• CZ Blog
  • Tipy, triky, návody
  • 18.05.2021
  • 392 zobrazení

Bydlení jako nové i po letech – díky správné péči o nábytek.

Po koupi bytu přichází pro většinu nejoblíbenější část – zařizování interiéru pomocí nábytku a doplňků. Jelikož se ale jedná o dennodenně používané zboží, už po čase se objevují důkazy, že se na něm a s ním žije, a to v podobě vybledlého odstínu, deformace tvaru, oděrek a skvrn. Procesu opotřebení se nedá nijak zabránit, přeci jen je využíván každý den – takhle často nevytáhnete ani nejoblíbenější tričko – dá se však výrazně zpomalit. Můžete vyzkoušet několik tipů, jak se o nábytek starat, aby i po letech vypadal jako nový a vy si tak udrželi své moderní bydlení hezké a upravené.

Přírodní materiály si zaslouží péči

Poctivý dřevěný nábytek je naprosto zásadní pro vykouzlení bydlení ve skandinávském stylu, ale zároveň představuje nemalou finanční investici. Se správnou péčí ovšem může kvalitní kus vydržet v dobrém stavu po generace. Pro pravidelné utírání prachu nejlépe poslouží vlhký, dobře vyždímaný hadřík nebo speciální přípravek na údržbu dřeva. Důležité je, aby dřevo nebylo mokré, jelikož by se mohlo začít kroutit.

yit_pori_vzb_013.jpg

V případě masivu a dýhy dbejte i na relativní vlhkost vzduchu, která by se v ideálním případě měla pohybovat mezi 40 až 60 %. Při nižších hodnotách dochází k vysoušení. Na dřevěný nábytek není vhodné pokládat horké předměty, ty mohou zapříčinit přehřátí povrchu a následnou deformaci. V případě stolu či jiného kusu určeného k odkládání si pořiďte podtácky pod nápoje, aby nevznikala notoricky známá nevzhledná kolečka.

Dřevotříska jako alternativa

Nábytek z laminátu se dlouhodobě řadí k evergreenům. Jedná se o desky z třísek pospojovaných pryskyřicí, které se plošně slisují a následně olaminují dekorativní fólií. Výhodou tohoto nábytku je nižší cena i snadná údržba, jeho povrch se velmi dobře čistí. Prach nejlépe odstraníte měkkou prachovkou. K čištění postačí běžný saponátový prostředek s následným vytřením do sucha. Vyhnout byste se měli organickým rozpouštědlům či jiným agresivním chemikáliím. Nejproblematičtějším místem jsou samotné spoje. Pokud na ně rozlijete vodu či jiný nápoj, musíte je co nejdříve utřít a vysušit. Zároveň není radno výrobky z laminátu vystavovat vodní páře, sálavému teplu, přímému slunečnímu záření či UV záření.

Sedačka jako nová

Čalouněný nábytek se stal součástí téměř každé domácnosti, jelikož poskytuje kýžený komfort. Zároveň však je nejkomplikovanější a nejrizikovější na údržbu. Záleží na složení a způsobu výroby, roli hrají také speciální technologie úprav materiálu.

yit_pori_vzb_011.jpg

Čalounění musí čelit hmotnostnímu zatížení, odírání, prachu, světlu, teplu i potu, vyžaduje proto speciální péči. Ideálně se předem informujte, jakým způsobem se starat právě o vaši pohovku či křeslo. Existuje však několik obecnějších poučení, kterými nic nezkazíte:

  • V případě, že má váš gauč oboustranné polštáře, čas od času je otočte. Díky tomu bude docházet k rovnoměrnému opotřebování a zamezíte výraznější deformaci. Opěrné polštáře kromě otáčení rovněž naklepávejte.
  • Nevystavujte svůj čalouněný nábytek přímému slunečnímu světlu, po nějaké době by barevný odstín ztrácel na sytosti. Není potřeba stavět pohovku do tmavého koutu, stačí ochrana vpodobě závěsů, žaluzií či markýzy. Tak si pohovka uchová barvu jako z dob, kdy jste si ji pořizovali.
  • Na pravidelnou údržbu a odstranění prachu používejte vysavač o nízkém výkonu se speciálním nástavcem na čalouněné materiály.

Plast trpí na nepřízeň počasí

Plastový nábytek si získal svou oblíbenost díky nenáročnosti údržby a nižší finanční zátěži. Jeho největší nevýhodou je, že pod slunečním zářením mění barevný odstín – tmavé barvy blednou, bílá žloutne. Bohužel UV lak nelze obnovit. Další negativum představují nečistoty, které se usazují do pórů umělé hmoty. I z toho důvodu časem nabývá našedlý tón. Tento problém dnes již řeší výrobky se speciální povrchovou úpravou v podobě nanokrystalů, jež brání nečistotám v usazování. Aby váš plastový nábytek vypadal co nejdéle jako nový, snažte se jej chránit před vodou, párami, sálavým teplem, slunečním svitem a UV zářením. Pokud by se těmito vlivy poškodil, deformoval nebo změnil barvu, nelze jej reklamovat.

Jak tedy plastový nábytek udržet co nejdéle v plné kondici? Běžná znečištění odstraníte papírovými utěrkami či textilními měkkými hadříky za pomoci teplé vody. Při výběru čisticích prostředků sáhněte po tekutých bez abrazivních složek. Rovněž se vyhněte i houbičkám s drsnou stranou, bělícím prostředkům, přípravkům se silnými kyselinami a solemi a přístroji na čištění parou. A zahradní plastové vybavení, které třeba část roku nevyužíváte, uskladněte někde v suchu pod střechou.

yit_pori_vzb_012.jpg

Maximální užitek, minimální starost

Na venkovní terasu, balkon či zahradu se hodí zejména kovový nábytek, protože nevyžaduje přílišnou péčí a odolá i sněhu, mrazu a vydatnému dešti. Většinou se totiž prodává již se speciální povrchovou úpravou chránící daný kus před korozí. Z toho důvodu jej lze očistit téměř jakýmkoliv způsobem a stačí například obyčejná teplá saponátová voda a čistý hadřík. Můžete zakoupit speciální obaly na zahradní posezení, které poslouží jako ochrana před nečasem i jako způsob uložení mimo sezonu. Před opětovným používáním se doporučuje kov promazat, abyste předešli nepříjemnému vrzání. V případě, že je kombinován s dalšími materiály, třeba s nejrůznějšími textiliemi či dřevem, musíte tomu přizpůsobit péči.