• Design & inspirace
  • 21.01.2021
  • 787 zobrazení

Vneste do svého domova barvy pro rok 2021

Zářivá optimistická žlutá přináší uvolnění a symbolizuje intelekt. Zachycuje dojem a radost ze slunečního záření. Šedá je naopak barvou neutrální, díky čemuž slouží jako dobrý základ v každém interiéru. Toto z psychologického hlediska kontrastní duo je trendem v bydlení pro rok 2021. Pokud jste se rozhodli ke koupi bytu nebo se letos chystáte nově vymalovat byt, slaďte své úsilí s předními interiérovými designéry, kteří pro své projekty budou čerpat právě z kombinace šedé a žluté barvy.

Barvy slunce a betonu

Přesné odstíny barev nesou ve světoznámém barevném vzorníku Pantone názvy „Illuminating“ a „Ultimate Grey“, tedy zářivě žlutá a ultimátně šedá. Historie tohoto vzorníku, který se kromě bytového designu používá i v módě, průmyslu, grafice a umění obecně, sahá až do roku 1963. Od té doby se neustále rozvíjí a rozšiřuje o další odstíny a jednou za rok přijde okamžik, kdy jsou voleny hlavní barvy pro příští rok.

Letošní vítězové se esteticky i psychologicky vhodně doplňují:

  • Šedá barva tvoří neutrální základ, je flexibilní a snadno kombinovatelná. Symbolizuje pohodlí a v každém interiéru dokáže navodit pocit klidu. Typicky se vyskytuje ve skandinávském stylu bydlení. Toto pocitové utlumení si vyloženě říká a prozáření za pomoci nějaké jasné a sytější barvy.
  • Žlutá barva je naopak velmi živá. Zachycuje radost ze slunných dnů a evokuje pocit štěstí. Optimistická veselá žlutá dodává energii, povzbuzuje a uvolňuje. Přes všechna pozitiva není vhodné ji použít jako hlavní barevné schéma. Přesycení žlutou může vyvolat frustraci a hněv, děti ve žlutých pokojích častěji pláčou. Ve vhodné kombinaci s klidnou šedou lze však vytvořit ideální prostor pro každodenní život.

03.jpg

 
Mixujte a experimentujte

Z pragmatického hlediska je ideálním postupem zvolit základ v šedé barvě a ten pak oživit a prozářit drobnějšími kusy nábytku, obrazy či textiliemi ve žlutých odstínech. Nejen, že lze snadněji nahradit jinými barvami, když se žlutá omrzí, ale zároveň se dostane do více koutů místnosti. Prosycení a rozzáření pokoje tak bude působit konzistentněji.

Pokud se rozhodnete umístit tyto barvy i na stěny, zejména žlutá by neměla skončit na celé ploše. Její veselý a živý tón by pak mohl přejít v odstrašující dravost a v obyvatelích bytu by mohla vyvolávat frustraci a agresi. Větší dobro vykoná například jen na jedné stěně.

Barvy s číselnými kódy 13-0647 (Illuminating) a 17-5104 (Ultimate Grey) můžeme v tomto roce očekávat na designerských veletrzích, v katalozích a článcích o moderním bydlení. Jestli jste tedy fanoušci designu, nebo se vám prostě jen tato kombinace barev líbí, můžete načerpat inspiraci na bydlení a vnést trendy pro rok 2021 k sobě domů. Barevnou kombinaci žluté a šedé jsme již například použili ve vzorovém bytě dokončeného projektu AALTO Cibulka, který si můžete prohlédnout zde.