• CZ Blog
  • Můj domov
  • Design & inspirace
  • 12.01.2022
  • 610 zobrazení

Vestavné spotřebiče – ano, či ne?

I s ohledem na stoupající ceny nemovitostí a půjček na bydlení dnes řada lidí přistupuje ke koupi bytu menšího, i když by jinak preferovali větší, s více místnostmi. To s sebou nese také výzvu v podobě navrhování funkční domácnosti na méně metrech čtverečních. Už jsme tak psali o tom, jak šikovně zařídit například nový byt v Praze pomocí vestavného nábytku. To samé platí také pro kuchyně! Zde se vašim cenným spojencem stanou vestavné spotřebiče.

YIT 2017-04-10 0010.jpg

Vneste řád i eleganci

Vestavné spotřebiče představují nespornou výhodu v šetření drahocenného prostoru kuchyňské linky – místo toho, aby vám přípravnou plochu okupoval kávovar a mikrovlnka, snadno je umístíte do skříněk na stěně. Minulostí se stane také nepohodlné ohýbání zad k pekáčům v troubě! Ty vestavné se dnes již běžně umisťují právě do vámi preferované výšky tak, abyste na ně pohodlně dosáhli vestoje. Například trouba, pokud není pod varnou deskou, by měla správně svou horní hranou kopírovat zhruba výšku očí. Potěší vás určitě také snadnější údržba vestavných spotřebičů. Už nebudete muset složitě vymetat nečistoty uvíznuté v úzkých záhybech linky, sklokeramickou desku pak očistíte jedním tahem. Kuchyň díky nim navíc vždy působí uklizeně a organizovaně.

Protiargumentem se pak může stát vyšší pořizovací cena spotřebičů. Tyto náklady se vám ale vrátí v podobě plynulého chodu domácnosti. „Skryté“ myčky či trouby také občas bývají svými vnitřními rozměry o něco menší než ty volně stojící. Pokud ale vaše srdce touží po designovém moderním bydlení, budou vám i tak pravděpodobně vyhovovat více – interiér totiž dokáží krásně sjednotit. Obzvlášť se hodí pro milovníky minimalismu, tedy například vyznavače skandinávského stylu bydlení. Lednice a mrazáky totiž přirozeně splynou s kuchyňskými skříňkami, stejným způsobem pod linkou zmizí myčka na nádobí nebo dokonce pračka či sušička.

YIT 2017-04-10 0017.jpg

Dvakrát měř, jednou řež

K obecným radám na zařizování nové kuchyně designérka YIT Stavo Lenka Hlaváčková Schubertová dodává další inspiraci na plánování bydlení: „Vzhledem k tomu, že kuchyňskou linku měníme jen párkrát za život, měli bychom si důkladně promyslet nejen dispozici, styl a barevnost, ale hlavně uspořádání a praktičnost. Vždy je potřeba se řídit základní ergonomií uspořádání, která představuje stěžejní kritérium k vytvoření plně funkční a pohodlné kuchyně.“

U rozvržení kuchyně s vestavěnými spotřebiči pak vycházejte hlavně z toho, kde máte rozvody elektřiny, vody a případě plynu. Dále je během návrhu nutné zohlednit každý milimetr, jinak by se mohlo stát, že se spotřebič do svého místa určení nevejde, nebo naopak bude kolem sebe mít prostoru moc a vznikne tak nevzhledná mezera. Určitě zvažte avizované celkové rozložení kuchyně s ohledem na její zóny (potravinovou, ukládací, mycí, přípravnou a varnou), aby vám příprava oblíbených pokrmů šla díky vhodně umístěným spotřebičům pěkně od ruky. A nezapomeňte na to, že vestavné spotřebiče se stanou pevnou součástí skříněk a po jejich instalaci s nimi již v podstatě nelze pohnout.