• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 23.09.2020
  • 1401 zobrazení

Dřevo, plast, nebo hliník? Jaká okna zvolit? A proč je to důležité?

Při zařizování moderního bydlení se na okna mnohdy zapomíná. Přitom se jedná o důležitou součást vašeho domova, a to nejen estetickou, ale i funkční. Nesprávně zvolenými či nekvalitními okny vám totiž z interiéru může unikat až 30 % veškerého tepla.

K výrobě oken se nejčastěji používá dřevo, plast a hliník. Každý z těchto materiálů má samozřejmé svá pro a proti. Příznivci přírodních materiálů preferují dřevo, především kvůli jeho přirozenému vzhledu a tomu, že „dýchá“. Naopak jeho odpůrcům vadí náročnost na údržbu a poměrně krátká životnost. Sahají proto po umělých materiálech, jako je plast nebo hliník. Dnes se vyskytují už i nejrůznější kombinace nejen těchto, ale také dalších materiálů (např. dřevo-hliník, dřevo-plast a plast-hliník).

V rámci partnerské spolupráce dodávají okna pro novostavby YIT v Praze společnosti Vekra a PKS. Každý rezidenční projekt řešíme s dodavateli individuálně s ohledem na jeho koncept, začlenění do okolí a u větších projektů i na jejich konkrétní etapu.

Pohodlí v podobě plastu

V současnosti se jedná o pravděpodobně nejoblíbenější a nejčastější variantu. Plast je totiž lehce dostupný, odolný vůči vlhkosti a disponuje dobrými izolačními vlastnostmi. Velkou výhodou je i zajímavý poměr ceny a kvality. Vhodné využití nachází nejen v panelových domech, ale i v moderních novostavbách – třeba ve všech etapách projektu Suomi Hloubětín.

Pozor byste si však měli dát na roztažitelnost tohoto materiálu. Při vystavení přímému slunci může plast dosednout na rám okna a drhnout. Tento problém ale snadno vyřešíte správným seřízením, k němuž budete potřebovat tzv. imbusový klíč. Co se týče údržby plastových oken, postačí jejich pravidelné mytí, promazávání a kontrola těsnění.

Okna_02.jpg

Dřevo jako evergreen

Ze zmíněných tří nejčastějších variant se sice jedná o tu finančně nejnáročnější, ale bezesporu má své kouzlo. Právě jedinečnost a krásu dřeva zkrátka ničím jiným nenahradíte. Navíc je to ekologický materiál. Pravděpodobně jste se setkali s pojmenováním „eurookno“. To je vytvořeno z tzv. eurohranolu, který se skládá ze tří slepovaných vrstev dřeva. Používá se dub, smrk, borovice, modřín anebo tropické meranti. Čím se od sebe liší? Smrk je měkký, dávejte proto pozor na jeho mechanické poškození. Na druhou stranu má ale skvělou tepelnou izolaci. Dub je oproti tomu velice tvrdý – jeho izolace je tedy horší, ale zase patří k nejtrvanlivějším dřevům.

Bojíte se, že vám dřevěná okna brzy zplesniví a zčernají? Zbytečně. Vyberte ta s kvalitní povrchovou úpravou a tyto problémy se vám vyhnou. Důkladně však dbejte na výrobcem doporučenou údržbu. Většinou stačí, když okna zhruba jednou za půl roku natřete ochrannou vrstvou.

Z dřevěných oken se mohou těšit majitelé bytů v projektu Aalto Cibulka. V projektu je rovněž použito dřevo anebo kombinace dřevo-hliník. Právě kombinace dřeva a hliníku patří k nejnovějším trendům. Vnější hliníkové rámy jsou velmi odolné a chrání tak dřevěnou konstrukci před nepříznivým počasím. Vnitřní dřevěný profil pak zajišťuje izolační a protihlukové těsnění a přináší do interiéru dotyk přírody.

Okna_04.jpg

Hliník: nádech luxusu

Pevný, téměř bezúdržbový, odolný vůči vodě i slunci, lehký a elegantní. To je hliník. Díky svému úzkému profilu skvěle propouští sluneční paprsky – místnosti tak jsou nádherně prosvětlené. Výborně se hodí i pro industriální styl bydlení. Vzhledem k vysoké pořizovací ceně se často využívá u prémiových developerských projektů, mezi které patří jedinečný projekt PARVI Cibulka, ve kterém jsou hliníková okna součástí standardů. Je vhodný také pro konstrukce větších skleněných ploch, například francouzských oken u rodinných domů. Ani hliník ale není zcela dokonalý. Brojí proti němu ekologové, protože na jeho výrobu se spotřebuje větší množství energie.

Okna_03.jpg

Dnešní široká nabídka oken na trhu umožňuje každému vybrat si podle vlastního vkusu i finančních možností. Tak, abyste dokonale sjednotili jejich design se zbytkem domu. Kvalitně provedená okna dokonale izolují, ať už jsou z plastu, dřeva či hliníku. Potýkáte se s jejích rosením, a obecně s vlhkostí? Na vině patrně není materiál, ale špatné větrání. Nezapomínejte proto správně větrat.