• Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 30.04.2021
  • 482 zobrazení

Jak nakládat s odpadem? Třiďte a zachraňujte!

Přemýšleli jste někdy o tom, jak velkou měrou se našich životů dotýká odpad? Z údajů Českého statistického úřadu za rok 2019 vyplývá, že na jednoho obyvatele připadlo v průměru téměř 500 kg vyprodukovaného komunálního odpadu. Pokud si chceme zachovat udržitelné moderní bydlení a životní styl, nelze tuto problematiku ignorovat.

Proč bychom vlastně odpad měli třídit? Má to nejen ekonomický, ale i ekologický význam. K nejdůležitějším důvodům patří starost o životní prostředí související s šetřením lesů a zlepšením ovzduší, dále zmenšení množství hromadícího se odpadu na skládkách, podpora recyklovatelné výroby, finanční úspora obcí a měst i našich poplatků za odvoz odpadu a vlastní občanská zodpovědnost.

S tříděním začněte už doma. Pokud si vyhradíte pytle či koše zvlášť pro plast, papír, sklo a směsný odpad, usnadní vám to práci. Poté už jen stačí vyhodit daný obsah do správné popelnice a nemusíte přebírat odpadky na ulici.

pawel-czerwinski-RkIsyD_AVvc-unsplash.jpg

Barevné popelnice jako základ

Klasické černé kontejnery zná každý. Značná část lidí do nich běžně vyhazuje i odpad, který by si zasloužil správné roztřídění. Dle statistik to přitom k nejbližším barevným popelnicím činí z nového bytu v Praze v průměru 99 metrů. Navíc jsou označeny přehlednými recyklačními symboly, podle nichž se dá na místě snadno řídit. Co do nich tedy lze vyhodit?

  • žlutá: Sem patří veškeré plasty. Nejčastěji se jedná o PET lahve, kelímky, obaly či sáčky, ale i například polystyrén. Plastové lahve určitě nezapomeňte sešlápnout a zavíčkovat. Obecně se doporučuje použité nádoby ještě vymýt od zbytků. Pokud se však jedná o obaly chemikálií, barev, olejů či jiných nebezpečných látek, do žluté popelnice je rozhodně nedávejte.
  • modrá: Poslouží jako místo pro vyhození papíru – tedy novin, letáků, časopisů, popsaných listů, sešitů či krabic. Neměl by však být znečištěný, třeba od mastnoty. Rozhodně sem neházejte obaly od vajec, dětské pleny či kosmetické potřeby typu vatové tamponky, toaletní papír nebo použité ubrousky.
  • zelená a bílá: Slouží na sklo. Ve většině případů se setkáte se zelenými kontejnery, které jsou určené pro sklo barevné jako nápojové lahve a různé nádoby. Do těch bílých patří čiré sklo, jedná se o veškeré průhledné nádoby – sklenice, dózy od marmelád a podobně. Ale pozor, neslouží pro keramiku, porcelán a ani zrcadla.

Problematické jsou například krabice od mléka, neboť kromě kartonu uvnitř obsahují hliník. Na tyto tetrapakové obaly, kam spadají i krabice od džusů, vína a dalších mléčných výrobků, by obce měly poskytnout speciální pytle nebo kontejnery v oranžové barvě.

Objevují se i šedé kontejnery na drobný kovový odpad jako plechovky, konzervy, použitý alobal, tuby, krabičky, kancelářské potřeby nebo hřebíky a šrouby.

Setkáte se také s hnědými popelnicemi, do nichž se ukládá biologicky rozložitelný odpad – zbytky jídla, shnilé ovoce a zelenina, skořápky, zvadlé květiny, posekaná tráva nebo podestýlky a trus od domácích mazlíčků.

thobias-lofqvist-ylo_-RaIWD8-unsplash.jpg

Kam s dalším odpadem?

Existuje samozřejmě celá řada dalších materiálů, které specializované kontejnery nepoberou. Ve většině případů vám postačí navštívit sběrný dvůr (ten je pro místní občany zdarma), kde vás zbaví jak nefunkční elektroniky, nebezpečného odpadu v podobě barev a lepidel, tak žárovek a kovů jako železa či mědi. Výjimku představují staré baterie, jež vhoďte do sběrných nádob. Nejčastěji na ně narazíte v supermarketech. Nepoužité léky dále vracejte přímo do lékáren. Samostatnou kapitolu pak představují veškeré textilie. Využít můžete kromě sběrných dvorů i kontejnery, z nichž putuje oblečení pro charitativní účely.

Nevyhazujte, ale darujte

Před tím, než nějakou věc vyhodíte, zkuste se zamyslet, jestli je to opravdu nutné. Velká část předmětů by totiž mohla ještě aspoň chvíli dělat radost někomu jinému. Rozhodně věci pouze neodkládejte poblíž popelnic na tříděný odpad, velmi snadno by se zničily a rázem by byly nepoužitelné. A šance, že se jich zde někdo ujme, je opravdu malá.

Pro tyto účely využijte takzvané re-use pointy, které začaly vznikat v pražských sběrných dvorech. Použité, ale stále funkční věci zde dostávají druhou šanci. Za uplynulý půl rok se podařilo nasbírat přes 250 předmětů, jež se mohou těšit na nové využití. Nejvíce se zde objevovaly knihy, dětské hračky, obrazy, jízdní kola nebo nábytek. Na jejich renovaci spolupracují sběrné dvory s opravárenskými dílnami. Jednotlivé kousky se nejprve nabízí neziskovým organizacím a sociálním podnikům, v další fázi si může vybrat každý přímo v aplikaci portálu Nevyhazujto.cz, jehož partnerem je YIT. Ve veřejné sekci naleznete nabídky ostatních uživatelů, zapojit se můžete i vy a zdarma či za odvoz darovat věc, kterou už sami nepotřebujete. Spojte to třeba s jarním úklidem a zbavte se v rámci kampaně Ukliď si přebytečného harampádí. Navíc tím získáte dobrý pocit a během dubna se můžete zúčastnit i soutěže o ceny!