• CZ Blog
  • Můj domov
  • Design & inspirace
  • 16.02.2022
  • 972 zobrazení

Řasokoule – nenáročný zelený mazlík jako ozdoba vašeho bytu

Už vás omrzely klasické pokojovky či bylinky, ale chcete vnést do svého domova sílu přírody? Netradiční kokedamu jsme vám již představili, nyní je čas na řasokouli! Zelená rostlina s povrchem jako z plyše se stala designovou třešničkou a inspirací moderního bydlení. Potěší zejména ty, u kterých se jinak pokojovým rostlinám nijak zvlášť nedaří, ale zároveň si přejí zútulnit svůj nový byt v Praze. Tento vodní „plyšák“ totiž není náročný, stačí mu velmi málo, ale je například potřeba se s ním jednou za čas pomazlit.

Pár slov o řasokoulích

Byť se angličtině nazývá moss ball a i její vzhled nápadně připomíná mech, jedná se ve skutečnosti o zelenou řasu. Ta se ve volné přírodě vyskytuje jen na několika místech severní polokoule: v chladných jezerech v Japonsku, Skotsku, Estonsku či na Islandu. Vzniká přichycením řasy na zrnko písku nebo kamínek, časem roste a pohybem na dně jezer nabývá buclatý, zaoblený tvar. Řasokoule vyrostou zhruba o jeden centimetr za rok, ty velké mohou mít v konečné fázi i 30 cm. Takových rozměrů však mohou dosáhnout pouze ve volné přírodě – obyvatelé developerských projektů v Praze se nemusí obávat, že by se rozměry jejich řasy vymkly kontrole.

B.png

Jak na základní péči?

Pěstování této originální rostliny není nijak náročné, řasokoule nevyžaduje mnoho péče a pozornosti. Bohatě jí stačí čistá studená voda a dostatek světla. Pozor ale na přímý sluneční svit, ten by ji zahubil! Obsah dózy se doporučuje vyměňovat každých deset dní, přičemž je ideální nechat vodu přes noc odstát v lednici.

Řasokouli nemusíte ani hnojit, vše co potřebuje k životu, získává pouze z vody a světla. Pokud chcete, aby vaše vyvolená byla co nejkrásnější a nejzelenější, dbejte zejména na teplotu vody, obzvlášť během léta či ve vytopených místnostech. Když si budete dělat například ledovou kávu, přihoďte pár kostek i řasokouli!

Skleněná nádoba s vodou, v níž se spokojeně vznáší, by se neměla vystavovat přímým slunečním paprskům. Nejlépe se rostlině bude dařit ve stínu. Na okenním parapetu by měla být pouze v případě, že okno směřuje na severní stranu.

Pokud se přece jen stane, že vaše řasokoule nabude nažloutlý až hnědý odstín, nejpravděpodobněji za to může špatná kvalita vody, nadbytek slunečního svitu či infekce. Zkuste ji propláchnout pod tekoucí vodou, vyměňte vodu v její nádobě a v krizové situaci přidejte i špetku akvarijní soli – pozor, nikoliv soli kuchyňské!

01 Bez ramecku.png

Pořiďte jí domeček

Řasokouli můžete přechovávat ve skleněných nádobách různých tvarů a velikostí. Je jen na vás, zda jí koupíte menší akvárium, designovou vázu nebo obyčejnou misku na vodu. Můžete využít i staré zavařovací sklenice. Bude se jí zkrátka líbit všude! Dokonce ani nehraje roli, zda je nádoba otevřená či uzavřená. V jedné můžete mít klidně větší množství řasokoulí najednou. Uvidíte, že jakákoliv nádoba se stane nevšední dekorací do pracovny či obývacího pokoje a zároveň skvěle doplní například skandinávský styl bydlení u vás doma.

Nezapomínejte se s řasokoulemi pomazlit!

Co by vás mohlo překvapit, je fakt, že řasokoule se potřebuje čas od času „pomazlit“. V přírodě si totiž uchovává svůj kulovitý tvar přemisťováním po dně jezer pomocí vodních proudů. Abyste tento pohyb nasimulovali, vezměte řasokouli občas do dlaní a poválejte ji pod tekoucí vodou, jako když tvarujete kuličky z těsta. Při otáčení se ji nebojte jemně stlačit, abyste z ní vytlačili vzduch a nejrůznější nečistoty.