• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 25.11.2019
  • 2234 zobrazení

Správné větrání ochrání váš byt od vlhkosti

Kazí vám vaše jinak pěkné bydlení klima jako v deštném pralese? Pak se doma potýkáte s velkou vlhkostí vzduchu.

Může se zdát, že se jedná o banální problém, který jen znepříjemňuje život. Pokud ovšem vlhkost v bytě není optimální, má to nejen negativní ekonomické dopady, ale důsledky můžete výrazně pocítit zejména na svém zdraví.

Víte, co dýcháte?

Protože uvnitř budov trávíme drtivou většinu času, je velmi důležité, v jakém vnitřním prostředí pracujeme a bydlíme. Mezi nejdůležitější pilíře zdravého bydlení patří čerstvý vzduch a optimální vlhkost. A právě kvalita ovzduší v domácnosti bývá často opomíjená. Přitom míru vlhkosti v bytě si můžete snadno kontrolovat pomocí takzvaného vlhkoměru, který seženete častokrát dohromady s normálním pokojovým teploměrem za pár stovek. Optimální hodnota se má pohybovat v rozpětí 40 až 60 %.

Pokud se potýkáte s vlhkostí pod 40 %, máte doma příliš vysušený vzduch, jenž potrápí zejména vaše dýchací cesty. Lze to ale lehce napravit – stačí si koupit některý ze zvlhčovačů. Anebo využít i levnější babské rady, jako postavit nádobu s vodou k topení a pořídit si hodně zelených rostlin.

Vlhkost vidíte, ale i cítíte

Jestli vás doma naopak trápí zvýšená vlhkost, tedy v hodnotě nad 60 %, nečekejte, až se objeví plísně a vyrazte do boje co nejdřív! Zpočátku má nenápadné příznaky. Můžete ji ucítit ze vzduchu, který začne být zatuchlý a bude se vám špatně dýchat. Rovněž neusychá tak rychle prádlo či vytřená podlaha. K vyšší vlhkosti částečně přispívají i běžné činnosti jako vaření či sprchování.

Hmatatelný důkaz pak naleznete v podobě orosených oken a vlhkých zdí. To však nezaměňujte za důsledek běžných par. V případě přílišné vlhkosti se jedná o permanentní kondenzaci, při níž se na stěnách tvoří velké mokré mapy, máte navlhlý nábytek a poškozené okolí oken i dveří. Nejen že tato místa nepůsobí zrovna esteticky, navíc přímo vybízejí k množení plísní. Ty představují závažné nebezpečí pro lidské zdraví, obzvlášť u alergiků nebo dětí a starších lidí. Mohou způsobit kožní onemocnění, záněty dýchacích cest nebo alergické reakce. Nemluvě o tom, že některé plísně jsou karcinogenní.

Pozor! Vlhkost se nevyhýbá nikomu…

Problémem u starších budov bývá to, že se u nich provede zateplení a instalují se zde nová těsnící plastová okna bez toho, že by se vyřešilo dostatečné větrání a odvod kondenzované vody. Starý dům, který byl zvyklý „dýchat“ netěsnícími okny a fasádou, se tak promění v dokonale utěsněný, nevětraný a vlhký prostor. A na problém s plísněmi je zaděláno.

Hlídat vlhkost byste měli ale i v novostavbách. Při jejich výstavbě se totiž používá hodně vody (například do malty, omítek, betonových směsí…), která musí postupně vyschnout. V nových bytech se tedy logicky objevuje zvýšená vlhkost vzduchu a je nezbytné ji účinnými opatřeními snižovat. Po nastěhování je proto potřeba v prvních sezónách více a kontinuálně topit. A především je nutné v prvních letech dbát na důkladné provětrávání. Nebojte se větrat mnohem více, než jste byli doposud zvyklí. Váš byt se vám za to odvděčí!

Naučte se správně pečovat o svůj domov

Nejúčinnějším řešením v boji s nadměrnou vlhkostí je intenzivní větrání. V létě mějte otevřená okna vždy, když můžete. Klidně je ponechte po celou dobu na ventilaci. V chladnějších obdobích to kvůli komfortu i kvůli nákladům na vytápění samozřejmě nejde. Pak využívejte krátké intenzivní větrání, kdy otevřete okna alespoň na pár minut dokořán a naplno provětráte celý byt. Doporučuje se ráno větrat minimálně 5 minut a během dne ještě dvakrát až třikrát po dobu 10 minut. Místnosti jako koupelna a toaleta musí mít odvětrávání. Důležitý je také odsavač par při vaření. Dobré je snížit množství květin, nenechávat stát vodu v nádobách a nesušit prádlo v interiéru (raději si pořiďte sušičku). Zapojit můžete různé odvlhčovače nebo čističky vzduchu.

Inspirací pro dobré bydlení mohou být takzvané nano nátěry. Stačí jimi natřít strop či stěny a v případě potřeby dosvítit vhodným zdrojem světla. Jedná se o inovativní ekologický způsob čištění vzduchu od plísní, mikrobů či prachu, který je zároveň snadný na údržbu a nevyžaduje další výdaje. Funkční nátěr funguje na principu fotokatalýzy, tedy fyzikální vlastnosti rozkládající organické částice. YIT při koupi nového bytu v jakémkoliv ze svých developerských projektů nabízí zákazníkům možnost objednat si aplikaci tohoto funkčního nano nátěru FN® v rámci klientských změn.