• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 05.12.2021
  • 387 zobrazení

Už máte doma čističku vzduchu?

V poslední době společností rezonuje téma kvality vnitřního klima. Vzduch, který dýcháme, totiž ovlivňuje nejen naše zdraví, ale také psychiku. Ať už tedy často kýcháte či kašlete, máte malé děti, jste alergik či astmatik, nebo se jen chcete zbavit nepříjemných pachů například ze zvířecích ubikací, čistička vzduchu je pro vás to pravé ořechové. Plus se jedná o skvělý tip na vánoční dárek!

Lépe dýchatelný vzduch raz dva!

Určitě znáte to věčné dilema – i když pravidelně a správně větráte, život například v novém bytě v Praze vám stále komplikuje smog z ulice, ale i nejrůznější pyly a mikroorganismy. Když naopak necháte okna zavřená, vystavujete se vysoké koncentraci těkavých látek v místnosti a také zvyšujete riziko vlhkosti vzduchu.

K vytvoření zdravého vnitřního prostředí přispěje čistička vzduchu! Stane se nepostradatelným spojencem moderního bydlení v boji proti prachu, pylu, bakteriím, virům, alergenům a plísním. Všechny tyto částice totiž dráždí naše dýchací ústrojí a přispívají k přenosu a rozvoji nemocí, především respiračních či různých astmat. Zároveň způsobují únavu, bolesti hlavy a prohlubují stres. Čističky si hravě poradí také s pachy způsobenými běžným chodem domácnosti, například výpary od vaření nebo odérem našich zvířecích mazlíčků.

vzduch 3.jpg

Jak vybrat tu pravou?

Jedním z hlavních kritérií výběru čističky vzduch je její výkon. Ten udává, kolik metrů krychlových vzduchu zvládne zařízení za jednu hodinu vyčistit. Volte tedy podle velikosti konkrétní místnost. Pokud plánujete čističku používat v celém bytě, zohledněte ten největší pokoj. Pamatujte na to, že optimálně by k filtraci celého prostoru mělo dojít alespoň 2x za hodinu. Pro kýžený efekt se pak doporučuje pouštět čističku na 2-3 hodiny denně, pro astmatiky a alergiky klidně i víckrát.

Existuje také celá řada filtrů:

  • HEPA: patří k těm nejoblíbenějším, zaměřuje se především na alergeny v podobě roztočů, pylů, zvířecích chlupů apod., jeho účinnost se pohybuje okolo 99,7 %
  • uhlíkový: zachytává nežádoucí výpary, jedovaté látky a zápach (např. v zakouřených místnostech)
  • vodní: mají menší účinnost, kolem 60 %, ale zároveň s tím příjemně zvlhčují vzduch
  • antibakteriální: speciální filtrace, která pomocí nano částic stříbra snižuje přenos nemocí

Filtr je rozhodně potřeba pravidelně měnit – buď koupíte náhradní, nebo investujte do čističky s tím omyvatelným.

U některých modelů naleznete také bonusovou funkci tzv. ionizace. Vypouštěním záporných iontů se nejen zvyšuje efektivita čistění, ale dochází také k celkovému osvěžení vzduchu, což příznivě působí na dýchací cesty.

vzduch 2.jpg

Bonusem bývá propojení s chytrou domácností. Prostřednictvím mobilního telefonu tak snadno nastavíte například časovač, automatický nebo noční, tedy tišší, režim. Zapnutí a vypnutí vyřešíte i na dálku, například po cestě z práce domů. Inspiraci na zjednodušení bydlení nabízí některé čističky, jež vám dokonce samy provedou analýzu množství škodlivin ve vzduchu a podle toho regulují ten nejlepší potřebný výkon.

Nemusíte se obávat ani toho, co na čističku řekne vaše peněženka. Ceny těch kvalitnějších začínají již na pár tisících a spotřebovaná energie by se dala přirovnat k jedné žárovce, tedy maximálně do sto wattů.

Přinesli jste si vytoužený kousek domů a přemýšlíte, kam s ním? Namířit byste jej měli na epicentra pohybu – tedy střed místnosti, sedačku, pracovní stůl apod. Pro lepší proudění vzduchu postavte čističku na poličku, nikoliv na zem. Zároveň dbejte na to, aby před ní nebyly žádné překážky. Stejně tak je zbytečné ji umisťovat ke dveřím či poblíž oken. Nyní už stačí jen nechat čističku vzduchu dělat svou práci – garantujeme, že příznivé účinky pocítíte okamžitě!