• CZ Blog
  • Design & inspirace
  • 03.04.2023
  • 412 zobrazení

Bydlení ve vintage stylu je osobité a podporuje udržitelnost

Při zařizování interiéru novostavby, nového bytu v Praze nebo kdekoliv jinde, se nabízí nepřeberné množství možností. Rok 2023 přináší zpět celou řadu trendů, a to včetně vintage estetiky. Pokud chcete ve svém domově vytvořit útulnou, nostalgickou atmosféru, zvažte začlenění právě tohoto klasického designu.

Pojem „vintage“ by se dal nejlépe popsat jako starobylý, retro nebo klasický a používá se pro označení věcí, které jsou starší než 20 let a mají historickou či nostalgickou hodnotu.

Vintage design je o osobnosti, stáří a zakládá si na kvalitě. Kousky v tomto duchu jsou často ikonické, neztrácí punc nadčasovosti a přináší šarm. Tento styl čerpá inspiraci z módních trendů z minulosti, často z období 20. až 70. let 20. století. Jestliže jej chcete vnést do svého bydlení, poohlédněte se po starém nábytku, než se vydáte kupovat nový.

02.jpg

Když nábytek, tak z druhé ruky

Klíčovou součástí vintage stylu je udržitelnost. Znovuvyužitím nebo upcyklací nábytku a dekorací můžete vytvořit interiér, který je jak stylový, tak zároveň šetrný k životnímu prostředí. Starší kousky jsou totiž často zhotoveny z vysoce kvalitních materiálů a jsou vyrobeny tak, aby dlouho vydržely, na rozdíl od mnoha moderních sériově vyráběných předmětů.

Vintage nábytek má tradičně oblé tvary a vychází z venkovského stylu bydlení. Existuje spoustu bazarů plných takového nábytku, musíte být ale trpěliví, než najdete ten vhodný s patinou času, ale odpovídající kvalitou. Starý nábytek objevíte třeba i u prarodičů na půdě. Ten si pak můžete zrenovovat podle sebe a vytvořit tak zcela originální kus, který jinde nenajdete. Tím, že mu vdechnete nový život, minimalizujete svůj dopad na životní prostředí, a jako bonus bude mít váš domov osobitý styl. Se správnou péčí vám tyto kousky vydrží klidně i další desítky let.

Inspiraci na bydlení s autentickým vintage nádechem nabízí také paletový nábytek. Ten se vyrábí z recyklovaných palet a díky své jednoduchosti, lehce opotřebenému vzhledu, ale také šetrnosti k životnímu prostředí skvěle zapadne do vintage interiéru. Nepravidelné tvary a hrany palet navíc dodávají prostoru lehce rustikální atmosféru. Jeho výrobu zvládnete hravě i vy sami. Kromě posezení na zahradu, balkon či terasu můžete vytvořit také postel, ale i doplňky jako květináče nebo pelíšky pro zvířata.

03.jpg

Vsaďte na punc času

Jednou ze skvělých vlastností vintage designu je jeho všestrannost. Kombinací kousků z různých období a jejich přizpůsobením vašemu modernímu bydlení vytvoříte skutečně jedinečný vzhled. Můžete například spárovat pohovku z minulého století se starožitným kobercem a průmyslovými svítidly. Klíčem je vyvážení různých prvků a vytvoření soudržné celkové estetiky. Pokud nejste zcela oddaní tomuto stylu a chcete mít doma jen několik kousků, rozmístěte je po prostoru tak, aby nebyly koncentrovány na jednom místě.

Letitý nábytek je samozřejmě vhodné doplnit i vintage dekoracemi. Skvěle sem zapadnou starožitné vázy, staré obrazy či rámečky. Celkový vzhled můžete ještě vylepšit závěsy, polštáři, plédy nebo kusovými koberci nejrůznějších tvarů a velikostí. Chcete-li ale vintage prvky mezi sebou mísit, odlište je materiálem, na dřevěnou komodu například postavte skleněnou či mramorovou dekoraci.

Při výběru osvětlení se dívejte po designu, který nejlépe zapadne do vašeho interiéru. Ať už se jedná o industriální loftový byt (např. v našem projektu PARVI Cibulka) či dům ve viktoriánském duchu, existuje svítidlo, které váš prostor skvěle doladí. Typické lampy jsou třeba ty z barevného kovu, tónovaných či prismatických skel, závěsné klasické žárovky nebo velké zdobené lustry. I v tomto případě platí, že je vhodné použít restaurovaná nebo zachovalá světla. Výrobci sice nabízejí spousty přesných kopií antikvárních osvětlení, často ale za ně zaplatíte mnohonásobně vyšší částku.

04.jpg

Interiér ve stylu vintage by měl působit klidně, a proto byste se měli vyhnout výrazným a sytým barvám. Tradičně sem patří spíše neutrální a zemité odstíny. Chcete-li ale přece jen váš domov trochu oživit nějakou barvou, zvažte tmavší tóny, jako bronzovou, hořčicovou nebo temně zelenou.

Ač už si chcete zařídit svůj domov po vzoru vintage nebo preferujete více minimalistický skandinávský styl bydlení, prohlédněte si nabídku od YIT. V našich developerských projektech můžete navíc využít bonus, kde vám dorovnáme rozdíl v hypotéce s garancí konečné ceny – ten u VESI Hostivař činí až 300 tisíc Kč vč. DPH, u projektů LAPPI Hloubětín a HAPPI Milánská pak dokonce až 500 tisíc Kč vč. DPH. V případě zájmu neváhejte, nabídka je časově omezená.