• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 27.06.2023
  • 624 zobrazení

Jakou zeleninu pěstovat na balkoně či terase?

Domácí pěstování se stává stále oblíbenějším způsobem, jak si vychutnat čerstvou a chutnou zeleninu. Bez ohledu na to, jestli máte malý balkon nebo rozlehlou terasu, je možné vytvořit si vlastní zeleninovou zahradu přímo ve vašem novém bytě v Praze. Také to vnese k vám domů nádech venkovského stylu bydlení. V tomto článku se podíváme na několik populárních druhů zeleniny, které se skvěle hodí pro pěstování ve městě.

Již dříve jsme vám poradili na co myslet při zařizování terasy nebo balkonu, s krásným počasím nastal vhodný čas vám doporučit, co zde pěstovat. Proč nevyzkoušet zeleninu? Ta vám přinese jak radost z čerstvé domácí úrody a vlastního zahradnického úsilí, tak sílu přírody do vašeho moderního bydlení.

02.jpg

Co budete potřebovat?

S vhodnými druhy zeleniny a s dodržováním základních tipů můžete jednoduše začít na svém balkoně či terase tvořit oázu zdravých a výživných potravin bez chemikálií a pesticidů. Obecně pamatujte především na výběr vhodného stanoviště, pravidelné zalévání a správně zvolenou půdu. Na začátek budete potřebovat:

  • Pěstební květináče: Jako první zvolte vhodné květináče pro jednotlivé druhy zeleniny. Například mrkev potřebuje nádobu o hloubce alespoň 40 cm, zatímco rajčata, papriky i okurky vyžadují minimální průměr 35 cm a podobnou výškou. Existují také malé vyvýšené záhony speciálně určené pro balkony a terasy. Inspiraci na bydlení v souladu s udržitelností nabízí upcyklace, kdy lze po úpravě zeleninou osázet například staré mísy či nápojové kartony.
  • Substrát: Pro zasetí semen volte výsevní substrát, který by měl být lehký, propustný pro vodu a obsahovat veškeré potřebné živiny. Výběr správného druhu zeminy a pravidelné hnojení vám pomohou dosáhnout hojné úrody. Můžete zvážit také kompostování na balkoně, terase či dokonce přímo v bytě, což vám umožní využít zbytky plodin pro vlastní živnou půdu pro další pěstování. 
  • Osivo či mladé rostlinky: Na výsev či výsadbu zeleniny se hodí oboje, záleží vždy na konkrétním druhu. Doporučujeme ale určitě zvolit odrůdy, které jsou přímo určené pro balkonovou kultivaci.

03.jpg

Jaký druh zeleniny zvolit?

  1. Rajčata:

Rajčata patří k evergreenům domácího pěstování. Existuje mnoho odrůd, které jsou vyšlechtěny pro pěstování v květináčích s omezeným prostorem, například ty trpasličí. Rajčata preferují slunné stanoviště, proto je vhodné mít balkon směřující na jižní nebo jihozápadní světovou stranu, která poskytuje nejvíce slunečního světla během dne. Pár posledních volných jednotek s balkonem právě na jižní stranu seženete například v etapě KEMI našeho developerského projektu LAPPI Hloubětín. Při koupi bytu vám nyní dorovnáme rozdíl v hypotéce až 500 000 Kč vč. DPH s garancí konečné ceny, tato nabídka je časově omezená. Součástí je navíc i kuchyňská linka vč. spotřebičů.

  1. Cukety:

Cukety jsou další skvělou možností na balkon či terasu. Jsou totiž nenáročné na péči, což z nich činí ideální volbu i pro začínající zahradníky. Myslete však na to, že cukety mají schopnost rychle růst a vyžadují proto dostatek prostoru na kořeny. Zvolte tedy nádoby s objemem 20-50 litrů.

  1. Papriky:

I papriky potěší balkonové zahrádkáře. Jsou barevné, chutné a výborně se hodí do různých pokrmů. Vhodné jsou jak klasické, tak pálivé odrůdy. Nicméně papriky vyžadují teplé a slunné prostředí, takže je umístěte nejlépe na jižní balkon. Dále pravidelně kontrolujte, že papriky mají stále vlhkou půdu, ale nedochází k jejich přemokření.

04.jpg

  1. Salátové plodiny:

Pro milovníky čerstvých salátů jsou plodiny jako rukola, špenát a ledový salát ideální volbou. Tyto rostliny samy rostou rychle a nevyžadují velký prostor. Také nepotřebují přímé sluneční světlo po celý den, a proto je vhodné mít balkon nebo terasu na východní nebo západní stranu, což poskytují některé jednotky v projektu VESI Hostivař – zde lze rovněž využít časově omezené nabídky na hypoteční bonus až 300 000 Kč vč. DPH s garancí konečné ceny. Salátové plodiny mohou být pěstovány v nádobách, závěsných květinových koších nebo vertikálních zahradních systémech. Nezapomeňte pravidelně sklízet listy, aby se rostlina mohla regenerovat a poskytovala vám stále čerstvou úrodu.

  1. Bylinky:

Bazalka, pažitka, petržel, řeřicha, kopr, libeček, šalvěj, rozmarýn, tymián, oregano, estragon, máta, levandule, meduňka, … to je výčet dlouhého seznamu bylinek, které by neměly na balkoně či terase chybět. Můžete si je pěstovat v samostatných nádobách nebo je kombinovat s ostatními rostlinami. Bylinky vyžadují slunné stanoviště a pravidelnou péči, ale odměnou vám budou voňavé rostlinky, které využijete například při letním grilování.

05.jpg

Samozřejmě se nemusíte držet jen těchto plodin. Fantazii se zde meze nekladou. Můžete pěstovat například dýně, ředkvičky, lilky, brambory nebo také mrkev. V podstatě skoro cokoliv, co vás napadne. Se svou vlastní zahrádkou můžete ještě teď v létě začít v nových bytech loftového typu v projektu PARVI Cibulka, které jsou okamžitě k nastěhování – u vybraných jednotek se navíc můžete těšit na výraznou slevu.

Pokud máte zájem o pořízení nového domova právě v projektech od YIT, obraťte se na obchodníky, a to buď telefonicky 800 200 666, nebo e-mailem na domov@yit.cz. Ti vám navíc mohou pomoci v rámci nové služby „vyměnit vaše bydlení za nové a úspornější“.