• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 16.11.2021
  • 286 zobrazení

Jak ochránit zeleň před zimou

Máte na balkoně, terase či předzahrádce vytvořenou svou vlastní zelenou oázu? Pak určitě bedlivě sledujete předpověď počasí a obáváte se prvních mrazíků – ty totiž mohou rostliny nenávratně poškodit. Pokud tedy nechcete osazenstvo truhlíků každou sezonu obměňovat, je nutné je včas zazimovat. Co byste tedy ještě teď měli stihnout?

S balkonovkami rychle dovnitř!

Zazimování se týká především pelargonií, fuchsií či vějířovek. Odolnější druhy, jako třeba vřesy, břečťany nebo bylinky v čele s mátou a rozmarýnem, zimu venku s přehledem zvládnou.

Pozor dejte především na teplotní rozdíly – přechod z chladnějšího počasí do přetopeného nového bytu v Praze by se jim nemusel líbit. Přenášejte je proto ideálně v nejteplejší část dne, tedy v odpoledních hodinách. Poté zeleň umístěte do suché a prosvětlené místnosti s teplotou maximálně 15 stupňů. Tmavý sklep není úplně vhodný, vlhké podmínky a málo světla se budou zamlouvat jen hlízám a cibulovinám. Ostatním se lépe bude dařit například v chodbě.

Nezapomeňte poté rostliny hlouběji seříznout na zhruba 10 cm a také jim zastřihněte veškeré nové listy a květenství, aby se zbytečně nevysilovaly. Samozřejmě je zbavte i suchých či prohnilých lístků. V zimě také značně omezte zálivku, mělo by stačit jednou za týden až dva.

Přijde vám váš balkon nebo terasa najednou smutný? Inspiraci na oživení bydlení nabízí stálezelené dřeviny, například buxusy. Pokud zatoužíte osázet prázdné truhlíky barvami, sáhněte po libavkách s červenými bobulemi, jaternících s modrými květy či čemeřicích s těmi bílými a purpurovými.

YIT_Aalto_Cibulka_018.jpg

A co se zahradou?

Patříte ke šťastným majitelům předzahrádky v developerském projektu od YIT? Již dříve jsme poradili, jak ji dovést k dokonalosti. Dostatek pozornosti byste jí měli ale věnovat také před zimou!

Posekejte trávu, ale na lehce vyšší úroveň, než jste normálně zvyklí. Co se týče rostlin, trvalky jen zastřihněte těsně nad zemí. Pokud máte například jiřiny nebo begónie, raději je přesaďte do květináče a přeneste dovnitř. To nejlepší řešení pro ně však nabízí skleník, případně zimní zahrada. Vysazené okrasné trávy naopak stačí jen svázat. I jehličnany přečkají zimu bez větších obtíží – akorát je pořádně zalijte, mohou totiž trpět na nedostatek vláhy. A až napadne sníh, neodklízejte ho. Pro rostliny i trávník představuje kýženou zásobárnu vody, ale také ochranu před nízkými teplotami.

Uvidíte, že vám rostliny za uložení k zimnímu spánku se vším všudy poděkují a na jaře začnou rašit v plné parádě!