• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 08.11.2022
  • 392 zobrazení

Co vám skutečně pomůže ušetřit náklady za energie

Hospodaření s energiemi je čím dál složitější. Aktuální svízelná situace s vysokými cenami plynu, elektřiny i vody totiž dopadla snad na každého. Vaší peněžence přitom citelně uleví dodržování pár jednoduchých pravidel. Kolem nich ale koluje spousta mýtů, kterým byste rozhodně věřit neměli. Jak poznáte ty doopravdy funkční a osvědčené triky? A na co všechno si tedy dát pozor?

Topná sezóna je tady. Ta letošní může být pro řadu domácností s ohledem na aktuální dění na energetickém trhu skutečným oříškem. Ceny energií rapidně vzrostly a na řadu přišlo intenzivní hledání způsobů, jak ušetřit každou kačku. Pojďme si je projít podrobněji!

Netopte pánu bohu do oken

U určování teploty v místnostech byste rozhodně měli brát v potaz váš tepelný komfort. Nicméně zvažte i fakt, že 1 °C navíc se rovná nárůst spotřeby energií cca o 6 %. Přetápěním navíc nepotěšíte vaši peněženku, ani vaše zdraví. V obývací místnosti bohatě stačí 20 °C, v ložnici pak klidně jen 17 °C. Topení byste určitě nikdy neměli před odchodem z domova vypínat úplně. Energie, která se spotřebuje na znovuvytopení bude násobně vyšší, než když termostat pouze snížíte. Opomíjet byste neměli ani správné větrání. To pomáhá s regulací teploty a udržuje zdravé vnitřní klima.

Většina těchto rad vejde vniveč, pokud nemáte správnou izolaci a veškeré teplo vám zkrátka unikne. Tomu zamezí třeba kvalitní izolační okna s trojsklem. Určitě zvažte také instalaci venkovní stínicí techniky – v létě se postará o příjemný chládek, v zimě zamezí tepelným ztrátám.

B.jpg

Pozor na žrouty elektřiny

Prvním krokem k úspoře elektřiny by měla jednoznačně být výměna starých žárovek. Projděte si každou místnost a předpotopní zářivky nahraďte za LED osvětlení. To má spotřebu nižší až o 85 %. I přes vyšší pořizovací cenu je tak LED žárovka i díky delší životnosti rozumnější volbou. Na terase, balkoně či předzahrádce sáhněte po světlech na solární energii. Pro večerní osvětlení tak nemusíte vynaložit ani korunu navíc. Lampičky se přes den nabijí samy.

C.jpg

Další jednoduché pravidlo se týká zhasínání – myslete na to pokaždé, když z místnosti odcházíte. Stává se vám, že na to zapomínáte, například na chodbě? Chytrým pomocníkem je čidlo pohybu, které se o to postará za vás. Mýtus, že časté zhasínání a rozsvěcení spotřebovává více energie, je už dávno vyvrácen. Co se naopak skutečně vyplatí, je úspora díky vytahování spotřebičů ze zásuvky. Pokud tedy necháváte třeba rychlovarnou konvici, mikrovlnku či nejrůznější nabíječky permanentně zapojené, vyhazujete z okna i pár stovek ročně. Zbytečný není ani tzv. dvoutarifní systém. Ten funguje tak, že během dne máte od svého dodavatele k dispozici konkrétní časy, kdy máte energie levnější. Hodí se tedy si je pečlivě prostudovat a pouštět během nich třeba pračku či myčku.

Co se týče praní, zamyslete se i nad zvolenou teplotou. Pro běžné oblečení vám bude stačit 40 °C. Pro ručníky, utěrky či ložní prádlo se nebojte snížit teplotu z 90 °C na 60 °C – přinese to úsporu až čtvrtiny vynaložené energie.

Dilema o koupi notebooku či stolního počítače by vám mohly pomoct vyřešit právě náklady na provoz. U notebooku ušetříte až 80 % energie. Pro pouštění hudby pak raději zvolte rádio, jehož spotřeba je ještě nižší. Odvyknout byste si měli také nechávat puštěnou televizi jen jako kulisu.

Každá kapka se počítá

Jdete si uvařit čaj a napustíte rychlovarnou konvici až po okraj? Chyba. Stojí vás to až čtyřikrát více, než kdybyste uvařili pouze požadované množství jednoho hrnku. A pokud věříte tomu, že je ekonomičtější vodu uvařit v klasické konvici na sporáku, jste na velkém omylu. To stejné platí u ohřívání jídla – místo plotýnky či trouby vsaďte na mikrovlnku. Tím ušetříte až 1 500 korun ročně.

D.jpg

Už dávno neplatí ani to, že mytí nádobí v ruce je levnější než v myčce. I přes počáteční vyšší investici vám myčka sníží jak spotřebu vody, tak elektřiny. Dalším nadměrným výdajem se může stát protékající záchod. Jeho správnou funkčnost raději pravidelně kontrolujte a pro větší úsporu nainstalujte systém, kterým se dá korigovat spláchnutí menším množstvím vody. To stejné platí i pro baterie v umyvadle a dřezu. Tzv. perlátor, omezující průtok vody, se stane vaším vítaným pomocníkem. Pokud vodovodní baterii chcete rovnou vyměnit, sáhněte po těch samočinných či termostatických.

Pořiďte si úspornější bydlení

Už nevíte, kde byste ještě za energie ušetřili? Zvažte pořízení úspornějšího nového bytu. Moderní bydlení v novostavbách totiž oproti starým zástavbám výrazně šetří náklady díky stavebním technologiím. Udržitelné tzv. zelené výstavbě se věnuje i YIT. „YIT byla vždy v myšlení na úsporu energií v našich domech napřed a každý náš zrealizovaný dům byl proto nízkoenergetický. Samozřejmě vnímáme, že budoucnost spočívá v kombinaci moderních technologií, jako jsou např. fotovoltaické panely pro výrobu el. energie, geotermální vrty s tepelným čerpadlem pro výrobu tepla pro domácnosti atd. Proto jdeme touto cestou a intenzivně se zabýváme vylepšováním našich projektů, aby byly stále více environmentálně šetrné. Jako příklad můžu uvést projekt Vesi Hostivař, kde budou instalovány fotovoltaické panely na střechu objektu,“ popisuje generální ředitel YIT Stavo Marek Lokaj.

E.jpg

U vybraných developerských projektů, například Happi Milánská, Lappi Hloubětín či Vesi Hostivař máte kromě energeticky úspornějšího domova nyní navíc možnost získat speciální hypoteční bonus – našim klientům vyrovnáme rozdíl mezi současnou úrovní úrokových sazeb a úrovní z loňského roku. Tím ušetříte až 500 000 korun. Při rozhodování o koupi bytu určitě neváhejte, nabídka je časově omezená!