• CZ Blog
  • Můj domov
  • Tipy, triky, návody
  • 08.11.2023
  • 115 zobrazení

Vneste zásady udržitelnosti i do vaření.

Jestli vám záleží na životním prostředí a zároveň chcete ušetřit peníze, osvojte si základy ekologického vaření. Existuje celá řada užitečných tipů na snížení odpadu, úsporu energií i skladování potravin, které přispějí k udržitelnějšímu životnímu stylu. Přečtěte si, jak se stát ekologičtějším kuchařem a jaké konkrétní kroky můžete podniknout pro ochranu naší planety.

Ekologické vaření není pouze o tom, co se odehrává v kuchyni, ale o celkovém přístupu k potravinám a zdravém udržitelném bydlení. Jak nakupujeme, jak skladujeme potraviny a jak zacházíme s odpadem – to vše má rozhodující vliv na životní prostředí a také na naši peněženku. I malé změny v návycích mohou mít velký vliv na finanční rozpočet i na ochranu přírody.

micheile-henderson-3TgIneA4xjM-unsplash.jpg

Začněte pečlivě vybírat potraviny

Co se týče nákupů, plánujte je dopředu. Vyplatí se chodit na menší, ale pravidelnější doplňování surovin. Vždy mějte seznam potravin, které potřebujete, a držte se ho. Upřednostňujte lokální dodavatele a farmářské trhy, kde můžete zakoupit sezónní produkty. Udržitelnou variantou jsou i tzv. bezobalové obchody, kde můžete nakoupit nejen potraviny, ale i přírodní kosmetiku a drogerii. V souladu se „zero waste“ filozofií je zde vše uskladněno ve větších boxech či barelech bez zbytečných obalů navíc, kde si sami podle potřeby odměříte požadované množství suroviny do své vlastní nádoby (např. zavařovací sklenice).

Až budete vyrážet do obchodu, přibalte si s sebou také voskovaný papír nebo voskovaný ubrousek, který se dostává do popředí jakožto ekologická alternativa k plastovým obalům. Můžete je použít na balení sýrů nebo pečiva. Udrží potraviny déle čerstvé a chrání je před vysycháním. Obdobně lze vsadit i na bavlněné nebo síťové pytlíky na ovoce a zeleninu.

Zkuste také omezit konzumaci masa a dávejte přednost rostlinným alternativám. Myslete na to, že chov hospodářských zvířat vyžaduje mnohem více zdrojů a výrazně zvyšuje emise skleníkových plynů.

Při samotném vaření se vyhněte palmovému oleji, jehož produkce má často ničivý vliv na tropické pralesy. Místo toho můžete používat oleje s nižším dopadem na životní prostředí, jako je ten olivový. A pokud máte zbytky oleje například ze smažení, nevylévejte je do dřezu. Po vychladnutí olej přelijte do PET lahve a poté jej vyhoďte do speciálně určených kontejnerů na tuky. Při úklidu kuchyně vsaďte na přírodní alternativy čisticích prostředků – drtivou většinu si zvládnete vyrobit sami.

nadine-primeau--bLkT8wGV0I-unsplash.jpg

Nezanedbávejte správné skladování

Dále byste si měli vytvořit systém na uchovávání potravin. Mějte přehled o tom, co máte v lednici i ve spíži, a značte si data spotřeby na obalech. Tak můžete snadno identifikovat potraviny, které se blíží konci data spotřeby. Využívejte tyto ingredience primárně a podle nich vymýšlejte přípravu jednotlivých pokrmů.

Skvělý způsob, jak uchovávat potraviny v chladničce a mrazáku co nejdéle čerstvé, představuje používání uzavíratelných plastových dóz nebo skleněných nádob. Udržují totiž vzduch a vlhkost pryč od potravin, což zabraňuje jejich znehodnocení. Mějte na paměti, že ideální je, když vybíráte dózy, které jsou dobře uzavíratelné a transparentní.

To samé platí pro vakuové nádoby. Tím, že se odstraní vzduch z obalů, zabrání oxidaci potravin a rychlému zhoršení chuti. Můžete tak prodloužit například trvanlivost masa, sýrů, ovoce a zeleniny. Mnoho takzvaných vakuovaček také umožňuje opakované použití jednorázových sáčků, což snižuje množství vyprodukovaného odpadu.

Zužitkujte vše a s odpadem zacházejte šetrně

Dalším klíčovým prvkem udržitelného vaření je nakládání s odpadem. Můžete začít tím, že budete důkladně využívat suroviny, které máte k dispozici. Zbytky jídel mohou být cenným zdrojem pro další pokrmy. Nevyužitou zeleninu, která by jinak skončila v koši, lze využít jako základ chutného vývaru. Ze zbytků rýže a zeleniny pak lze připravit třeba vynikající rizoto.

Pokud se odpadu nedá zcela vyhnout, je důležité ho správně třídit a recyklovat. Zjistěte, jaké máte možnosti v okolí svého bydliště a postarejte se o to, aby odpad končil na správných místech. Můžete také zvážit vytvoření kompostu z organického odpadu, jako jsou například zbytky ovoce, zeleniny, skořápky od vajec nebo třeba kávová sedlina. Jedná se o výborný způsob, jak vytvořit živnou půdu pro vaši zahradu nebo květináče na balkoně či terase a zároveň snížit množství odpadu, který putuje na skládky. Navíc existují způsoby, jak kompostovat i v novém bytě v Praze. Oblíbeným pomocníkem moderního bydlení, jež zatočí se zbytky jídel, se stává také drtič odpadu.

sanket-shah-SVA7TyHxojY-unsplash.jpg

Nezapomeňte na úsporu energií

Ekologické vaření samozřejmě zahrnuje také šetrné hospodaření s energiemi. Pomůže vám nejen ušetřit náklady za energie, ale rovněž přispívá k ochraně životního prostředí. Zde je několik způsobů, jak toho dosáhnout:

  • Používejte hrnce a pánve s těsně přiléhajícími poklicemi. Ty totiž pomáhají lépe udržet teplo uvnitř nádoby a vaše jídlo se vaří rychleji a s menším množstvím energie.
  • Indukční sporáky jsou stále populárnější volbou. Fungují tak, že generují elektromagnetická pole, která ohřívají hrnce a pánve přímo, což znamená, že se rychleji zahřívají i chladnou. Kromě toho reagují na okamžité změny v nastavení teploty, což vám umožňuje lépe kontrolovat celý proces vaření.
  • Při vaření si také dejte pozor na to, abyste nepoužívali vyšší teploty, než je třeba. Většina pokrmů se dá vařit při středních teplotách. Pokud máte plynový sporák, udržujte plamen tak, aby byl pod hrncem nebo pánví a nepřesahoval je.
  • Současně se pokuste minimalizovat množství vody, které používáte. Například u vaření těstovin hrnce zbytečně nepřelévejte. Místo toho použijte jen tolik vody, kolik je opravdu potřeba pro jejich vaření, což ušetří energii potřebnou k ohřevu nadbytečného množství vody.
  • K největším „žroutům“ energií v kuchyni patří starší spotřebiče. Zvažte proto jejich výměnu za novější a úspornější modely. Při výběru lednice, myčky nebo třeba kávovaru se primárně orientujte podle energetického štítku, jež udává spotřebu i dopad na životní prostředí. Ze zavedené stupnice od A do G se rozhodně vyplatí investovat do těch nejúspornějších, tedy označených jako A, příp. B.

S ekologickým vařením můžete začít už dnes, nebo v novém energeticky úsporném bydlení, které seženete v našich developerských projektech. Vybírat můžete například z jednotek v projektu VESI Hostivař, jehož součástí se stane solární elektrárna. Instalací fotovoltaických panelů docílíme výroby zhruba 8MWh za rok a také snížíme ročně emise CO2 přibližně o 7 tun. Při koupi nemovitosti v tomto projektu můžete nyní využít časově omezenou nabídku v podobě bonusu až 300 000 Kč.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova v projektech od YIT, obraťte se na naše obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci nové služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.