• CZ Blog
  • Můj domov
  • 01.06.2021
  • 648 zobrazení

Zařiďte si byt prakticky a efektivně. Pomůže vestavný nábytek.

Zařizování prostorově menších interiérů zůstává oříškem a mnohdy se mění ve velkou výzvu. Při koupi nového bytu se lidé orientují zejména svými finančními možnostmi – například u bytů na prodej v Praze pak zvažují každý metr čtvereční navíc. S jejich velikostí a dispozicí proto musí pracovat prakticky a efektivně. Zasvětíme vás do umění, jak zařídit menší prostory, aby i po zabydlení zůstal interiér vzdušný, nepřeplněný a stylový.

yit_pori_vzb_001.jpg

Zužitkujte každý centimetr

S nábytkem na míru se nejčastěji pojí kuchyně a vestavné skříně, o kterých tu řeč ještě padne. Pokud však majitelé malého bytu chtějí zužitkovat každý centimetr plochy, není od věci se zaměřit i na jiné kousky vybavení jako jsou stoly, postele, knihovny, konferenční stolky, komody či TV stěny. Inspiraci na bydlení hledejte například u partnera YIT společnosti Marpet, jež se zabývá nábytkem na míru. Toto truhlářství vyrábí interiérové prvky, které se snaží chytře využít dostupný prostor. Lidé si tak mohou zajistit organizované úložné plochy navíc, což zejména v malých pokojích může sehrát velkou roli.

Skříně nad zlato

Největšího pomocníka v malých místnostech představují právě vestavěné skříně. Tento důvtipný, jednoduchý nábytek na zakázku nenásilně vytvoří větší množství úložného prostoru než běžné skříně. Díky tomu, že se vyrábí na míru, vyhoví naprosto všem přáním a lze tak zvolit například i atypická provedení. Dávno se už nemusíte spokojit jen s klasikou od země až ke stropu, ale snadno vyplníte i nejrůznější jinak nepoužitelné výklenky. Kromě praktické stránky máte volnost rovněž v té estetické. Provádějí se totiž v různých dekorech, kterými docílíte optického splynutí s místností, nebo naopak výraznějšího oživení prostoru. Doporučujeme nezapomenout na zrcadla, která pokoj krásně zvětší a prosvětlí. Výhodu naleznete také v tom, že můžete ovlivnit i vnitřní rozčlenění podle svých vlastních potřeb. Jiné požadavky na ukládání bude mít manažer, který nosí převážně obleky a k tomu vlastní bezpočet kravat, a jiné milovnice módy s mnoha druhy doplňků, šperků, kabelek a bot.

Co se týče umístění, ideálně se hodí do chodby a ložnice. Ty v chodbách často plní obecnější funkce, využívají se například pro elektroniku, úklidové prostředky, sezónní oblečení, boty a podobně. V ložnici se tento kus nábytku může proměnit v prostornou šatní skříň, u níž si klient sám určí množství šuplíků, poliček a šatních tyčí podle druhů a množství oblečení a doplňků.

yit_vantaa_vzb_005.jpg

Designové třešničky na dortu

Majitelé menších bytů musí k prostoru přistupovat zejména tak, aby měly všechny věci své místo a domácnost i po zabydlení působila vzdušným a upraveným dojmem. Přesto existují možnosti, jak vykouzlit moderní bydlení. Ozvláštnit jej můžete designovými kusy! YIT spolupracuje s českou firmou Designor, která vám svým nábytkem pomůže například vytvořit bydlení ve skandinávském stylu. Díky stylovým křeslům, židlím či dekoracím lze i praktické vybavení bytu pozvednout na vyšší úroveň.

Zaměřte se na detaily

Prim při praktickém využití prostoru v bytě však hraje organizace. Za pomoci různých boxů, košíků, krabic, rozdělovačů a příborníků nejrůznějších materiálů, barev a tvarů lze ušetřit potřebné místo stejně jako nervy a úsilí při hledání věcí. Pořádek v domově tak napomůže i pořádku v každodenním životě.