroj svícení. LED žárovky neobsahují rtuť ani olovo a nachází se v nich minimum toxických látek (až 120x méně než například v těch úsporných). Následná recyklace je tak snazší a nedochází přitom k uvolňování nebezpečných prvků do ovzduší ani půdy. Stejně tak samotná výroba diod nepředstavuje zátěž pro životní prostředí. Dále díky delší životnosti nemusíte žárovky měnit tak často, čímž zanecháte nižší uhlíkovou stopu a eliminujete množství vyprodukovaného odpadu.

YIT_Pravi_Cibulka_023.jpg

Jeden prostor na tisíc způsobů

Ostré světlo při práci nebo potemnělá atmosféra na filmový večer? Široká nabídka LED produktů přináší možnost upravovat barvu i intenzitu světla. Díky tomu lze v rámci jedné místnosti různými způsoby manipulovat s osvětlením a vdechnout jí pokaždé jiný ráz podle potřeby a nálady. Nápaditost a osobitost uplatníte i v kombinaci se zařízením bytu – podsvícení televize, postele, horního poschodí v mezonetovém bytu či poliček, jejichž obsah chcete zvýraznit, se stane zajímavým doplňkem celého interiéru. Pokud holdujete skandinávskému stylu bydlení, tedy minimalismu a jednoduchosti, LED pásky nabízí chytré řešení, jak podtrhnout čisté linie.

Odstín dle libosti

Klasickému nažloutlému světlu odzvonilo. Nespornou výhodou LED technologií je vytvoření libovolné barvy bez nutnosti nejrůznějších filtrů, které obecně vzato snižují intenzitu. Zvolený tón naopak zůstane dostatečně sytý i přesto, že zvolíte například modrou nebo růžovou. Pohrajte si se škálou barev a dolaďte tak interiér nového bytu v Praze k dokonalosti.