• CZ Blog
  • Můj domov
  • Design & inspirace
  • 03.08.2021
  • 467 zobrazení

Chytrá domácnost udělá vše, co vám vidí na očích

Smart telefony se v dnešní době staly běžnou součástí našich životů. Co ale takové chytré osvětlení nebo spotřebiče jako lednice či kávovar? Ty už dávno nepatří do žánru sci-fi, ale do moderního bydlení! Zjednoduší vám život, zajistí bezpečnost a zároveň snižují náklady na bydlení. Všechny můžete ovládat například prostřednictvím aplikace v telefonu či notebooku na dálku. U televize tak už nikdy nemusíte hledat ovladač. Televizní kanály přepnete pouhým kliknutím v mobilu nebo třeba pomocí hlasového asistenta.

Domácnost, co uklízí sama

Stejné funkce, ale pohodlnější ovládání – to nabízí chytré spotřebiče. Bez problémů nyní seženete například troubu, kávovar, rychlovarnou konvici, vysavač, lednici nebo pračku, které se obejdou bez vaší asistence.

U varné konvice lze určit přesnou teplotu, na níž chcete vodu ohřát. Dokonce ji zvládne udržovat do doby, než si zalijete šálek vašeho oblíbeného čaje. Máte raději kávu? Pak si zamilujete vymoženosti chytrého kávovaru. Stisknutím tlačítka v aplikaci se vám připraví nápoj přesně podle vašeho gusta. Nastavení si navíc můžete ukládat a rovněž vytvářet více profilů pro všechny členy rodiny.

planetcare-5cpBWEl6y6c-unsplash.jpg

Už nikdy nezapomenete ani na vyprané prádlo! Chytrou pračku nebo sušičku jednoduše spustíte klidně z práce. Po příchodu domů na vás už bude čekat voňavé oblečení, které už jen stačí uložit do skříně.  Bez vaší přítomnosti si s úklidem hravě poradí také robotický vysavač. Pokud mu dáte signál, sám zamete, vytře a pak se zaparkujete a dobije. Na nákupy se můžete vydat i bez předem připravených nákupních seznamů. Obsah lednice si kdykoliv prohlédnete pomocí zabudovaných kamer a hned víte, co aktuálně potřebujete nakoupit.

Správná atmosféra raz dva

Starat se nemusíte ani o osvětlení a stínění vašeho nového bytu v Praze. Smart technologie za vás vyřeší třeba ovládání žaluzií. Tento komfort si naplno užívají rezidenti, kteří si při koupi bytu v první etapě developerského projektu Ranta Barrandov nechali nainstalovat předokenní žaluzie. Při změně počasí tak můžete reagovat okamžitě a klidně i z postele.

_mg_9031.jpg

Vstávat nemusíte ani kvůli zapnutí či vypnutí světel. Regulovat lze také jejich intenzitu, a dokonce i barvu. Pro jednotlivé místnosti jde navíc přednastavit různé režimy osvětlení, které pak volíte podle aktuální potřeby. Inspiraci na bydlení, hledejte například u LED osvětlení. Tento hravý doplněk krásně podtrhne jak skandinávský, tak industriální styl bydlení. Pokud jste zrovna na dovolené, smart technologie mohou rozsvícením a zhasínáním žárovek simulovat vaši přítomnost, a tím odradit zloděje.

Přizvěte na pomoc Velkého bratra

Použití kamerového systému rozhodně má místo ve vašem domově – jeho bezpečnostní výhody jsou nepopiratelné. Pomocí telefonu nebo notebooku máte přehled o všem, co se u vás doma děje, i když tam právě nejste. Určitě zvažte umístění kamery před vchodovými dveřmi. Díky digitálnímu kukátku hned vidíte, kdo čeká před vašimi dveřmi. Samozřejmostí chytrých kamer je pořizování záznamů, nic vám tedy neunikne. Systém lze dále propojit s alarmem a inteligentními zámky.

Ideálně vše dohromady!

Kouzlo chytrých technologií tkví v možnosti jejich vzájemného propojení. Jednotlivé prvky bývají kompatibilní, časem tak můžete na centrální jednotku napojit v podstatě vše dálkově ovládané. Kupříkladu řídicí jednotka Smart VeoLg od obchodního partnera YIT společnosti VEOLIA, které noví majitelé bytů v novostavbě Ranta Barrandov v Praze získávají již ve standardu, se kompletně postará například o tepelnou pohodu. Díky informacím o vnitřní a venkovní teplotě, kvalitě vzduchu, ale i vašem denním režimu, vyhodnotí to nejefektivnější nastavení pro správné klima ve vašem bytě. V zimních měsících obdobně reguluje také vytápění, v těch letních naopak klimatizaci.

erik-mclean-fSLI8RdCdyk-unsplash.jpg

Zároveň vás integrovaný multifunkční systém motivuje k úsporám! Vždy totiž budete mít díky přehlednému monitoringu povědomí o aktuální spotřebě energií. Nemusíte tedy čekat na vyúčtování a trnout, jestli náhodou neplýtváte vodou. To vám pomůže i s výhodnějším nastavením pravidelných záloh a ušetříte tak až tisíce korun ročně.