• CZ Blog
  • Můj domov
  • 25.12.2021
  • 1472 zobrazení

Dáme si do bytu… bylinky!

Dopadají na vás chmury z nevlídného počasí? Nevíte kam v předvánočním shonu dřív skočit a cítíte se unavení a vystresovaní? Špatně se vám spí? Vsaďte na zeleň! A klidně si ji pozvěte i k vám do ložnice…

Téma zdravého vnitřního prostředí nás jen tak neopustí. Obzvlášť v chladných měsících, kdy je naše imunita vystavena všanc, bychom si totiž právě doma měli vytvořit co nejpřívětivější podmínky. Jednu z možností moderního bydleníčističku vzduchu – jsme vám již představili. Nyní nastal čas na řešení využívající sílu přírody.

bylinky 03.jpg

Květin se nevzdávejte ani v zimě!

Úspěšně jste zazimovali své zelené ratolesti a přijde vám prostor vašeho nového bytu v Praze najednou prázdnější a méně barevný? Pořiďte si rostliny vhodné do zimních měsíců! Dávno už navíc neplatí, že bychom je neměli mít v ložnici. Naopak. Některé bylinky jsou k tomu jako stvořené! Dokáží totiž produkovat kyslík i v noci, krásně čistí vzduch a samozřejmě navozují útulnou atmosféru.

Do prostoru, kde spíte, volte bylinky s uklidňujícím účinkem. Není tak divu, že jejich královna – levandule – se již neodmyslitelně pojí s voňavými pytlíčky umístěnými na polštáři. Tato všestranná bylina má příznivé účinky na lidský organismus, především co se týče jeho zklidnění. Snižuje totiž hladinu stresu, zahání úzkosti a deprese a zdravému spánku napomáhá také díky schopnosti zpomalit srdeční tep a snížit krevní tlak.

Ničím nerušené sny přinese také kozlík lékařský. Často se doporučuje jako lék na nespavost. Má totiž velký vliv na náš nervový systém – vědci jej dokonce zkoumají i s ohledem na možné hypnotické účinky!

bylinky 02.jpg

Vhodným společníkem na zimu se stane také aloe vera. Její léčivé účinky jsou proslulé, kromě toho umí také skvěle navodit duševní pohodu. A to i v ložnici. Kyslík totiž produkuje také v noci, tedy nám ho na rozdíl od jiných rostlin neubírá a nenarušuje tak náš spánek. Navíc se řadí k těm opravdu nenáročným – čas od času vám tedy jisté přehlížení odpustí.

O příjemný vzduch se postará i lopatkovec – nejen, že jej díky vypařování vody z listů zvlhčuje, ale také filtruje nebezpečné sloučeniny jako například benzen. Inspiraci na bydlení bez formaldehydu, jedné z nejvíce se vyskytujících karcinogenních látek ve vnitřních prostorách, přináší zelenec. Podobně zlepšuje klima také starý známý tchýnin jazyk. Navíc si zamilujete jeho neotřelý vzhled!

Stačí si pořídit pár avizovaných kousků a uvidíte, že lépe se vám nikdy nespalo!