• Tipy, triky, návody
  • 02.08.2019
  • 845 zobrazení

Barvy v interiéru: tipy a triky

Barvy hrají v našem životě nezastupitelnou roli. A nejinak je tomu i v případě interiéru.

Když je dobře zvolíte, dokáží nejen povzbuzovat vaši psychiku, ale také navozovat pocit útulného bydlení. Promyslete si proto důkladně, jaké barvy do svého nového bytu pustíte. Jinak vám hrozí, že budete muset malovat a měnit doplňky každého půl roku.

Kouzlení s barvami v prostoru

Barevnost stěn a stropů je klíčová pro optické vnímání prostoru. Správně zvolená výmalba může interiéru pomoci, například ho zvětšit či odvést pozornost od jeho nedostatků. Totéž dokáže i s citem vybrané a zkombinované vybavení.

Pokud byste rádi do interiéru dostali více barev najednou, držte se raději osvědčených kombinací. „Základním pravidlem pro harmonii jsou maximálně tři různé barvy v jedné místnosti. Ty se pak již mohou objevovat ve všech možných odstínech a na různě velkých plochách“, vysvětluje designérka YIT Lenka Hlaváčková Schubertová. U jednotlivých barev si dejte záležet i na výběru sytosti. Příliš syté barvy mohou působit agresivně, a naopak ty nevýrazné nemusí plnit očekávaný účinek.

Výrazné, nebo neutrální?

Svou inspiraci pro bydlení můžete hledat v barvách, které se v interiéru používají nejčastěji. Jaké to jsou? Třeba modrá: má uklidňující účinky, připomíná oblohu či moře – a právě proto se bude nejvíc hodit do koupelny či kuchyně. Nebo zelená: je rovněž relaxační, ulevuje od bolestí hlavy a očí, a navíc s ní máte pocit, že jste v přírodě. Je proto vhodná do téměř všech místností. Především do ložnic, dětských nebo obývacích pokojů.

To s červenou byste již měli být opatrnější. Je velmi intenzivní a energická, dokáže zvednout adrenalin a rozproudit konverzaci. Nabízí se tedy do obývacích místností či jídelen. K veselým barvám patří také oranžová a žlutá – ale opět s nimi raději šetřete. Spíše než v ložnicích a dětských pokojích najdou využití v koupelnách, kuchyních či chodbách.

Fialová s růžovou pasují spíše k lidem, kteří jsou si svým stylem opravdu jistí a umějí je dobře zkombinovat s jinými barvami, aby nepůsobily lacině. Jako dominantní jsou nejvhodnější do ložnic. Ale pokud je budete využívat jako doplňkové, můžete jimi pěkně oživit obývací pokoj i kuchyň.

Základní spektrum nezapomeňte doplnit o neutrální barvy: tedy o černou, šedou, hnědou a bílou. Dokáží se totiž výborně přizpůsobit: utlumit účinek barev příliš vyzývavých, či naopak je vyzdvihnout. A navíc hodí se absolutně ke všemu. „Největší pozor si dávejte na černou. Ta by nikdy neměla být dominantní. Ve správně zvolené míře však působí impozantně a pomáhá dotvářet dojem luxusu,“ radí designérka.

Svou vizi nejdříve otestujte

Při hledání těch správných odstínů výmalby se stoprocentně nespoléhejte jen na vzorníky na papíře. Reálný výsledek totiž vždy bude kvůli lomu světla vypadat trochu jinak. Pokud si nejste jisti, kupte si nejdřív třeba jen jednu plechovku a vyzkoušejte barvu na malém kousku stěny. Můžete vyzkoušet také online konfigurátor bytů od YIT.  Zde můžete měnit nejen tón stěn, ale i vybavení kuchyně či koupelny. Nebo si pohrát s nábytkem. Možná při tom budete sami překvapeni, co barvy v interiéru dokážou!