• CZ Blog
  • Můj domov
  • Design & inspirace
  • 12.01.2023
  • 336 zobrazení

Rok 2023 prozáří karmínově červená

Viva Magenta. To je síla, bujnost, elán, štěstí a optimismus. Podle významů, které jsou karmínově červené od Pantone přisuzovány, se tak rok 2023 rýsuje jako příznivý. Tento odstín, odvozený od rudé, aniž by byl agresivní nebo dominantní, je také synonymem pro experimentování a sebevyjádření. Sází na sílu přírody, ale zároveň otevírá obzory digitálnímu světu. Přináší samozřejmě i vítanou inspiraci na bydlení.

02.jpg

„Nekonvenční odstín pro nekonvenční dobu" nebo „nový narativ". To jsou slova, kterými prestižní institut Pantone představuje barvu roku 2023. Tou se stala Viva Magenta 18-1750 – jasně karmínově červená, které přes rebelský náboj nechybí jemnost a elegance. Má dodat naději, že nadcházející měsíce po období sklíčenosti na ekonomické i geopolitické frontě přinesou trochu oddechu, ale i pozitivní změny. Zvláště proto, že odborníci z Pantone spojují tuto barvu s radostí, optimismem a dynamikou.

Viva Magenta však odráží i další nový příběh pohybující se mezi fyzickým a virtuálním světem. Inovativní odstín ztělesňuje technologické změny, jež mají brzy ovlivnit náš každodenní život. „Využitím experimentálního ducha odstínu Viva Magenta zkoumáme dynamiku mezi umělou inteligencí a lidskou kreativitou," nastiňuje společnost Pantone vytvoření konceptu Magentaverse reagujícího na rozmach tzv. metaverse, tedy počítačem vytvořeného virtuálního světa. Designový experiment v karmínové barvě, který institut vytvořil pomocí umělé inteligence, se ale zhmotnil i do fyzické podoby. Na mezinárodním veletrhu současného umění Art Basel Miami Beach je k vidění zážitková expozice Pantone Color of the Year 2023 plná pohlcujících místností s řadou vizuálních, sluchových a hmatových zážitků.

06.jpg

V dnešní době moderních technologií ale nemáme zapomínat hledat inspiraci v přírodě. Tu našla právě i karmínová, kterou lidstvo začalo získávat ze sušených těl červce nopálového. Nápadně červený druh brouka je totiž bohatým zdrojem karmínu, jednoho z nejstarších a nejjasnějších přírodních barviv. Společnost Pantone zároveň oceňuje odolnost a schopnost tohoto hmyzu oproti jiným přežívat již několik tisíciletí – obdobnou nebojácnost mnozí z nás získali během posledních dvou let.

Barva roku 2023 reflektuje naše touhy přijímat nové výzvy a zkoušet netradiční věci. To samozřejmě platí i pro interiérový design. Pro oživení svého moderního bydlení či při zařizování nového bytu v Praze vneste nádech naděje pomocí doplňků v tónu Viva Magenta, například v podobě sošek, váz či obrazů. Krásně vynikne v kombinaci s neutrálním vybavením. Pokud toužíte po velkém dramatu v malé dávce, ozvláštněte jednu zeď tapetou či lakovanou stěnou. Pro využití plné síly karmínově červené zkuste pořídit sametový gauč, křeslo nebo čalouněnou postel. Doplnit je můžete kontrastními tyrkysovými či žlutými polštáři a přehozy – nebojte se optimistických barev, rok 2023 vás jistě překvapí pozitivními zprávami.