• CZ Blog
  • Můj domov
  • Design & inspirace
  • 13.07.2021
  • 1274 zobrazení

Aby vaše kuchyň byla hezká a přitom praktická

Ať už si to uvědomujeme nebo ne, kuchyně je srdcem domova. Slouží totiž jednak ke skladování, přípravě a servírování jídla a jednak také jako místo k setkávání rodiny či oslavám s přáteli. Z důvodů finanční náročnosti a celkově zdlouhavého a vyčerpávajícího procesu měníme kuchyňskou linku jen párkrát za život. Pokud už se tedy k pořízení nové kuchyně rozhodneme, například v souvislosti s koupí bytu v developerském projektu, měli bychom si důkladně promyslet nejen dispozici, styl a barevnost, ale hlavně uspořádání a praktičnost. Jak na to poradí designérka YIT Stavo Lenka Hlaváčková Schubertová.

SUOMI_Hloubetin_Espoo_kuchyn_01_A63X2235.jpg

Před samotným zařizováním si určitě připravte schéma a vše si pečlivě promyslete. Například si zjistěte, jak máte v místnosti vedené rozvody vody, elektřiny, příp. plynu. Podle toho byste měli odvíjet samotné rozvržení spotřebičů. „Ať už plánujete realizovat malou či velkou kuchyni, je potřeba se řídit základní ergonomií uspořádání, která představuje stěžejní kritérium k vytvoření plně funkční a pohodlné kuchyně,” radí designérka YIT Stavo Lenka Hlaváčková Schubertová. Obecně byste pak měli dodržet rozdělení na jednotlivé zóny podle požadovaných úkonů. Vyhraďte prostor pro přípravu jídel, samotné vaření, ale i mytí.

Každý centimetr se počítá

U samotného výběru nábytku pamatujte, že stále přetrvává obliba toho vestavěného. Dost možná se již nachází ve vaší ložnici, ale do kuchyně rozhodně patří taky. „Poznávacími prvky dobře navržené kuchyňské sestavy je maximální množství úložných prostor, které pomohou získat co největší plochu. Nenechávejte žádné hluché místo, ani centimetr bez využití,” doporučuje Lenka Hlaváčková Schubertová a dodává: „Například horní skříňky dotáhněte až ke stropu, pod těmi spodními využijte sokl na odkládání, kde mohou být zásuvky nebo výsuvný schůdek, kam můžete uložit plechy na pečení či pomůcky na úklid. Stůl může být rozkládací, případně jej lze vyklápět ze stěny.”

SUOMI_Hloubetin_Espoo_obyvaci_pokoj_01_A63X2207.jpg

Možností, jak navrhnout uspořádání jednotlivých skříněk, je mnoho. Ke klasikám patří lineární nebo paralelní rozmístění, zvolit můžete i rohové do písmene U či L. Nemalá část lidí touží po ostrůvku. „Do malých kuchyní je ale nereálný a nepraktický. Zabírá totiž místo, které si většinou nemůžeme dovolit ztratit,” uvádí designérka. V případě pochybností se můžete samozřejmě obrátit na odborníky a nechat si navrhnout kuchyň na míru.

Co se týče dalších trendů moderního bydlení, dochází k prolínání funkcí – tedy propojení zóny přípravy jídla samého se stolováním a napojením těchto částí interiéru na obytný prostor. „Vyplývá to z novodobého životního stylu, kdy spolu lidé chtějí více komunikovat a nebýt separováni v oddělených místnostech. Je to i svým způsobem důsledek pracovního vytížení členů současných domácností. Ti, kteří tráví více času v kuchyni, chtějí být součástí dění v rodině,” říká Lenka Hlaváčková Schubertová.

Letí dřevo a tlumené barvy

V oblasti materiálů se do popředí dostávají ty přírodní. „Nejčastěji se používají dřevotřískové skříňky s povrchem z lamina či fólie, další variantou jsou dvířka z masivu nebo s povrchem dýhovým. Nově se objevují také nanotechnologie – tedy bezúdržbové povrchy, které výrazně usnadní práci,” doplňuje designérka. Velmi in záležitostí letošního roku bude mramor, jenž působí luxusním dojmem, a přitom disponuje skvělou odolností proti odření.

YIT_Ranta_005.jpg

„Dle mého názoru by vybavení mělo být ze snadno udržovatelných materiálů a ve světlých tónech, protože prostor opticky zvětšují. Samozřejmě by barevně i tvarově mělo být přizpůsobeno celkovému výrazu bytu. To znamená, že například zvolený podlahový materiál v jídelně by měl být stejný jako v obytné zóně,” tvrdí Lenka Hlaváčková Schubertová. Pokud stále nedokážete vybrat barevnou kombinaci, inspiraci na bydlení hledejte u barev letošního roku.

Bez čeho se neobejdete

Dále zvažte, jak aktivně plánujete kuchyň využívat. Mladý pár, který občas uvaří a jinak na jídlo chodí do restaurací, bude mít jiné požadavky než zarytý milovník vaření. Ten naopak ocení každý pracovní prostor navíc a nápadité uložení spousty pomůcek.

YIT_Vantaa_VZB_003.jpg

Samotné vybavení vybírejte na konec. Nedílnou součástí jsou samozřejmě spotřebiče jako lednice, trouba s varnou deskou, popřípadě myčka, mikrovlnka, mixér, rychlovarná konvice a různé kuchyňské roboty. Nic byste ale neuvařili bez hrnců a pánví! Snažte se sehnat různé velikosti a druhy, každá se vám totiž bude hodit na něco jiného. Hrnce volte z teflonu, tatinu či nerezu, pánve pak z litiny nebo keramiky. Ke všem byste měli mít padnoucí pokličky. Obdobně pestrou sadu vybírejte i u nožů. Stále oblíbenější jsou ty keramické, jelikož mají skvělé vlastnosti, například neničí vitaminy v jídle. Na nákupní seznam určitě přidejte vařečky, naběračky, prkénka, struhadlo, škrabku, a pokud pečete, tak rozhodně formy, váleček, stěrky a podobně.