• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • Design & inspirace
  • 03.05.2022
  • 412 zobrazení

Bez drtiče odpadu už v kuchyni ani ránu

Jistě ho znáte třeba z amerických filmů – mění obyčejný dřez v šikovný doplněk moderního bydlení, který umí ušetřit spoustu práce a času. Řeč je o drtiči odpadu. V našich končinách není příliš často součástí kuchyní nových bytů v Praze, přestože jeho instalace není nijak náročná a můžete díky němu výrazně snížit objem odpadu vyhazovaného do koše, který následně putuje na skládku. Pojďme si o něm říct víc!

Kde jej můžete mít?

Než se začnete zamýšlet nad tím, jak by vám mohl drtič odpadu usnadnit život, zjistěte si, jestli je jeho instalace v místě vašeho bydliště povolená. Rozhodně se nemusíte bát pořízení, pokud vaše kanalizace končí v jímce, septiku nebo domácí čistírně vod. V místech napojených na veřejnou kanalizaci můžete být omezeni zákony o vodovodech a kanalizacích, které specifikují povolenou úroveň znečištění vody.

andrea-davis-tdVSXk8A2bI-unsplash.jpg

Jak to celé funguje?

Při vaření vzniká velké množství biologicky rozložitelného odpadu. A právě ten můžete po instalaci drtiče jen shrnout do dřezu a nechat nenávratně zmizet v potrubí. Drtič odpadu, jak samotný název napovídá, totiž zbytky rozdrtí na miniaturní části, které následně odtečou společně s vodou. Pro tento způsob likvidace je vhodný v podstatě veškerý biologický odpad, který v domácnosti vzniká. Ať už se jedná o odřezky masa, zeleniny či ryb, jejich kosti, vaječné skořápky nebo nedojedené zbytky z talířů, váš nový kuchyňský pomocník si s nimi hravě poradí!

Důležité je zároveň s drcením pouštět studenou vodu, aby se zbytky tuku chladem srazily do pevných částic a neucpávaly potrubí a zároveň se drtič nezasekával. Pozor ale na některé specifické druhy odpadu, se kterými by mohly nastat problémy – není vhodné sem vhazovat zeleninu s dlouhými vlákny (např. řapíkatý celer), které čepele nedokáží rozsekat, a přístroj by se tak mohl poškodit. Do tohoto kuchyňského spotřebiče také rozhodně nepatří nic, co by se v přírodě samo nerozložilo.

Podle čeho vybírat?

Pokud máte za sebou koupi bytu, či se na ni chystáte, je ideální čas si rozmyslet, jestli byste drtič odpadu do své kuchyně chtěli. Ale ani do již zařízené kuchyně v novostavbě v Praze není nemožné tento doplněk nainstalovat – potřebujete dřez, který disponuje výtokovým otvorem o velikosti alespoň 9 cm, elektrickou zásuvku v jeho blízkosti a také dostatek místa. Zařízení totiž celkově zabere pod dřezem zhruba 40 cm na výšku a 20 cm na šířku. Proto je důležité si kuchyni nejdříve dobře změřit.

Při samotném výběru přístroje byste měli zvolit takový, který má ochrannou gumovou manžetu uzpůsobenou pro vyndání přímo z dřezu. Existují i drtiče s tzv. pevnou manžetou, ale u těch je proces čištění výrazně náročnější. A co se jedná? Ochranná manžeta je gumová část drtiče, která zabraňuje kouskům odpadu vracet se zpět do dřezu. Na její spodní straně se tak po určité době používání usadí plak nečistot, který je potřeba očistit, abyste předešli zápachu vycházejícímu ze dřezu a množení bakterií.

bibi-pace-yzewo1jNMLw-unsplash.jpg

Kolik to stojí?

Pořizovací ceny se pohybují zhruba od 6 tisíc korun až do více než 60 tisíc korun za průmyslové drtiče, ale pro domácnost se čtyřmi členy si bohatě vystačíte s rozpočtem do 15 tisíc korun. Na trhu je velký výběr různých výrobců, dejte si ovšem pozor na správné certifikace. Písmena CE říkají, že drtič vyhovuje parametrům evropských norem a předpisů, ISO zase ujišťuje o použití kvalitních materiálů a splnění všech procesních náležitostí.

Levnější modely bývají většinou hlučnější, méně objemné a některé dokonce postrádají odrušovací filtr, takže při jejich spuštění dochází k rušení příjmu televizního a rádiového signálu. Dlouhou životnost zajistíte výběrem modelu z kvalitních materiálů – k sehnání jsou například kousky s drtící komorou vyrobenou z posmaltovaného materiálu, který se ale může časem i vlivem mechanického opotřebení odlupovat a zanechávat tak místa náchylná ke korozi, což vede k poškození či zničení přístroje.

Jak na údržbu?

Výhodou drtiče odpadu je, že nevyžaduje téměř žádnou údržbu. Kromě občasného očištění manžety do něj stačí jednou za čas také nasypat kostky ledu společně se solí a nechat je bez tekoucí vody rozdrtit. Když už neuslyšíte zvuky praskajícího ledu, stačí drtič prolít dostatečným množstvím studené vody a případně pro provonění ještě rozdrtit citrusovou slupku. Díky antikorozním materiálům a samomazným ložiskům většiny drtičů nemusíte dělat nic dalšího, aby byl provoz bezproblémový.

Chcete zvelebit kuchyň ve vašem novém domově v jednom z našich developerských projektů v Praze? Další inspiraci na bydlení naleznete například v našich článcích o zařízení kuchyně ve skandinávském stylu bydlení či o výhodách vestavných spotřebičů.