• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 18.03.2020
  • 536 zobrazení

Jaro přichází, zahrádky volají

Stýská se vám po rozkvetlých květinách za okny? Těšíte se na vlastní vypěstovanou zeleninu a ovoce?

Vnitroblok SUOMI Hloubětín - etapa VANTAA
Vnitroblok SUOMI Hloubětín - etapa VANTAA

Vnitroblok SUOMI Hloubětín - etapa VANTAA

 

Zima už je téměř pryč a nastává čas si balkon či zahradu osázet novými rostlinami. V této době navíc péče o zahrádku představuje příjemnou možnost, jak se zabavit a zbavit stresu. Krásná zahrada zpříjemní čas nejen vám, ale přinese jistě radost i vašim sousedům.

A i když bydlíte ve městě, vaše touha po zahrádce, na které byste si mohli vychutnávat odpolední kávu, nemusí být marná. Vysněný nový byt v Praze s předzahrádkou pořídíte v developerských projektech YIT. Momentálně jsou stále k prodeji byty v projektech Aalto Cibulka, Ranta Barrandov a Suomi Hloubětín. Taková koupě bytu nepřinese novému majiteli v ceně jen předzahrádku, ale také praktický zahradní domek. Do něj se dá bez problémů uložit veškeré zahradní náčiní, pytle substrátu, ale i potřeby na grilování nebo hračky dětí.

AAL_cam04.jpgVnitroblok AALTO Cibulka

Před založením zahrádky

Ať už máte balkon, lodžii, předzahrádku nebo normální zahradu u rodinného domu, určitě si lámete hlavu, co zde vysadit. V případě větších venkovních ploch se důkladně zamyslete nad jejich uspořádáním a celkovým stylem, aby zahrada působila esteticky. U malých prostor, kde není místa nazbyt, volte rostliny, které vám udělají největší radost či je nejvíce užijete. V potaz berte orientaci na světovou stranu. Zahrady na jih a západ bývají slunnější a teplejší. Rostliny budou čelit prudkému polednímu slunci, proto vybírejte ty adaptované na horko a sucho. Naopak severní a východní směr znamená chladnější a stinnější podmínky. Záhony budou vystaveny slunečním paprskům jen chvíli a choulostivé rostlinky zde dlouho nevydrží.

Přemýšlíte, kde teď nakoupíte sazeničky a nutné zahradnické vybavení, když jsou obchody zavřené? Žijeme v moderní době a veškeré rostliny i potřeby pro ně seženete v e-shopech. Ty zpravidla nabízejí dovoz až domů a nyní některé z nich zavádějí bezkontaktní doručení, kdy zaplatíte online a zásilku vám pak nechají přede dveřmi.

04.jpgVnitroblok Ranta Barrandov I. etapa

Vybírejte rostliny podle vzhledu i náročnosti

Evergreenem všech záhonů jsou trvalky. Dokážou růst na téměř jakémkoliv místě, ať už je suché, kamenité či ve stínu. Mnoho odrůd nabízí ozdobnice, které se velmi daří v našich klimatických podmínkách. Nádherně vypadají denivky, plamenky a lupiny. Mezi zajímavé traviny patří ostřice nebo kostřava. Jestliže vám stačí se jen kochat rozkvetlou paletou barev, vsaďte na letničky. Sice vydrží pouze jednu sezonu, ale díky tomu si můžete dovolit je každý rok obměňovat. Již nyní v březnu pokvetou prvosenky, okrasné sedmikrásky a cibuloviny. Kolem léta vám udělají radost kokardy, ostálky nebo krásenky. Ale pozor, počítejte s tím, že většina z nich miluje slunce.

AAL_cam03.jpgAALTO Cibulka

Strom patří do každé zahrady

Nemusíte se bát vysadit ani dřeviny, stačí přizpůsobit velikost stromu velikosti zahrady. Osvědčené jsou jehličnany, především borovice a smrky, dále pak vrby a magnólie. Naopak se vyhněte importovaným dřevinám, které nejsou plně adaptované a museli byste jim tak věnovat obrovskou péči. Pro menší zahrádky se hodí okrasné třešně a jabloně. Ty jsou kromě požadavku na slunné místo nenáročné a budou celoročně dělat radost různými odstíny červené, růžové a oranžové. Navíc si můžete vybrat druhy, které vám přinesou chutné plody! Na předzahrádky lidé často volí živý plot z tújí. Ten ale rozhodně nedoporučujeme, protože si vytvoříte unifikovanou, neprostupnou zelenou stěnu, jež vám i vizuálně zmenší plochu pozemku. Mnohem vhodnější je túje kombinovat s různými keři, které dodají zahradě na barevnosti. Takový kvetoucí šeřík, zlatý déšť nebo rododendron jsou potěchou pro oko!

Spojte příjemné s užitečným

Stále populárnější jsou takzvané jedlé balkony nebo zahrádky. Při jejich tvorbě využívejte vždy sezonní druhy ovoce a zeleniny. Na jaře můžete zasadit ředkvičky nebo listovou zeleninu, jako například polníček či rukolu. Pokud máte na předzahrádce dostatek místa, určitě investujte do skleníku. V něm snáz vypěstujete rajčata i cukety. Na balkon je však vysaďte až nejdříve v polovině května.

Rozhodně vyzkoušejte i nejrůznější bylinky. Zaprvé vám nádherně provoní celou zahradu a zadruhé pro ně najdete široké využití. Čerstvým tymiánem, bazalkou nebo rozmarýnem doladíte každé jídlo. Z máty a meduňky vytvoříte výborný domácí čaj nebo limonádu. S jejich vysazením ale počkejte na teplejší dny.

RANTAII_04.jpgVnitroblok Ranta Barrandov II. etapa

Myslete ekologicky a ušetřete!

Problémem nejen zahrádkářů je v současnosti nedostatek vody. Studny vysychají a oni jsou nuceni zbytečně plýtvat pitnou vodou na zalévání. Řešení ale nabízí zachytávání dešťové vody! Nainstalujte si na svoji zahradu nádrž na její sběr a dále se snažte všechny odtoky spádovat přímo do záhonů. K zadržování dešťové vody pomáhá i výsadba stromů.

YIT vám v těchto dnech přeje hlavně pevné zdraví a nervy. Mějte na paměti, že současnou situaci překonáme pouze společně, a buďte proto ohleduplní ke svému okolí. Omezte kontakt s ostatními, zůstávejte raději doma a věnujte se svým hobby. Péče o zahrádku vám v této době plné strachu a stresu přinese kromě protažení těla i trochu zklidnění, duševní pohody a dobré nálady. A jak praví jeden citát „Čistota je půl zdraví a veselost celé“.