• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 07.03.2023
  • 705 zobrazení

Jakou teplotu byste měli mít doma?

Vytápění domova je v důsledku energetické krize v kombinaci s přetrvávající zimou stále žhavým tématem. Češi byli zvyklí ve svých domech a bytech udržovat teplotu až 24 stupňů, dokud je zvyšující se ceny energií nepřinutily utáhnout kohoutky. Jaká je ale skutečně ideální vnitřní teplota? A jaké benefity může přinést?

Správně nastavená teplota je důležitým faktorem pro příjemné, a především zdravé vnitřní prostředí, které se v dnešní době stává synonymem moderního bydlení. Vhodná teplota se může lišit nejen v závislosti na ročním období, denní době nebo osobních preferencích, ale rozdílně bychom měli vytápět i různé místnosti.

pracovna_HD.jpg

Obývací pokoj. Místnost, ve které trávíme většinu volného času, by měla být vytápěna ideálně na 20 až 22 stupňů Celsia. Taková teplota je příjemná pro aktivity jako sledování televize, čtení nebo relaxaci.

Ložnice. Pro spánek je optimální nižší teplota, než je standard v ostatních místnostech. Nebojte se tedy nastavit vytápění v ložnicích, ale i dětských pokojích o 2 až 4 stupně méně.

Kuchyně. Mimo chodeb a ložnice by měla být nejméně vytápěnou částí domova právě kuchyň. Jelikož k vyhřívání místnosti dochází při vaření a pečení, je vhodné udržovat teplotu okolo 19 stupňů Celsia.

Koupelna. Zde byste měli mít doma nejtepleji. Pro dostatečný komfort po sprchování je doporučeno koupelnu vytápět na 22 až 24 stupňů Celsia.

Samozřejmě na optimální teplotu neexistuje univerzální odpověď a je vždy důležité vzít v potaz vlastní úroveň pohodlí. To, co je příjemné vám, nemusí být stejně příjemné ostatním členům rodiny. Někteří lidé dávají přednost chladnějšímu prostředí, zatímco jiní mají rádi vyhřáté prostory. Zvažte také denní rutinu – trávíte většinu času sezením, nebo pohybem? Vaříte často? Máte neustále puštěnou elektroniku, jako je počítač nebo televize? Všechny tyto faktory mohou ovlivňovat teplotu ve vaší domácnosti.

Dalším nezanedbatelným parametrem, který je třeba obzvlášť s ohledem na současnou situaci na energetickém trhu vzít v úvahu, je vaše spotřeba a s ní spojené náklady. Čím vyšší je vnitřní teplota, tím více energie logicky spotřebuje topný systém a tím dražší budou vaše účty. Pokud tedy máte obavy z měsíčního vyúčtování, zvažte úpravu teploty o 1 nebo 2 stupně a dodržování základních pouček. Tímto způsobem určitě najdete optimální rovnováhu mezi komfortem a náklady.

loznice_HD.jpg

Jak docílit optimální teploty

Že bychom své domovy neměli zbytečně přetápět už víme, jak ale doma udržovat vhodnou teplotu, zdravé prostředí a zároveň ušetřit?

  • Závěsy a žaluzie: Používání stínicí techniky je jedním ze základních způsobů, jak v zimě udržovat teplo vevnitř a v létě naopak za okny. Během horkých letních dní mějte závěsy a žaluzie zatažené, abyste zabránili pronikání slunečních paprsků. V průběhu zimy naopak závěsy rozhrňte, aby slunce přirozeně vyhřálo váš domov.
  • Správné větrání: Možná se vám během zimy do otevírání oken moc nechce, abyste nepřišli o nastřádané teplo. Když ale budete větrat efektivně, vyhřáté stěny se nestihnou ochladit, a teplo vám tak neunikne. Držte se pravidla rychlého a intenzivního větrání, při kterém otevřete celé okno maximálně na deset minut. Úplně se vyhněte větrání skrze „ventilačku“, kdy se vzduch nestihne vyměnit.
  • Prostorový termostat: Vsaďte na termostat, tedy zařízení, které slouží k ovládání zdroje vytápění. Díky udržování stálé teploty, kterou jste si nastavili, budete mít doma nejen příjemné teplo, ale navíc za vytápění i ušetříte.

koupelna_HD.jpg

Správná teplota půl zdraví

Dobře prováděná regulace teploty vám přinese hned několik výhod, mezi něž jednoznačně patří vyšší míra komfortu. Zachování příjemné teploty totiž má velký vliv na celkové pohodlí – v příliš teplé místnosti se nám hůře soustředí, naopak nedostatečným vytápěním zvyšujeme náchylnost k tvorbě vlhkosti nebo plísní, čímž škodíme nejen svému domovu, ale i sobě samým.

S tím souvisí také kvalitnější spánek. Mnoho studií potvrdilo, že pro klidný a hlubší spánek je lepší v ložnici udržovat chladnější teplotu. Tělesná teplota se během spánku snižuje, a právě chladnější prostředí pomáhá udržet naši vnitřní teplotní regulaci. Navíc snížením teploty usnadníte svému tělu přechod do odpočinkového módu, a podpoříte tak tvorbu melatoninu.

TOR_cam02_FIN_low.jpg

Obecně se můžete těšit také na lepší kvalitu vnitřního vzduchu. Udržování stále teploty totiž může pomoci zabránit hromadění vlhkosti a tvorbě plísní a dalších škodlivých látek ve vaší domácnosti. Jedním z ekologicky šetrných řešení je řízené větrání s rekuperací, které čerpá teplo z odpadního vzduchu a zároveň jím ohřívá přiváděný vzduch z exteriéru. Tím zajišťuje přísun čerstvého vzduchu po celý den, a navíc ještě snižuje náklady na vytápění. YIT tento energeticky úsporný systém začlení například do etap Kemi, Ranua a Tornio projektu LAPPI Hloubětín, ale plánuje jej i v dalších svých developerských projektech.