• CZ Articles
  • 12.03.2021

Jaké jsou trendy v moderní výstavbě bytů?

Realitní trh se dlouhodobě kvůli komplikovaným a zdlouhavým povolovacím procesům potýká s nedostatečnou nabídkou nových bytů. Developeři proto stále hledají nová a inovativní řešení, jak zrychlit a zefektivnit výstavbu. YIT zároveň klade při stavbě nových bytů v Praze vysoké nároky na kvalitu a dbá na využití nejvyspělejších technologií a materiálů. Jaké to jsou?

Sádrokarton zažívá renesanci

Technologie výroby sádrokartonu – řeknete si nic nového pod sluncem. Ale i ta výrazně pokročila společně s dobou a nyní stále více nabývá na popularitě u moderního bydlení. A oprávněně. Vysokopevnostní sádrokartonové desky se ve všech ohledech vyrovnají klasickým cihlám, železobetonovým blokům či pórobetonu. Mnohdy je dokonce předčí. Například doba odolnosti v případě požáru a stavební neprůzvučnost se vyrovná železobetonu. Hlavní plus představuje i rychlost a efektivita výstavby. Oproti tradičním postupům není totiž potřeba dělat zdlouhavé technologické přestávky, tedy kupříkladu čekat na vyzrávání a schnutí vrstev. Během procesu se také nezanáší nadměrná vlhkost do stavby. Při koupi bytu se sádrokartonem ocení noví majitelé výborné tepelné a zvukové izolační vlastnosti. Již dávno totiž neplatí, že uslyšíte, o čem si povídají sousedé dvě patra nad vámi.

26372158 paleta Habito H 12,5x600x2000mm__300dpi.jpg

Existuje spoustu variant, přičemž každá se hodí pro jiný účel – buď na stropy, nosné stěny, mezibytové příčky či přímo do koupelen. V unikátním rezidenčním projektu s loftovým bydlením Parvi Cibulka od YIT se bude jednat o systém vrstvení hned několika sádrokartonových desek. Navíc na mezibytovou stěnu bude jako vrchní deska použita nová generace Habito H. Ta je hutnější, tvrdší a na dotek působí příjemněji než standardní sádrokarton. Také disponuje zvýšenou únosností a při použití běžného vrutu udrží až 34 kg na jeden kotevní bod. Dva vruty zajistí nosnost 50 kg, což bez problému stačí na ukotvení třeba kuchyňské linky. Při zavěšování není nutné předvrtání a obejdete se bez hmoždinek, čímž zamezíte nepořádku a následnému čištění nebo přemalování. Na lehčí předměty do 15 kg postačí standardní hřebík. Snadná je i oprava po převěšování předmětů, například při změně pozice obrazu či TV. Postačí pouze přetmelení vzniklé díry, vyhnete se tedy štukování a viditelným stopám po opravách.

8_Hyacintbvc.jpg

Prefabrikace – budoucnost stavebnictví

Zefektivnění lze docílit rovněž využíváním takzvaných prefabrikovaných částí. Princip spočívá v tom, že se na staveniště dovezou již hotové moduly vyrobené ve specializovaných závodech. YIT spatřuje velký potenciál zejména u prefabrikovaných koupelen. Poprvé se ji rozhodla začlenit do vzorového bytu etapy Pori v komplexu Suomi Hloubětín, kde ukázala zájemcům o nové bydlení výhody této inovace, kterou hodlá v širší míře zavádět u dalších svých novostaveb v Praze. Zapomeňte ovšem na reminiscence umakartových jader z panelových domů 80. let. Pracovníci mají v továrnách příjemnější a bezpečnější prostředí než na samotné stavbě. Výsledkem je preciznější provedení a vyšší kvalita. Zákazníci nepoznají rozdíl, a přitom jim stále zůstane možnost částečně si upravit design či barevnost podle výběru ze standardů. Hotové koupelny se pak jen převezou do projektu a umístí se do jednotlivých bytů. Především se ale významně zkrátí doba výstavby, sníží se nároky na pracovní sílu a výrazně se zvýší efektivita. Letos chce YIT tento prvek zařadit do rezidenčního projektu Lappi Hloubětín, následovat bude bytový dům na Praze 15, jehož výstavbu by společnost ráda zahájila v letošním roce.

IMG_2699.jpg

Přibývá ekologicky šetrných řešení

Další inspiraci na zlepšení bydlení přináší řízené větrání s rekuperací. Jedná se o systém, který zajišťuje neustálý přísun čerstvého vzduchu do domácnosti a zároveň uchovává teplo z odváděného vzduchu, což následně využívá k vyhřívání toho nově přiváděného zvenku. Díky tomu vytváří v bytě zdravé vnitřní prostředí bez nahromadění škodlivého CO2. YIT již dříve tuto technologii použila v budově F projektu Hyacint Modřany, jež je postavena v nejúspornější energetické třídě A, čímž navíc šetří životní prostředí i peněženky svých obyvatel. Tento dům byl hodnocen podle přísných, mezinárodně uznávaných kritérií stanovených Passivhaus Institutem. Budova F je splnila a stala se tak vůbec prvním certifikovaným projektem pasivního bytového domu v České republice. Její výjimečnost byla po kolaudaci potvrzena ziskem osvědčení „Certifikovaný pasivní dům“. YIT se zaváděním řízeného větrání s rekuperací počítá i u dalších svých chystaných projektů.