• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 20.06.2022
  • 580 zobrazení

Na co myslet při zařizování terasy či balkonu

Léto už je tady a s ním i teplé počasí a sluneční paprsky. Ty vybízejí k trávení času venku, a právě balkon či terasa tuto možnost v rámci moderního bydlení poskytují. V nových bytech v Praze od YIT naleznete balkony, terasy či předzahrádky, které snadno přeměníte na svůj vlastní koutek plný zeleně uprostřed velkoměsta – poradíme vám jak na to!

369032.jpg

Jak chcete svůj čas venku trávit?

To je první otázka, na kterou si musíte při zařizování terasy odpovědět. Pokud ji chcete využívat jako klidné místo k rannímu pití kávy a snídání, postačí vám k posezení židle a stolek například v útulném skandinávském stylu bydlení. Jestli ale plánujete pořádat večírky pro přátele, bude pro vás vhodnější sada nábytku v lounge stylu doplněná o gril. Pokud je vaší vášní „chytání bronzu“, budete zase potřebovat pohodlná lehátka.

Před nákupem nábytku je potřeba si terasu důkladně přeměřit, abyste měli jistotu, že vámi vybrané zařízení budete moci umístit tak, aby nikde nepřekáželo. Důležitá je i orientace na světovou stranu a s ní související dopad slunečních paprsků. Jak se slunce pohybuje po obloze, stíny na balkoně se pohybují s ním – zkuste je jeden den pozorovat a podle toho si určete, zda byste nepotřebovali i nějaké zastřešení nebo slunečník. Pokud zvažujete

Opomíjet byste neměli ani osvětlení. Zde opět hraje roli plánované využití – pro intimní večery ve dvou postačí pár svíček a případně světelný řetěz. Pokud byste ale měli v plánu aktivity, na které je potřeba více světla, lampa se hodí. Ideálním řešením je kombinace LED svítidla a infrazářiče, protože díky možnosti si na terase přitopit její využívání prodloužíte od jara až do podzimu.

Meopta_cam10_fin.jpg

A co zeleň?

Na balkoně by určitě neměly chybět rostliny. Ty vybírejte podle orientace na světovou stranu a množství slunce, které na vaši terasu dopadá.

Jižně orientované terasy s velkým množstvím slunce jsou vhodné pro růže, levandule, šalvěje, perovskie, okrasné trávy, rudbekie nebo rozchodníky. Můžete si také pěstovat vlastní bylinky, na přímém slunci se bude dobře dařit těm středomořským jako oreganu, tymiánu nebo rozmarýnu.

Ty severně orientované bývají stinnější – bude se zde dařit rostlinám, které preferují stín či polostín. To ale neznamená, že by jejich výběr byl malý! Například u begónií si můžete vybírat z mnoha barev, prvosenky vám vykvetou již na jaře a budou vás lákat ven a barvínek nebo štěničník vydrží i nedokonalou péči zapomnětlivých zahradníků.

Terasy orientované na východ jsou osluněné především ráno a dopoledne. Můžete si zde vysadit třeba plamének alpinský, barvínek nebo dřišťál. To okrasný tabák má rád večerní stín a celý prostor krásně provoní.

Naopak orientace na západ znamená stinné dopoledne a slunečné odpoledne. Sem se hodí většina rostlin, které mají rády hodně slunce, ale bude se zde dařit i například magnolii.