• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 09.08.2021
  • 781 zobrazení

Grilovat se dá i na balkoně, terase či předzahrádce!

Letní období se nese ve znamení dobrého počasí, skvělé společnosti a vynikajícího jídla. Tohle vše a mnohem více může nabídnout grilovací party u vás na balkoně, terase nebo předzahrádce. Říkáte si, že je to v novostavbě v Praze nemožné? Není to tak! Masovými specialitami přímo z grilu můžete potěšit své přátele, i když nemáte zahradu.

jo-jo-vVnLPgUWG0g-unsplash.jpg

Vážně se to smí?

Sbíhají se vám při představě čerstvě ugrilovaného masa nebo zeleniny sliny, ale bojíte se, že by si na vás sousedé stěžovali? Nemáte se čeho obávat, pokud nepřekročíte meze slušného chování a budete respektovat pravidla developerů a bytových domů. Vždy si proto pečlivě nastudujte domovní řád, pravidla ohledně grilování se do něj stále častěji doplňují. Vše tedy záleží na stanovách konkrétního SVJ, které si vlastníci jednotek společně odsouhlasí.

V rámci moderního bydlení v nových bytech v Praze od YIT naleznete balkony, terasy či předzahrádky, které přímo vybízí k relaxování s dobrým jídlem. Nicméně buďte vždy ohleduplní k ostatním rezidentům. Pokud na vedlejším balkoně uvidíte pověšené prádlo, nebuďte sobečtí a kouřový dýchánek odložte. V ideálním případě oznamte sousedům, na kdy grilování plánujete. Ti se na to mohou připravit, například v danou dobu zavřít okna nebo nevěšet ten den prádlo na balkon. Tím předejdete potenciálním sporům a můžete si večer užít s klidným svědomím. Nakonec stačí zvolit vhodný typ grilu, sousedy pozvat nebo jim alespoň donést výslužku na ochutnání. A když nebudete dělat denně večírky pro davy lidí, vaše letní grilovací sezóna proběhne bez problémů.

z-grills-australia-zgrills-com-au-4TziSFpjQfo-unsplash.jpg

Jak na to?

Že vás při koupi bytu ani nenapadlo si pořídit gril? Pokud máte balkon, terasu či předzahrádku, stačí jen vybrat ten správný! Všeobecně se doporučují ty, ze kterých nevzniká popel, tedy plynové nebo elektrické. Nevytváří totiž oblaka kouře, jako je tomu u těch na dřevěné uhlí či brikety. Nicméně ani těm se nemusíte úplně vyhýbat. Je však důležité si pečlivě rozmyslet, kam gril umístíte a zohlednit bezpečnostní hrozby, jako je například směr a síla větru, důkladné uhašení žhavých uhlíků po grilování a podobně.

Obecně rozhodně není dobré stavět horký gril blízko hořlavým materiálům. V každém případě ho kvůli stabilitě postavte na rovný povrch. Do úvah při umisťování zahrňte také polohu sezení, aby vašim hostům nešel kouř přímo pod nos.

Nemusíte nutně vlastnit luxusní bydlení. Pokud nemáte dispozičně velký balkon či terasu, ale přesto toužíte po posezení s přáteli s grilovaným občerstvením, nezoufejte. Doby obrovských grilů jsou totiž dávno minulé. Balkony a terasy developerských projektů YIT navíc již mají většinou zásuvky ve standardu. Snadno tak připojíte elektrický gril bez nutnosti natahování prodlužovacích kabelů. Díky tomu také v klidu zavřete okna i dveře a vnitřek bytu vám nenačichne libou vůní grilovaného pokrmu. Dnes si také můžete pořídit gril s pohonem na tužkové baterie. Někteří výrobci uvádějí, že jej v kombinaci s bezkouřovými briketami a podpalovačem lze použít dokonce v interiéru.

tim-russmann-9o8xRU009Do-unsplash.jpg

Především bezpečně!

Bezpečnost, jak už bylo zmíněno, je zásadním faktorem pro bezproblémové grilování. Hasičský záchranný sbor pravidelně upozorňuje na možná úskalí. Jestli chcete používat elektrický gril, ověřte si, zda se hodí do exteriéru. Nezapomeňte ani na kvalitní prodlužovačky s odpovídající IPF certifikací. Při používání grilů na uhlí či brikety se vždy před vysypáním popela ujistěte, že v něm nezbyl jediný žhavý uhlík. A v žádném případě jej nevyhazujte do plastových košů a popelnic. Pokud máte gril plynový, dbejte na správné připojení a skladování lahve s plynem. A nikdy nekuřte v jeho blízkém okolí.

Také dejte pozor na odkapávací misky na olej. Když se naplní, může skončit nejen jídlo, ale i celý gril v ohni. Co se týče počasí, raději se vyhněte zapalování při větrných dnech. Poletující horký popel by mohl způsobit pěknou paseku, a to hlavně při velkém suchu.

Při dodržení těchto pár rád si můžete letní slunečné dny užívat s grilovanými dobrotami!