• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • Financování
  • 23.10.2021
  • 322 zobrazení

Zima se blíží: připravili jste se na topnou sezónu?

Energie a jejich ceny patří v poslední době k často skloňovaným tématům. Ať už v souvislosti s očekávaným příchodem studenějších měsíců nebo s predikcemi na jejich zdražení v následujících týdnech. Zajímá vás aktuální situace na mnohdy nepřehledném trhu s energiemi? Hledáte tipy, jak ušetřit? Nebo jen chcete zjistit, jakou mít v novostavbě ideální teplotu? To vše a mnohem víc se dozvíte v tomto článku!

Co se děje na trhu?

Nepříjemným faktem zůstává, že do konce roku nás čeká vlna prudkého zdražování energií, především plynu a elektřiny, za níž stojí turbulentní situace na burze. Vliv na to má růst cen jednak emisních povolenek a jednak i samotných komodit, kdy po pandemii koronaviru dochází ke globálnímu oživení ekonomiky. Na situaci se projevuje také snaha Evropské unie o rozšíření obnovitelných zdrojů energie, snížení emisí oxidu uhličitého a zavedení uhlíkové neutrality pomocí tzv. Green Dealu.

dominik-kuhn-hBCQxMz7RGI-unsplash.jpg

Jak neutratit majlant?

Za prvé, zvažte fixaci cen. Tu vám může doporučit přímo váš dodavatel. Někteří odborníci však predikují, že v příštím roce může přijít zklidnění a korekce letošních výkyvů. Neměli byste tedy podléhat panice a ceny zafixovat na dlouhé roky dopředu. Nepodceňte také rešerši nabídek jednotlivých dodavatelů. Nejschůdnějším řešením se pro vás nakonec může stát přechod k jinému.

Za druhé, hospodařte s energiemi efektivněji. Nezáleží na tom, jestli máte nový byt v Praze či rodinný dům, stačí dodržovat pár jednoduchých zásad. Například při pořizování spotřebičů vybírejte ty úsporné. Co se týče praní, volte nižší teplotu i otáčky. Určitě stojí za ověření, zdali máte možnost využívat tzv. dvoutarifní sazbu. V určitých časových úsecích byste tak přes den měli levnější cenu za kWh.

To samé platí i u vytápění. Podívejte se na tipy, jak zbytečně nepřetápět a jak například správně nastavit teplotu v jednotlivých místnostech. Inspiraci na úspornější bydlení nabízí také využití rekuperace. Tento novodobý trend se stává synonymem moderního bydlení – nejen, že šetří náklady a snižuje ztráty tepelné energie, ale u vás doma vytvoří zdravé vnitřní prostředí. Při koupi bytu v developerském projektu Lappi Hloubětín se na ni ve standardu mohou těšit noví majitelé v etapách Kemi a Ranua!