• CZ Blog
  • Design & inspirace
  • 19.08.2020
  • 1394 zobrazení

Ekologické bydlení je bydlením budoucnosti

V dnešní době jsou ekologická témata stále aktuálnější. Úspornější výstavba se proto stala jedním ze základních cílů developerů. Při koupi nového bytu tak můžete dbát na životní prostředí. Nízkoenergetické projekty navíc přispívají ke zdravému bydlení svých obyvatel. Vy se budete cítit lépe a investujete tím do budoucnosti svojí, ale i planety. Díky úspoře energií také ušetříte ročně nemalou částku z rodinného rozpočtu.

Věděli jste, že…

… až jedna třetina emisí skleníkových plynů vzniká z výstavby budov a jejich provozu?! Společnost YIT přijala závazek vůči Světové radě pro šetrné budovy (World Green Building Council - WGBC), která stanovila cíl snížení podílu oxidu uhličitého ve stavebním průmyslu do roku 2030 o 40 %. YIT ale plánuje snížit emise CO2 dokonce o 50 %. Rovněž chce u všech projektů dosáhnout uhlíkové neutrality. Dále také bude více čerpat energie z obnovitelných zdrojů.

Moderní bydlení může být i ekologické

Protože je šetrnost k životnímu prostředí jedním z klíčových prvků filozofie YIT, všechny současné developerské projekty patří minimálně do úsporné energetické kategorie B. Všechny novostavby dnes mají štítky o energetické náročnosti, které nám pomohou se snadno orientovat, podobné označení dobře známe u spotřebičů. YIT má mezi svými dřívějšími projekty i pasivní bytový dům – budovu F v areálu Hyacint Modřany. Ta obdržela dokonce osvědčení Certifikovaný pasivní dům. To se uděluje na základě komplexních a přísně daných mezinárodních kritérií stanovených renomovaným Passivhaus Institutem v německém Darmstadtu. Při hodnocení budov se dále využívají třeba certifikace LEED, BREEAM či WELL, ty jsou ovšem zatím běžnější u kanceláří. Pasivní dům se vyznačuje nejen skvělým zateplením a izolacemi, ale také systémem řízeného větrání s rekuperační jednotkou, který pomáhá v bytě vytvářet zdravé vnitřní prostředí.

hyacint_def_08_08dd8a54c811276d1f8970ff0000b98975.jpg

YIT plánuje použít řízené větrání s rekuperací, tedy zpětným získáváním tepla, i v projektu Parvi Cibulka. Systém teplo z odváděného vzduchu využívá k vyhřívání toho nově přiváděného zvenku. Tím je v bytě zajištěn neustálý přísun čerstvého vzduchu bez průvanu a ubývají tepelné ztráty. Na střeše budovy vzniknou také zelené zahrady, jež se v létě přirozeně postarají o snižování teploty. Vytápění a ohřev vody zajistí tepelné čerpadlo, které je mnohem ohleduplnější k životnímu prostředí než jiné zdroje.YIT_Parvi_i010.jpg

Nezapomínejme na hospodaření s vodou

Neopomenutelnou součástí ekologického bydlení, v dnešní době oteplování a sucha, je dostatek zeleně a šetrné nakládání s vodou. Developer YIT proto do svého projektu Suomi Hloubětín začleňuje vedle velkých parkových ploch rovněž retenční nádrž. A aplikuje zde ucelený systém zadržování dešťových vod v krajině s minimálním dopadem na životní prostředí, takzvaný Low Impact Development (LID). Zachycenou vodu pak využívá kupříkladu na zalévání zeleně v areálu.ROKYTKA_1.3.jpg

Úspory přinášejí také nové byty v Praze, které již ve standardu mají smart home technologie. Takové zájemci naleznou třeba v projektu Ranta Barrandov. Prvky chytrého bydlení dopřávají obyvatelům větší komfort, ale i snížení výdajů. Multifunkční systém nabízí rovněž přehledný monitoring energií. Díky řídicí jednotce Smart VeoLg od partnerské společnosti VEOLIA lze na dálku prostřednictvím chytrého telefonu ovládat topení, vzduchotechniku i klimatizaci.

Ekologická, tzv. zelená výstavba představuje způsob, jak šetřit přírodu a životní prostředí. Ale hlavně také přináší komfortnější a zdravější bydlení pro své obyvatele.