• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 03.10.2022
  • 316 zobrazení

Jak uklidit domácnost a neublížit přírodě?

Říká se, že čistota je půl zdraví. Uklizená domácnost určitě patří k základním pilířům spokojeného a organizovaného moderního bydlení. Celá řada lidí v tomto směru stále spoléhá na chemii, počet příznivců přírodních alternativ ale roste. I vy můžete jednoduchými kroky nahradit předražené čistící prostředky plné škodlivých látek těmi ekologickými, čímž výrazně přispějete nejen k ochraně životního prostředí, ale i vašeho zdraví. Navíc si je zvládnete vyrobit sami!

03.jpg

O zdravém vnitřním prostředí jsme již psali, a jelikož šetrnost k životnímu prostředí je jedním z klíčových prvků filozofie YIT, věnujeme se těmto tématům i nadále. V již dříve zveřejněných článcích jste se například mohli dozvědět, jak nakládat s odpadem, ale také jaké jsou výhody domácího kompostování. Nyní si podrobněji představíme ekologické uklízení!

Úklid totiž představuje jednu z činností, které se nikdo z nás nevyhne. Byť se frekvence provádění domácích prací liší, většina lidí se shodně uchyluje k používání čisticích prostředků běžně dostupných v obchodech. Ty ale obsahují velké množství chemických a toxických látek (např. karcinogeny, tenzidy atd.), které ulpívají na pokožce a mohou jí dráždit. Zároveň se vypařují do vzduchu, čímž nepříznivě ovlivňují dýchání. Celkově pak oslabují přirozenou imunitu, a dokonce mohou způsobovat ekzémy či alergie. Navíc mají neblahý dopad také na přírodu. Z našich odpadů totiž přes kanalizace putují do čistíren, kde se ale odfiltruje jen část škodlivin a jejich zbytek se dostane do volné přírody. Tím dochází k nevratnému znečišťování spodních i povrchových vod a ekosystému jako celku.

Dnes jsou v drogeriích samozřejmě k dostání i ekologické varianty produktů, nicméně většina z nich je poměrně drahá, a navíc se často prodává v plastovém obalu na jedno použití – a to už příliš šetrné k přírodě není. Jak tedy vyčistit a provonět domov, aniž byste zatěžovali životní prostředí i peněženku?

02.jpg

Spojte se s kyselinou citrónovou, octem či jedlou sodou

Při boji s vodním kamenem se stane jedním z nejúčinnějších ekologických pomocníků kyselina citrónová. Je biologicky odbouratelná, takže přírodě nijak neškodí, má čisticí účinek, odstraňuje usazeniny, neutralizuje louhy a zabraňuje růstu bakterií a plísní. Navíc je její použití velmi jednoduché. Pokud chcete vyčistit varnou konvici, stačí k vodě přidat zhruba polévkovou lžíci kyseliny v prášku a nechat ji převařit. Vodní kámen se rozpustí a po vypláchnutí bude vaše konvice vypadat jako nová. Pro vyčistění pračky či myčky budete kyseliny potřebovat více, zhruba 5-6 lžic nebo 10 dkg. Do myčky stačí prášek nasypat na dno a zapnout ji na nejdelší a nejteplejší program. Pro použití v pračce je nutné kyselinu nejprve rozpustit v přibližně půl litru vody, nalít tuto směs přímo do bubnu pračky a zapnout program na 60° bez předpírky.

Obdobným způsobem můžete používat i kvasný ocet – do konvice byste měli použít zhruba tři lžíce a doředit vodou, do myčky a pračky je potřeba nalít octa přibližně dva hrnky. Jeho výrazné vůně se bát nemusíte, ta vždy vyprchá. Naopak vám sám pomůže se s nepříjemnými pachy vypořádat! Stačí ocet smíchat půl na půl s vodou a univerzální odstraňovač zápachu je na světě. Rozprášit jej můžete na povrch linky, koupelny, toalety, ale i do vzduchu.

Ocet si skvěle rozumí s dalším čisticím zázrakem, a sice jedlou sodou. Dohromady se umí vypořádat například s ucpanými odpady – stačí do nich nasypat zhruba půl šálku jedlé sody, zalít ji šálkem octa a nechat alespoň hodinu působit. Pro docílení toho nejlepší efektu ještě poté odtok přelijte teplým octem či vroucí vodou. Jedlou sodu ale oceníte také u drhnutí připálených povrchů, praní prádla či při pohlcování pachů. Jestli tedy cítíte například z myčky, vysavače, drtiče odpadu, pračky, odpadkového koše či koberce zatuchlost, nasypte do nich dávku sody a nechte ji působit. To roztok sody (1 až 2 polévkové lžíce rozpuštěné v míse s vodou) vám zase pomůže pořádně opláchnout ovoce či zeleninu – cca 15minutová lázeň zbaví slupky pesticidů a dalších chemických látek.

04.jpg

Nejlepší DIY recepty na domácí čističe

Z pár ingrediencí si můžete snadno vyrobit prostředky k úklidu celé domácnosti. Kromě níže uvedeného budete také navíc potřebovat rozprašovač na více použití, nejlépe skleněný či kovový, a několik dalších lahví k uskladnění vašich výrobků. Ideálně se k tomu hodí například nevyužívané zavařovací sklenice.

  • První a nejjednodušší recept obsahuje pouze tři složky a využijete ho napříč jednotlivými místnostmi. K jednomu dílu vody přidejte stejný díl destilovaného bílého octa a pár kapek esenciálního oleje. Promíchejte v rozstřikovači a získáte univerzální ekologický čistič na všechny plochy.
  • Na čistění podlah si také vystačíte s vodou a octem. Do jednoho kýble vody nalijte zhruba půl šálku destilovaného bílého octa a vytřete předem zametené podlahy obvyklým způsobem.
  • Pokud chcete, aby se vaše koupelna blýskala a svěže voněla, vsaďte na již zmíněnou jedlou sodu. Jeden její šálek smíchejte se čtvrt šálkem citronové šťávy, půl šálkem octa a zhruba 2 až 3 polívkovými lžícemi soli. S touto směsí hravě vydrhnete i ty největší usazeniny a odolné skvrny z vany, umyvadla, kachliček, ale i ze záchodové mísy.
  • Mytí nepříliš znečistěného nádobí sice můžete zvládnout pomocí vody s trochou octa, ale vyrobit si domácí saponát je snadné a na silné znečištění příjemnější k použití. Stačí, když nastrouháte na struhadle 50 g přírodního neparfemovaného mýdla, které postupně rozmícháte v půl litru horké vody. Když se mýdlo ve vodě kompletně rozpustí, přidejte jednu čajovou lžičku sody na praní. Tím vznikne gelový prostředek, který kromě barvy a vůně (kterou můžete dodat přidáním několika kapek esenciálního oleje) nerozpoznáte od toho kupovaného. Až hotová směs vychladne, přelijte ji do dávkovací lahve a můžete se pustit do úklidu.

Poohlédněte se po komfortnějším a zdravějším bydlení

Další inspiraci na udržitelné bydlení naleznete na naší stránce, kde do detailu představujeme způsoby, jak šetřit přírodu. Ty vám pomůžou vybrat nový domov v novostavbách od YIT přesně podle vašich požadavků. Po koupi bytu se zahrádkou, balkonem či terasou v našich developerských projektech Lappi Hloubětín, Vesi Hostivař, Koti Libeň, Rivi Bachova, Parvi Cibulka či Happi Milánská pak můžete například čile kompostovat přírodní potřeby k úklidu, jako jsou houbičky na nádobí z lufy, což je rostlina připomínající okurku navenek a po zpracování houbu uvnitř, nebo čistě lněné či bavlněné hadry. A to příroda ocení!