• CZ Blog
  • Design & inspirace
  • 08.02.2023
  • 1073 zobrazení

Jak na bydlení podle designových trendů pro rok 2023

Každý rok představují architekti a designéři sezónní trendy v estetice bydlení. Letošnímu turbulentnímu období dominují klidné, teplé a syté barvy v hlavní roli s barvou roku pro rok 2023 – odstínem Viva Magenta. Dále pak hrají prim přírodní prvky jako dřevo či mramor nebo třeba stříbrné akcenty. Přečtěte si naše tipy s interiérovými trendy a načerpejte inspiraci nejen pro svůj pronajatý byt, ale i pro nový byt v Praze nebo kdekoliv jinde. Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv z našich nápadů, určitě nešlápnete vedle!

Upcycling jako nový životní styl

Jedním z hlavních trendů letošního roku se stane takzvaná upcyklace. Tou rozumíme přeměnu starých a nepotřebných věcí na produkty s vyšší užitnou hodnotou, než jakou měl původní výrobek. Tento fenomén vychází z rostoucího důrazu na snižování odpadu a ochranu životního prostředí. Zatímco v minulosti bylo velkým boomem proměnit nábytek z druhé ruky takřka k nepoznání, nyní je pozornost upřena na zachovávání původního přírodního dřeva pomocí voskování, olejování nebo broušení.

Chcete-li vdechnout starému nábytku nový život, můžete ho nechat v nálezovém stavu a dát mu jinou funkci, nebo ho můžete opravit a bude tak dál sloužit svému účelu. Upcyklace se ale netýká pouze nábytku. Stejně tak můžete zužitkovat například staré hrnky nebo misky, které můžete osázet květinami. Obdobně kreativní můžete být také s nepoužívaným oblečením a obuví, ale i s pneumatikami, žárovkami, barely nebo na první pohled zbytečnými obalovými materiály (např. PET lahvemi, kelímky od jogurtu, platy od vajec apod.).

03.jpg

Orientace na přírodu

Propojení přírody s interiérovým designem v jednoduchý a elegantní venkovský styl bydlení nás bude provázet i letos. S drobnými rostlinkami, jako jsou řasokoule nebo bylinky, neuděláte chybu. Přírodu můžete domů propašovat také ve formě nábytku nebo dekorací, zde byste opět měli dát přednost dřevu, a to ideálně z masivu.

U doplňků zvolte ratanové koše, jutové podnosy nebo skleněné a keramické vázy. Pro zpestření můžete dále sáhnout po produktech z mořské trávy či bambusu. Pokud si rádi dekorace tvoříte sami, technika macramé je pro vás to pravé – jedná se o splétání šňůr a provázků zavěšených na dřevěné tyčce. Nejrůznější geometrické tvary zvládnete po přečtení pár návodů snadno, a navíc bez pomoci jehlic. Obzvlášť stylové je letos papírové nebo látkové osvětlení, které vytvoří ambientní tlumené světlo. Přírodní styl zpravidla nepracuje se vzory, a tak pro vytvoření kontrastu využívá různé textury materiálů, moderním i nadále zůstává mramor. Abyste dosáhli kýženého efektu, stačí i drobný dekorační detail v podobě prkýnek, podtácků nebo svícnů. Jestli se chystáte ke koupi bytu a troufnete si na větší změnu, můžete vsadit na podlahu v dekoru přírodního dřeva.

04.jpg

Výrazné a nečekané barvy

Zatímco v minulosti byly populární tlumené a neutrální tóny, v letošním roce uvidíme více tmavých a sytých barev. Svůj domov můžete v těchto barvách doplnit třeba dekoračními polštáři, dekami nebo koberci. Pro větší ozvláštnění interiéru můžete do výrazných odstínů zbarvit zdi nebo je zvýraznit nápadnější tapetou. Chybu neuděláte ani v podobě pohovky či křesla.

07.jpg

Stálicí je skandinávský styl bydlení

Minimalismus, čisté a jednoduché linie, udržitelnost. Těmito slovy by se dal popsat nestárnoucí severský design, který můžete zakomponovat do svého domova. Hygge, jak Dánové označují pohodovou atmosféru a příjemné bydlení, si můžete do své domácnosti přinést nábytkem ve světlých jemných barvách. Zkrášlit interiér lze doplňky v barvě hořčicově žluté nebo podzimní oranžové.

Na jednoduchost vsaďte i v případě materiálů, skvěle k sobě padne třeba dřevo s kontrastním kovem. Tenhle nadčasový design je ukázkový příklad pohodlného, útulného a zároveň moderního bydlení. V tomto duchu se nesou všechny byty loftového typu v rezidenčním komplexu PARVI Cibulka, které jsou navíc velmi vzdušné a prosvětlené. V zařízení interiérů tu hraje prim právě originální sladění přírodních materiálů (např. dřevěných podlah) s prvky industriálního stylu bydlení jako jsou ocel, cihly a sklo. Trefili jsme se vám do vkusu? Máme pro vás dobrou zprávu – stále ještě můžete vybírat ze zhruba 30 % jednotek.

Na spojení všech těchto prvků, tedy severské architektury, čistých linií, elegance a přírodních materiálů, sázíme ve YIT také při navrhování vzorových bytůinspiraci na bydlení načerpejte třeba u nově představené jednotky v projektu VESI Hostivař, jejímž ústředním motivem se stal vztah k přírodě, což odráží například velké množství květin a ručně dělaná kresba bonsai stromu v ložnici.