• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 06.07.2021
  • 959 zobrazení

Úkryt před sluncem, ale i soukromí: díky stínicí technice

Po aprílovém jaru slunce nabralo na intenzitě a my teď hledáme, kam se před ním ukrýt a jak se zchladit. Stínicí technika se tak bez nadsázky stává horkým tématem. Najděte ten správný typ pro váš nový byt v Praze ještě dříve, než přijdou velká letní vedra!

První volba spočívá ve výběru mezi venkovním stíněním a tím vnitřním. Obě varianty v sobě zahrnují nespočet dalších možností, jak si zajistit příjemnější vnitřní klima, soukromí, ale i vylepšení tepelně izolačních vlastností budov. Inspiraci na bydlení hledejte u firmy Maron CZ, obchodního partnera YIT, který se specializuje na výrobu stínicích produktů s využitím těch nejmodernějších materiálů a technologií.

_MG_9031.jpg

Rozpětí cen za stínící techniku je hodně těžko odhadnutelné. Proto jsme si pro vás připravili dva vzorové příklady. Například, ceny horizontálních žaluzií do interiéru o rozměru 2 x 2 m se pohybují okolo 2 500 Kč bez DPH. Na druhé straně pak máme exteriérové stínění, které musí splňovat náročná kritéria odolnosti vůči vnějším vlivům jako je déšť, vítr a změny teploty. Proto se ceny mohou u horizontální žaluzie o rozměru 2 x 2 m vyšplhat až na 10 700 Kč bez DPH.

Zastínit však nemusíte všechna okna nemovitosti. Například pokoje orientované na sever jsou nejstudenější, bez dlouhodobého slunečního svitu, stínění tak v tomto případě bývá zbytečné. Na severní stranu domů se proto často umisťují schodiště, chodby, komory, koupelny, kuchyně, příp. ložnice. Opak představují jižně orientované místnosti, které se z hlediska bydlení stávají tím nejcennějším prostorem, jelikož je sluneční záření prosvětluje po celý den. Tyto části bytu by se měly vyhradit pro dětský pokoj či obývací pokoj s terasou. Východní strana pak v létě nabízí útočiště s příjemnými teplotami i mírou proslunění, v zimě je spíše chladná. Umístit by se sem proto měly ložnice, kuchyně nebo pracovny. Západní strana se naopak během letních odpolední značně ohřívá a je zde potřeba využít stínicích prvků. Stejně jako jižní strana se hodí pro obývací pokoj, dětské pokoje a hernu či obytnou kuchyň.

Vnitřní stínění pro byty i domy

Tuto klasickou a pohodlnou variantu volí zejména majitelé bytů, neméně častá je jejich instalace v domech a administrativních budovách. Rozhodnout se můžete mezi horizontálními a vertikálními žaluziemi z nejrůznějších materiálů od hliníku přes dřevo a bambus až po plast a textil. Při výběru hraje roli také účel pokoje a styl interiéru. V kontextu moderního bydlení jsou často skloňovány římské rolety, japonské posuvné stěny, baldachýny, ale i nehynoucí záclony a závěsy. Pro industriální či skandinávský styl bydlení se velmi hodí jednoduché a praktické plisé rolety. Klasické závěsy dokážou naopak vytvořit útulnější a intimnější atmosféru. Jednotlivé typy se však nemusí vzájemně vylučovat.

_MG_9959_web.jpg

Venkovní stínění pro efektivnější výsledky

Oproti tomu vnitřnímu se vyznačuje vyšší efektivitou při boji s přehříváním interiéru a lepší tepelnou izolací. Venkovní rolety zachytí sluneční paprsky v začátcích, nezahřejí se skla, a zamezí se tak nechtěné tvorbě prostředí připomínajícího skleník. Z hlediska tepelných úspor dovedou tyto stínicí systémy snížit náklady až o 30 %.

Kromě venkovních rolet se můžete rozhodnout pro markýzy, slunolamy, dřevěné okenice či screen rolety. Je však třeba myslet na údržbu a čištění – nezapomeňte na dobrý přístup k roletám. Z tohoto důvodu bývají nejčastější volbou pro majitele domů, novostaveb v Praze s rozsáhlejšími terasami nebo při bydlení v přízemních bytech s předzahrádkou.

_MG_5406.jpg

Zapojte chytrou domácnost

Stínění se dnes již běžně spojuje s chytrými technologiemi. Propojení ovládacího systému s aplikacemi v mobilním telefonu poskytuje větší komfort a optimalizaci na dálku. To si už vychutnávají například noví obyvatelé první etapy developerského projektu Ranta Barrandov od YIT, kteří si nechali instalovat předokenní žaluzie. Přípravu na toto venkovní stínění mají i etapy Pori a Vantaa rezidenčního komplexu Suomi Hloubětín.

Většinou se o ovládání pomocí smart technologií v kontextu stínicích systému uvažuje u venkovních rolet, žaluzií či markýz, v některých případech však nejsou od věci ani u vnitřního elektronicky řízeného systému. Pokud kupříkladu vaše pokojové rostliny vyžadují určitou dávku slunečního záření, ale vy se po práci nechcete vrátit do rozpálené sauny, ovládání skrze aplikaci představuje snadné řešení.