• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 15.01.2020
  • 1038 zobrazení

Nepřetápějte! Poděkuje vám vaše zdraví i peněženka…

Topná sezona je v plném proudu. V zimním období však máme často tendenci své domácnosti přetápět. To se ovšem promítne nejen do zvýšených nákladů na vytápění, ale navíc tak škodíme svému zdraví.

Pro dobré bydlení je lepší topit méně a naučit se správně regulovat teplotu.

 Vyhněte se extrémům

Nezapomínejte, že v každé místnosti vašeho domova je ideální jiná teplota. V obývacím pokoji by se měla v zimě pohybovat kolem 21–22 °C. Ložnice a dětské pokoje snesou o tři až pět stupňů méně. Nejtepleji by mělo být v koupelnách, naopak v kuchyni můžete ubrat na 18 °C, neboť se vyhřeje například pomocí trouby či při vaření. V chodbě nemusíte topit skoro vůbec, stejně jí jen procházíte do dalších pokojů. Klidně zde vytápějte jen na 10–15 stupňů. Při nastavování teploty se snažte hledat kompromis mezi vaším komfortem a energetickými náklady. Také nezapomínejte, že se pocitová teplota bude lišit podle vykonávané činnosti. Když si lehnete k televizi, může vám být chladno i při 22 stupních. Naopak při aktivním úklidu se budete při 18 stupních potit.

web3_topeni.jpg

Vliv teploty na náš život

Při dodržování optimální teploty pocítíte změny především ve zlepšení kvality spánku. Při velkém horku se totiž špatně usíná a způsobuje poruchy spánku a únavu. Naopak nižší teploty přirozeně posilují organismus a napomáhají jeho regeneraci.

Geneticky trpí ženy větší zimomřivostí než muži. Zadržují totiž ve středu svého těla více tepla, a to se tak nedostává do končetin. Proto mohou pociťovat až 9x vyšší chlad v rukou a nohou než muži. Vnímání teploty pak ovlivňují samozřejmě i nemoci či stres a aktuální emoční stav. Když jsme smutní nebo přepracovaní, je nám větší zima.

web_topeni.jpg

Jak ušetřit?

Pokud byste rádi ušetřili pár korun z rodinného rozpočtu, zaměřte se na spotřebu tepla. I když v současných kvalitních novostavbách náklady na vytápění klesají, stále tvoří značnou položku výdajů na bydlení. Podívejme se na pár tipů, jak na to.

Pokud nejste doma, nemusíte zbytečně topit. Stačí teplotu snížit o 1 stupeň a hned ušetříte klidně i 6 % nákladů. Optimální je ubrat 2 až 3 °C. V zimě zkuste temperovat, tedy stáhnout topení až na 16 stupňů, což je zhruba teplota, při níž vám nevychladnou stěny. Kdybyste radiátory vypnuli úplně, na opětovné vyhřátí pak spotřebujete mnohem více energie, než jaká by vám stačila na udržení minimální teploty.

Dále si zkontrolujte záclony. Jestli vám zakrývají radiátory, znemožňují teplu správně proudit do místnosti. Zkraťte je, aby končily zhruba u parapetu, a naopak tak bránily úniku tepla přes okna. To samé platí pro umístění nábytku, radiátory nesmí zakrývat. Určitě investujte do kvalitního termostatu, který bude vaším vítaným spojencem.

Velmi vám pomohou chytrá řešení pro řízení domácnosti. Žijeme v digitální době, tak proč nevyužívat co nejvíce jejích vymožeností? I YIT ve svých projektech připravuje inteligentní systém řízení vytápění, ve spolupráci s firmou VEOLIA. Řídicí jednotka Smart VeoLg umožní bezdrátově, na dálku a automaticky časově regulovat teplotu. Díky tomuto chytrému bydlení můžete například nastavit temperování, i když zrovna nejste doma. Zároveň ovládací panel nabídne přehled aktuální spotřeby tepla stejně tak jako předpověď nákladů, což hravě zobrazíte ve svém počítači nebo chytrém telefonu. Ve standardu se na tento systém mohou těšit obyvatelé projektu Ranta Barrandov.

web5_topeni.jpg

Ověřte si zateplení a hospodárnost budovy

Významný efekt má zateplení domu, hlavně fasády a střechy, popřípadě i výměna oken. Při koupi bytu se rozhodně zajímejte o energetický štítek či náklady na vytápění. Zejména staré domy bývají velmi nehospodárné na rozdíl od novostaveb, které musejí splňovat kritéria energetické úspornosti. Na kvalitní zateplení a minimalizaci vlivu vnější teploty na tu v interiéru klade důraz i YIT ve všech svých developerských projektech. Použitím přírodních materiálů, jako třeba dřevěných podlah, stejně nízkoenergetickým standardem zajišťuje obyvatelům svých nových bytů vysokou tepelnou pohodu.